E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suriye'nin Ekseni Kaydı 48 Yıllık OHAL'in Yerini Ulusal Güvenlik Yasası Alıyor, Model Türkiye!

Rejim karşıtlarının reform talebiyle sokağa döküldüğü Suriye'de 48 yıldır uygulanan OHAL'in yerini Ulusal Güvenlik Yasası alıyor. Yasa Türkiye'nin Siyasi Partiler, Seçim, Terör ve Basın Kanunları incelenerek hazırlandı

10.04.2011 - 07:42
Suriye nin Ekseni Kaydı

SURİYE'de özgürlük talebiyle 18 Mart tarihinde sokağa dökülen rejim karşıtlarına reform sözü veren Beşşar Esad liderliğindeki Şam yönetimi, 48 yıldır yürürlükte olan Olağanüstü Hal Yasası'nın (OHAL) yerine Ulusal Güvenlik Yasası hazırladı. Şam yönetimi yeni yasa hazırlığı için Ankara'dan Terörle Mücadele Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Basın Yasası ve Seçim Yasası'nı istedi. Bu yasalar tercüme edildi ve Ulusal Güvenlik Yasası'nı hazırlayan komisyona sunuldu. Hukukçular, yüksek yargıçlar ve farklı alanlardan uzmanların bulunduğu komisyon bu doğrultuda yeni yasa taslağını hazırladı. Etnik ve mezhepsel yapısı Türkiye ile büyük benzerlikler taşıyan Suriye'nin yeni seçim yasası etnik ayrımcılığa dayalı parti kurulmasını yasaklıyor. Türk seçim sisteminde yer alan yüzde 10'luk baraj seviyesi getiriliyor. Türkiye deneyimini örnek alan Suriye'de de Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin yerini bizdeki gibi özel yetkili mahkemeler alacak.

TARTIŞMAYA AÇILACAK
Şam yönetimi 1963'ten beri uygulamada olan OHAL'in yerine hazırlanan Ulusal Güvenlik Yasası için hazırlanan taslağı önümüzdeki günlerde tartışmaya açacak. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bu çerçevede toplumun önde gelenleri, kanaat önderleri, akademisyenler, aydınlar, meslek odaları temsilcileri ve sendikalar gibi çevreleri yeni yasa hakkındaki görüş ve önerilerini sunmak üzere davet edecek. Yeni yasa bu kişilerin görüşleri doğrultusunda son halini alacak. Suriye Meclisi OHAL'in kaldırılması dahil olmak üzere çalışmaları devam eden bazı yasal düzenlemeleri onaylamak üzere 2-6 Mayıs tarihleri arasında olağanüstü toplanacak.

MİT MÜSTEŞARI GİTTİ
Suriye halkının reform çağrılarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakın dostu Suriye Devlet Başkanı Esad'ı 3 kez arayarak reform sürecini başlatması yönünde tavsiyelerde bulundu. Bu doğrultuda Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan 29 Mart'ta Şam'a giderek Esad ile bir araya geldi. Türkiye'nin desteğini bildiren Fidan, Ankara'nın kaygılarını ve tavsiyelerini bildirdi. MİT Müsteşarı reform sürecinin başlatılması yönünde tavsiyelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da reform ve yeni yasa çalışmalarına destek için 6 Nisan'da Şam'a gitti. Suriye Devlet Başkanı ve Davutoğlu 3.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Şam yönetiminin somut adımları
- Dini eğitim veren bütün kurumlar ve merkezler tek çatı altında toplanacak. Devlet Başkanı Esad, dini eğitim veren kurum, medrese ve okulların tek çatı altında toplanmasını öngören kararnameyi onayladı. Bu doğrultuda dini eğitim veren ve halk arasında 'medrese'' olarak bilinen İslami Fetih, Şeyh Ahmet Keftaro ve Seyyide Rukiyye kurumları başta olmak üzere bu kurumlara benzer bütün dini eğitim merkezleri Vakıflar Bakanlığı'na bağlanacak.
- Devlet Başkanı Esad, halkın talebi üzerine Humus ve Dara valilerini kötü muamele suçlamasıyla görevden aldı. Dara Valisi Faysal El Kelsum mahkemeye sevk edildi.
- Ülkenin kuzeydoğusundaki 250 bin Kürt'e Suriye vatandaşlığı verilecek.
- Suriye Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin peçe takmasını yasaklayan kararı iptal etti. 1200 peçeli öğretmenin işlerine geri dönmesine karar verildi.
- Ülkedeki tek kumarhane kapatıldı. Dünden itibaren hükümete ait gazeteler ve televizyon kanallarında muhaliflerin görüşlerine yer verilmeye başlandı.

Türk yönetimi değişimin öncüsü
Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Siyasi ve Basın Danışmanı Buseyna Şaban geçtiğimiz hafta, TRT'nin Arapça yayın yapan El Türkiye kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye modelinin kendileri için son derece önemli bir model olduğunu belirtmişti. Şaban, Arap dünyası olarak en büyük eksiklerinin kurumlaşma olduğunu ve bunu başardıkları takdirde Türkiye'nin kendileri için iyi model olacağını vurgulamıştı. Şaban, 'Türkiye modeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun varlığı ile güvenirliği ve cesur politikalarıyla genel anlamda Türkiye yönetimi, Arap aleminde bugün yaşanan değişim hareketlerinin önünü açan en önemli argümanlardan biri olmuştur' demişti.(akşam)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fitneci Wilders'ten Yeni Hamle
Hollanda'da Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi ile Hayvanlar Partisi, ...
NATO, Kaddafi'nin 17 Tankını Vurdu
NATO kuvvetlerinin komutayı devraldıktan sonraki en büyük operasyonu. ...
ABD'den Arap Protestoculara Teknolojik Destek
ABD hükümeti Orta Doğu ve Çin'deki demokrasi yanlısı gruplara teknolojik ...
 
Almanya'da Libya'nın Berlik Büyükelçisi ile 5 Diplomatı Sınırdışı
Alman Focus dergisi, Alman hükümetinin, Libya Büyükelçisi Jamal Ali Omar ...
Kaddafi Sokağa Çıktı
Libya devlet televizyonu Muammer Kaddafi’nin Trablus’ta bir okulu ziyaret ...
Göstericilere Müdahale: 2 Ölü
Mısır'ın başkenti Kahire'de dün gece yarısı düzenlenen protesto gösterilerinde ...
 
Gazetecilerin Grevi Sürüyor
Yunanistan'da, hükümetin bütçe açığını kapatmaya yönelik ekonomik düzenlemelerini ...
Güvenlik Yasası Kamuoyuna Açılıyor
Suriye'de 1963 yılından bu yana uygulamada olan Olağanüstü Hal Yasası'nın ...
Alışveriş Merkezine Silahlı Saldırı!
Hollanda’nın Alphen aan den Rijn kentinde bulunan bir alışveriş merkezine ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
trabzonspor
konya
Christoph Daum
Netanyahu
CEV Şampiyonlar Ligi
Kızılyıldız
Fatih Erbakan
Devlet Bahçeli