E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uzman isim: Zayıflamak sadece bedeni değiştirmiyor! 

Çağımızın en büyük sorunlarından biri hızlı kilo almak. Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, "Zayıflama ilaçları ve cerrahi yöntemler kilo kaybı sağlamada etkili olabilir ancak kişi psikolojik olarak hazır değilse ve yeni bir yaşam düzenini benimsemezse bu yöntemlerden kalıcı sonuç almak zorlaşır" dedi.

4.03.2026 - 11:17
Uzman isim: Zayıflamak sadece bedeni değiştirmiyor!

Kişinin yeme alışkanlıkları, duygularıyla baş etme biçimi ve değişime ne kadar hazır olduğu bu sürecin sonucunu belirler. Duygusal yeme ve gerçekçi olmayan beklentilerin hem ilaç hem de cerrahi sonrası uyumu zorlaştırabileceğini belirten Psikolog Jülide Unutmaz, “Hızlı kilo kaybı sadece bedeni değil, zihni de etkiler. Birçok kişi yeni bedenine uyum sağlamakta zorlanabilir. Aynadaki görüntü ile kişinin kendini algılayışı her zaman aynı olmayabilir. Uzun yıllar kilolu kimliğiyle yaşamış bireylerde kilo kaybı benlik algısında boşluk hissi yaratabilir. Çevreden gelen ilgi bazı kişilerde özgüveni artırırken bazılarında kaygı ve kontrol ihtiyacını artırabilir. Bu nedenle herkes bu değişime aynı şekilde uyum sağlayamaz” dedi.

SAĞLIKLI KİLO VERME YÖNTEMİ

Yeme davranışının çoğu zaman duygusal ihtiyaçlara da hizmet ettiğini belirten Psikolog Unutmaz, “Kaygı, yalnızlık, öfke ya da boşluk gibi duygular yemek yoluyla bastırılabilir. Kilo verme sürecinde bu alışkanlık kısıtlandığında, daha önce geri planda kalan duygular daha görünür hale gelir. Bu nedenle yeme davranışını yalnızca ortadan kaldırılması gereken bir sorun olarak değil, geçmişte işe yarayan bir baş etme yolu olarak değerlendirmek gerekir. Sağlıklı kilo yönetimi, duyguları düzenlemek için yeni yollar geliştirmeyi gerektirir. Kilo kaybı bedeni değiştirir ama zihni de dönüştürür. Bu nedenle kalıcı sonuç için kişinin zihinsel hazırlığı, yeme alışkanlıkları ve beden algısı mutlaka birlikte ele alınmalı” dedi.

Kilo verme sürecinde en sık yapılan hatanın, zayıflamanın psikolojik iyileşmenin şartı olarak görülmesi olduğunu belirten Psikolog Unutmaz, “Birçok kişi beden değiştiğinde öz güveninin ve yaşam doyumunun kendiliğinden artacağını düşünür. Oysa zihinsel altyapı değişmeden gerçekleşen kilo kaybı kalıcı bir iyilik hali sağlamayabilir. Kaygı ortadan kalkmak yerine biçim değiştirebilir, kontrol ihtiyacı artabilir ve bu da sürecin devamını zorlaştırabilir. Kilo yönetimi sadece bedeni değil, kişinin benlik algısını, duygularını yönetme biçimini ve yaşamla kurduğu ilişkiyi de kapsayan bütüncül bir yaklaşım gerektirir” dedi.

ETİKETLER:
Sağlık , Haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın en iyi hastaneleri listesi açıklandı: Türkiye’den 3 kurum ilk 250’de
Uluslararası yayın organı Newsweek ile Alman istatistik şirketi Statista ...
DSÖ'den çarpıcı araştırma: Dünyada her 8 kişiden 1’i obez
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla obeziteye ...
Doğum sonrası depresyonu! Her altı anneden birinde görülüyor
Doğum sonrası depresyonun hem annenin yaşam kalitesini hem de bebeğin ...
 
Doğurganlık oranı düştü! Sorun isteksizlik değil, 'güvencesizlik'
Doğurganlık oranı konusunda uzmanlar, ekonomik nedenler arasında derinleşen ...
ÇOMÜ Hastanesi'nde ameliyatsız kalp tedavisi
ÇOMÜ Hastanesi'nde iki ASD hastası ameliyatsız yöntemle tedavi edildi.
Kolorektal kanser taramalarıyla geçen yıl 6 bin 200 kişiye erken tanı
Sağlık Bakanlığı, geçen yıl "Kolorektal Kanser Tarama Programı" kapsamında ...
 
Kanser tedavisinde Türkiye: Yenilikçi onkoloji yaklaşımları
Uzmanlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların nano boyuttaki sistemler ...
Grip aşısı hastane yatışını yüzde 50 azaltıyor
Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, "Grip ile influenzada, ...
Uzmandan uyarı: Ofis tozları solunum sağlığını tehdit ediyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aygül Güzel, ofis ortamındaki görünmeyen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
TÜFE
1. Lig
DEAŞ
seçim
yakmak
uefa
yargıtay
Çaykur Rizespor