E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum
Günün haberleri| Günün manşetleri| Gazete manşetleri| Künye| İletişim| Reklam| RSS| Üye Girişi| Üye Ol

Suriye'deki 'zehirli gaz' belgelendi! 

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın Esed yanlısı güçlerin kimyasal silah kullanımına ilişkin yayımladığı raporunda, "Son 5 ayda Suriye'nin farklı bölgelerinde 8 defa zehirli gaz kullanıldığını belgeledik" denildi.

16.02.2016 - 22:04
Suriye deki  zehirli gaz  belgelendi!

Suriye’de Esed yanlısı güçlerin son 5 ayda ülkenin farklı bölgelerinde 8 kezzehirli gaz kullandığının belgelendiği bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından Beşşar Esed yanlısı güçlerin kimyasal silah kullanımına ilişkin yayımlanan rapora göre, 1 Ağustos - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında çoğunlukla İdlib, Şam kırsalı ve Hama’da olmak üzere 8 defa zehirli gaz kullanıldığı belgelendi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 2013 yılında aldığı 2118 sayılı kararın ardından zehirli gaz kullanımı sonucu 87 kişinin hayatını kaybettiği ve en az bin 867 kişinin yaralandığı belirtildi.

SNHR’nin, Esed güçlerinin, yasaklanmış silahları kullanarak insan haklarına ilişkin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belgelediği ve söz konusu saldırıların savaş suçu olarak kabul edildiği kaydedildi.

Raporda, “Klor gazı kullanımı Suriye hükümetinin 2013 yılında imzaladığı kimyasal gazları kullanılmaması ve imha edilmesine ilişkin 2118 ve 2209 sayılı kararların ikisinin de ihlalidir” ifadelerine yer verildi.

Esed güçlerinin kimyasal silah kullanan tek taraf olmadığı, terör örgütü DAEŞ’in de 21 Ağustos 2015’te Halep’in Mari ilçesinde kimyasal gaz kullanarak Esed güçlerine katıldığını bildirildi.

SNHR ekibi saldırıların çoğunda olay yerine gidemedi

SNHR ekibinin saldırıların çoğunda olay yerine gidemediğine, olay yerinden numune almaya imkan olmadığına değinilen raporda, kurtulanların ve görgü tanıklarının anlattıkları ile özellikle doktorların ve sivil savunma ekiplerinin tespitlerine bağlı kalındığı aktarıldı.

Olay yerinde çekilen fotoğraflar ile görüntülerin de incelendiği belirtilen raporda, Uluslararası Soruşturma Komitesi'ne söz konusu saldırılarla ilgili hemen soruşturma başlatma ve Suriye hükümetinin kimyasal silahların yasaklanması konusunda imzaladığı anlaşma göz önüne alınarak bu silahları kullananların tespit edilmesi için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'de sivillerin korunması ve emniyetinin sağlanması konusunda üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi talep edilerek, Suriye hükümetinin yaptığı ihlallerin uluslararası barış ve güvenliği açıkça tehdit ettiği vurgulandı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin, caydırıcı adımlar atması konusunda BMGK'ya baskı yapılması için Suriye rejiminin BMGK'nın 2118 ile 2209 sayılı kararlarını ihlal etmesini gündemde tutması gerektiğine işaret edildi.

Suriye Dostları Grubu ülkeler de, muhaliflerin kontrolündeki zehirli gazlara maruz kalan bölgelere koruyucu maske dağıtılması konusunda adım atmaya davet edildi. Raporda en az 18 bin 700 maskeye ihtiyaç duyulduğu ayrıca kimyasal kirliliğin neden olduğu zararların giderilmesi için bazı malzemelere gereksinim olduğu aktarıldı.

Suriye'de Ağustos 2013'de Şam kırsalında muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine kimyasal silahla düzenlenen saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuklardan olan bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 10 bin kişi de gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi atlatmıştı. Muhalifler, kimyasal silahı rejimin kullandığını savunurken, rejim bunu reddederek, muhaliflerin elinde kimyasal silah olduğunu iddia ediyor.
aa

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 17 Şubat 2016 Çarşamba 09:24

yamyam işidcilere zehirli gazı verenleri pek yakında LAHEYde kafes içinde yargılanırkan göreceğiz, az kaldı az... onlar kendini biliyor, AAnın yaptığı CAMBAZABAK oynamaca. Asıl o haberi yazdıranlar ipin ucundalar...

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 16 Şubat 2016 Salı 22:17

bu habere inanmadan önce tayyibin findan'ciginin suriyeden tc'ye füze atmak icin cirpinmasini düsünün ve ona göre inanin. savasta nelerin carpitildigini görebilmek lazim.

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 16 Şubat 2016 Salı 22:15

busch zamaninda abd disisleri bakani da irak'ta kimyevi silahlari 'belge' lemisti. sonra herif yalan söyledigini, aktardiklari bilgileri bir üniversitelinin tezinden aldigini itiraf etmisti. bu haberlere inanirken on defa düsünmek lazim!

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD ve Rusya'ya 'BM' yolu!
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Hadi bakalım Amerika ve Rusya. Eğer samimiyseniz ...
Kaçırılan ABD vatandaşları serbest!
ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay Irak’ın başkenti Bağdat’ta kaçırıldıkları ...
İşte AP'nin Türkiye İlerleme Raporu!
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye İlerleme Raporu taslağında, terör örgütü ...
 
Ukrayna hükümeti yenilenecek mi?
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, hükümetin tamamen yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
Tren kazasının sorumlusu kim?
Almanya'nın Bad Aibling kentinde 1 hafta önce meydana gelen tren kazasının ...
İngiltere 'hastane' saldırılarını kınadı!
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, "Son günlerde Suriye'nin kuzeyindeki ...
 
Rus savaş uçakları Azez'i bombaladı!
Rus savaş uçaklarının Azez'e düzenlediği hava saldırısında 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.
Belçika'da Türk anne vahşeti!
Belçika'da şoke eden anne vahşeti! Kocası DAEŞ'e katılan Türk annenin ...
Kanye West Zuckerberg'e muhtaç!
Ünlü rap şarkıcısı Kanye West, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'dan 1 milyar dolar istedi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Cüneyt Çakır
Mehmet Şimşek
survivor all star
pkk
A) Milli Futbol Takımı
Ömer Aşık
Şafak Sezer
özgecanın katilleri