E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

M. Kürşat Türker

İBN-İ SİNA , İBN-İ RÜŞD VE RUH
15 Kasım 2013 Cuma

" Yücelerden sana gururlu , nazlı .., Bir güvercin indi bülbül avazlı .., Elçisi mi Rabbin , yoksa nurumu ? .., Hayatın esrarı hep onda gizli ..! "
İlk dörtlüğünün okuduğunuz Ruh kasidesi, yazıldığı yüzyılda meşhur olmuş ve ezberlerde hayat bulmuş olup, İbn-i Sina'nın lirik karakterli edebi eseridir. Ruh , pek isteksiz şekilde yeryüzüne inmiş ve ten kafesine hapsolmuştur Sina'nın anlatımında. Ama bu isteksizlik hali sonraları yerini ayrılma korkusuna terk etmiştir. Üçüncü dörtlükte şöyle söyler ;
" İndiği haneyi zamanla tanır .., Alışamaz önce soğuk davranır .., nihayet benimser ten kafesini .., Ayrılırken bu kez ağlar kıvranır ..! "
Derin düşündükçe akla bir soru takılabilir .., Ten kafesindeki hapislik yaşamında ruh hiç mi avluya çıkmaz ..? Soruya İbn-i Rüşd , tefsiri ile cevap verir sezdirmeden ; " Allah ; ölenlerin , ölüm zamanı geldiğinde.., ölmeyenin de uykusunda iken ruhlarını alır .., ölümüne hükmettiğini tutar, ötekini ise muayyen bir vakte kadar bırakır .., şüphe yok ki , iyi düşünen bir kavim için burada ibretler vardır.. " İbn-i Rüşd ; Zumer süresi 42. ayeti , hem ölümsüz bir ruhun delili , hem de ölümden sonra yeniden dirilişin temsili sayar.., İbn-i Rüşd'ün Antik Yunan felsefesi dersinden hocalığını yaptığı " Avrupa medeniyeti" 'nin İncil tefsircileri, güvercin şeklinde inen ruh anlatımına İncil sayfalarından şahitlik etmiş olup yeniden diriliş esnasında insanların , İsa Peygamber'in öldüğü yaşta olacaklarını söylemişlerdir. ( 35-37 yaş ).., İslam dininde ise ; hadis alimlerince isnad kusurlu kabul edilen bazı hadislerde bu yaşın 33 olacağı nakledilmiştir.. Çoğu nakli ve akli delil de bize ruhun konukluğunun ; rahimdeki yaradılıştan yaradılışa geçişin üçüncü aşamasında başladığını anlatır. Ruh üfürülen cenin , içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının sesi taşımasıyla duymaya ve doğmadan sekiz hafta önce sesleri ayırt etmeye ve yeni gelişen sinir hücre ağında kaydetmeye başlar.. Ruh , bedensel tekamül aşamalarında sadece uykuda mola vermek suretiyle adına kişilik dediğimiz olgunlaşma vasfını oluşturmakla mükelleftir.., belki de rüyada; dünyasal cismaniyetin algılanabilmesine karşın dünyadaki kişilik vasfının mevcut olmamasının hikmetidir bu karmaşık ilişki ..,Diğer yandan , Avrupa medeniyetinin ruh bilimcileri , insan kişiliğinin olgunlaşma yaşının 33-37 yaşları arası olduğunu söylemişlerdir laik bir yaklaşımla .., nadir de olsa isabet etmişlerdir belki ..?

TEK CEVAP : ( MİZANSEN )
Dağın tepesindeki geniş kayanın üzerinde , çiseli bir havada oturduk .., onun toprağa basan ayakları çıplaktı .., Bir soru hakkım olduğunu söyledi .., tabii olarak , pek de düşünmeden sordum .., şöyle dedi ;
_ Bu hayata gelmeyi seçmediğini söyler insan .., yanlış soru sorar ve sonra da yanlış cevaplarla hükmeder insan tabiatı .., Peki düşündün mü şöyle ; Ruh insan bedenine gelmeden önce yaşayacağı hayatın tamamını , tıpkı insanların film şeklinde izlediği gibi gördü ise .., gördükleri ile dünyada fazladan azab çekeceği için bu yaşanmışlık tabiatından silindiyse .., ölümünü sezen insanlardan bahsederler , kaza ve kader adına isabetli sezgi gücünden dem vururlar .., rüya alemindeki zamansızlık hissinin ne büyük bir hediye olduğunu da unuturlar bir taraftan.., ya , insanların adına deja vü dediği o anlık fotoğraflar , ruhun bedene inmeden önce yanında götürmesine izin verilen defterin sayfalarından başka bir şey değil ise ..?

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 12987 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Neo Azadi!
11/1/2013
İstihbarat Talanları!
10/21/2013
Kukla Atölyesinde İsyan...
10/13/2013
Bidatlar Geçidi!
10/6/2013
Pestenkerani Tedrisat
10/1/2013
KURULU DÜZEN İLLÜZYONU !
9/25/2013
Evrim'de Tekamül!
9/16/2013
Kral ve Sinsi Vezir!
9/11/2013
Rabbani Nefes
9/5/2013
Siyahi Başkan Sendromu ve Zalimler!
9/2/2013
Hancı ve Yolcu
8/28/2013
Karanlıkta Islık Çalanlar!
8/24/2013
BOP'a Batmış Yankeeler!
8/16/2013
Cumhuriyet Masalı, Sahne!
8/8/2013
Suikast Güncesi!
8/4/2013
İbni Haldun ve Köylü Diktatoryası
7/30/2013
Psikoloji İlmi ve Uhrevi İlham
7/18/2013
İbn Arabi'den Yavuz Selim'e, Fatih'ten Machiavelli'ye
7/15/2013
Tefecilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (TDDK)
7/8/2013
Soytarılar Sendikası!
7/2/2013
Havatır
6/27/2013
Psikoterapi Hikayesi
6/19/2013
Meta-Morfoz, Kanser
6/11/2013
Vandettalizim-Vandalizm
6/7/2013
Sağ-Sol, İki Raket!
5/29/2013
Merkezi Ah Alma Teşkilatı (MAT)
5/24/2013
Cehl-i Mürekkep Asrı
5/14/2013
Islah Edilmemiş Demokrasi
5/8/2013
Kıyamet Manifestosu
4/29/2013
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 23 Kasım 2013 Cumartesi 00:10

Yazara teşekkürler ediyorum bu güzel kasideden bir bölüm sunmak isterim:" Vade tamam olur, diner fırtına, Çileli güvercin döner yurduna. Biterken hasretlik yeniden başlar, Ayrılırken ağlar, bakar ardına… 12. Güvercin, geride kimsenin değer vermediği ve toprak olmak üzere bıraktığı herşeyden ayrılmıştır. Nihayet ölümle birlikte ruh bedenden ayrılmış, geride artık kimsenin değer vermediği, toprak olmak üzere terkedilen ceset kalmıştır. Burkulur yüreğim güller solunca, Döner ümit nurum süre dolunca. Selvi boylu ay parçası güzelin Kim bakar yüzüne toprak olunca. "

Yorumu oyla      65      50  
Misafir 17 Kasım 2013 Pazar 14:43

ruh vardır."SONUM YOKLUK OLSA BU VARLIK NİYE?????" Allah yoksa bu mükemmel beyin ve gözler tat alan dil nasıl ???* Kimin eseri MADDE EZELİ DEĞİL EZELİ OLAN ALLAH...RUH ölmez İLK YARATAN ÖLDÜKTEN SONRA YARATAMAZ MI ELBETTE YARATIR...ZATEN YARATMIŞ ONA HER ŞEY KOLAYDIR....

Yorumu oyla      67      64  
FRONTAL 15 Kasım 2013 Cuma 23:07

(Tirmizi,kıyame 26)buyurarak, kabir hayatının varlığını ve nasıl olacağını bize haber veriyor. Ölüm ile sadece beden çürüyüp yok oluyor. Ruh ise ölümsüz. Kürşat bey yazınızdan ayrı bir feyz aldım esen kalın.

Yorumu oyla      55      51  
FRONTAL 15 Kasım 2013 Cuma 23:03

Güzel ve anlamlı bir yazı. Beden ile ruh, ampul ile elektrik gibidir. Ampul kırılınca elektrik yok olmuyor ve var olmaya devam ediyor. Biz onu görmesek de inanıyoruz ki, elektrik hala mevcuttur. Aynen bunun gibi, insan ölmekle ruh vücuttan çıkıyor; fakat var olmaya devam ediyor. Cenab-ı Allah ruha münasip daha güzel bir elbise giydirerek, kabir aleminde yaşamını devam ettiriyor.Bu sebeple Peygamberimiz (asm), “Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe, ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.”

Yorumu oyla      53      50  
Misafir 15 Kasım 2013 Cuma 22:40

YAZIYLA İLGİLİ KÜRŞAT BEYİN DE BİLDİĞİ BİR DÖRTLÜK YAZAYIM :"NİÇİN KÜÇÜLÜYOR EŞYA UZAKTA /GÖZSÜZ GÖRÜYORUM RÜYADA NASIL/ ZAMANIN RAKSI NE BİR YUVARLAKTA/ SONUM VARMIŞ ONU ÖĞRENSEM ASIL." NFKısakürek.....RUH BİR KANUNU EMRİDİR VE ZİŞUURDUR..ŞUUR SAHİBİ BİR İLAHİ KANUNDUR...SELAM

Yorumu oyla      55      50  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
hollanda
Ukrayna
Kızılyıldız
Volero
Kuzey Kore
Barack Obama
Alba Berlin
GİB