E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Saygı Öztürk yıllar önce de yazmış! 

ABD merkezli Chrest Foundation Vakfı’nın birçok dernek ve medya kuruluşuna verdiği fonları açıklamasının ardından Saygı Öztürk'ün 2004'te yazdığı bir yazı tekrar gündeme geldi.

28.07.2021 - 14:13
Saygı Öztürk yıllar önce de yazmış!

Amerikan Chest Foundation'ın yayınladığı verilere göre, son 10 yıl içinde Türkiye'deki kuruluşlara sağlanan destek miktarı belirlendi.

İçlerinde Hrant Dink Vakfı, İKSV, Mezopotamya, Medyascope gibi kuruluşların olduğu listede toplamda sağlanan destek fon tutarı 3 milyon 535 bin 574 dolar oldu.

Türkiye günlerdir ABD'li fonlardan yararlanan gazetecileri konuşurken, Saygı Öztürk'ün 24 Mayıs 2004 tarihinde Gözcü Gazetesi'nde yayınladığı köşe yazısı tekrar gündeme geldi. 

O tarihlerde de Human Rights Watch adlı kurumun düzenlediği “Hellmann Hammett ödülü” adı altında bazı gazetecilere, yazarlara büyük paralar dağıtılmış ve bu olay bugün olduğu gibi o günlerde de büyük tepki çekmişti.

Öztürk'ün yazısının ardından görülüyor ki, o yıllardan bu yana Türkiye'de çok da bir şey değişmemiş!

İŞTE SAYGI ÖZTÜRK'ÜN YAZISI:

YAZARLAR, BU PARAYI NEYİN KARŞILIĞI OLARAK ALDILAR

Türkiye’de ilginç olaylar yaşanıyor. Her konuda ahkam kesenler, Avrupa Birliği’nden, Alman ve Amerikan vakıflarından niçin para aldıklarını açıklamıyorlar. Aldıkları paralarla neler yaptıklarını söylemiyorlar. Kimse kimseye babasının hayrına bu kadar dolarları, euroları verecek hali olmadığına göre bu konuların üzerinde önemle durulması, sıkça gündeme getirilmesi gerekiyor.
 
Bazıları bu vakıfların Türkiye üzerindeki faaliyetlerini ortaya çıkardıkları için kurşunlara hedef oluyor, bazıları onlardan para alıyor. Bu ne yaman bir çelişki...Yabancı vakıfların bazı derneklerle, siyasi partilerle bağlantılarını ortaya koyan, yediği yemeğin faturasını yabancı vakıflara ödetenlerin varlığını ortaya koyan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin başına olmadık işler getiriliyor. Kimisi mesleğinden koparılıyor, kimisi haklarındaki soruşturmalar, açılan tazminat davaları yüzünden görev yapamaz hale getiriliyor.

AÇIKLAYIN DA ÖĞRENELİM

Human Rights Watch adlı kurumun düzenlediği “Hellmann Hammett ödülü” adı altında bazı gazetecilere, yazarlara dolarlar dağıtılmış.  Bakıyorsunuz Vakit gazetesinden Abdurrahman Dilipak’ın da, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye geldiği dönemde kısa süre avukatlığını yapan Zeki Okçuoğlu’nun adı da aynı listede. Ahmet Altan, Ahmet Şık, Ali Bayramoğlu, Ali Erol, Atilla Halis, Ayşenur Zarakolu, Erol Anar, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli,. Fikret Başkaya, Haluk Gerger, Işık Yurtçu, İlker Demir, İsmail Beşikçi, İsmet İmset, Koray Düzgören, Leman dergisi, Mehmet Oğuz, Mustafa İslamoğlu, Oral Çalışlar, Ragıp Duran, Recep Maraşlı, Sefa Kaplan Şanar Yurdatapan, Yaşar Kemal, Yılmaz Odabaşı’nın da aynı vakıftan ödül aldığı bu listede yer alıyor.

Şenar Yurdatapan, yalnız kendisinin değil, kimlerin bu parayı aldığını açıklamıştı. Yurdatapan, ABD kuruluşunun dünyanın her yanında düşünceleri nedeniyle takibata uğrayan, yargılanan, hapse düşen yazar ve gazetecilere verilen “onurlu” bir ödül olduğunu, ayrıca başı derde giren bu kişilerin uğradığı zararları karşılamanın amaçlandığını vurguluyor.

Listede isimleri bulunanlardan gazeteci ağabeyimiz Oral Çalışlar ile İsmail Beşikçi’nin yayıncısı dışında liste konusunda açıklama yapan olmadı. Çalışlar, para ödülünün aldığını belirtti ve bu ödülü aldığına ilişkin haberin de o dönemde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandığını söyledi. Diğerlerinden ise “tık” yok...Oysa kamuoyu Abdurahman Dilipak’ın, Ragıp Duran’ın, Yaşar Kemal’in, Ahmet Altan’ın, diğerlerinin bu paraları niçin aldıklarını merak ediyor. Bu paralar neyin karşılığı olduğu açıklanmalı.

BEŞİKÇİ PARAYI İADE ETTİ

Şanar Yurdatapan'ın açıkladığı listede “para alan”lar arasında para alanlar arasında yazar İsmail Beşikçi'nin de adı geçiyor. Beşikçi'nin kitaplarını yayımlayan Yurt Kitap-yayınlarının sahibi Ünsal Öztürk “Beşikçi'ye 10 bin dolar gönderildi. Ancak kabul etmedi” dedi. Ünsal Öztürk, açıklamasında şunları belirtti:

“New York'ta bulunan The Fund For Free Expression kurumundan İsmail Beşikçi'ye gönderilen 25 ocak 1991 tarihli mektupta Hellman ve Hammett anısına verilen ödül için İsmail Beşikçi'nin seçildiği ve 10 bin dolar gönderileceği bildirildi.

İsmail Beşikçi, kuruluşa gönderdiği yazıda ödülü kabul etmeyeceğini bildirdi. Gerekçesini de uzun uzun yazdı. Adı geçen kurum Beşikçi'ye yeniden bir mektup gönderdi, kendilerinin hükümet dışı bir kurum olduğunu, Beşikçi'nin tavrını tekrar gözden geçirmesini talep etti. Beşikçi, gönderdiği cevapta ödülü reddetmekte ısrarlı olduğunu belirtti. Buna rağmen Ziraat Bankası Maltepe Şubesi'ne 10 bin dolar gönderildi. Birlikte banka şubesine gittik ve parayı almayacağımızı, iade edilmesini istedik. Bu ödül ve reddedişimizle ilgili tüm belgeleri 'Kürt Aydını Üzerine Düşünceler' isimli kitapta yayımladık.

Aynı kurum 2000 yılında İsmail Beşikçi'ye tekrar mektup gönderdi ve o yılki ödülün kendisine verilmek istendiğini duyurdu. Eğer kabul ederse ismini açıklayacaklarını, istememesi halinde açıklamayacaklarını bildirdi. Beşikçi bir kez daha 10 bin dolarlık para ödülünü kabul etmedi. 1995 yılında Norveç İfade Özgürlüğü Vakfı'nın vermek istediği para ödülünü de Beşikçi reddetmişti. İsmail Beşikçi hiçbir kurumdan , hiçbir şekilde, yerli ya da yabancı para ödülü kabul etmemiştir.”

İsmail Beşikçi gibi yazdıklarından dolayı uzun yıllar cezaevinde yatan birisinin bu tutumunun, yabancı vakıflardan para alanlara örnek olmasını dilerim. Üstelik hiçbiri İsmail Beşikçi kadar cezaevinde yatmamış, hiçbiri onun kadar sıkıntı çekmemiş. Bazılarının ne gibi çalışmalarından dolayı para aldığını da en azından sizler de merak etmişsinizdir. Açıklasalar da bunları öğrensek...

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

Son dönemde birbirinden ilginç kitaplar yayımlanıyor. Yeni yayımlanan kitaplardan bazıları şunlar:

- Yumuşakçalar ve Diplomasi: Çoğu sanatçı aşklarını, nasıl kilo verdiğini yazarken Çelik Erişçi, yani şarkıcı Çelik çok farklı şeyler yazmış. Kitabı niçin yazdığını anlatırken de son cümlesi “Ben bu kitabı yazmak zorundaydım. Çünkü ben şahsiyet sahibi bir gazete ve kitap okuruyum” diyor. Çelik, araştırmış, soruşturmuş, Toplumsal Dönüşüm Yayınları da bu eseri yayımlamış.

- Sivil Örümceğin Ağında: Mustafa Yıldırım'ın aynı yayınevinden çıkan “Sivil Örümceğin Ağında” müthiş bilgiler var.

- Mavi Yol- 33 10 Merkez: 33 10 il emniyet müdürünün telsiz kodudur. Erol Özdemir il emniyet müdürlüğüne henüz atanmadı ama il emniyet müdürlüğüne atanması halinde Emniyet'te nasıl bir “mavi yol” çizeceğinin ip uçlarını vermiş. Emniyet'te neler yapılması gerektiğini ortaya koymuş. Bir Emniyet müdürünün atandığı ilde neler söyleyeceğini başka bir gün kitaptan bölümler vererek paylaşacağız. Ankara Piramit Yayıncılığın bu kitabını edinmek isteyenler hayli çok.

- Asansörde Eşek Var: Piramit Yayınlarından çıkan “Asansörde Eşek Var” ise sevgili meslektaşım Sacettin İnce'nin eseri. İnce, kitabında, Aziz Nesin tadında kara mizah yapıyor. Kitapta, İnce tanık olduğu olaylardan 18'ini anlatıyor.

- Ozan Yayınları: Ozan Yayınevi tarafından çıkarılan “İncil'i Kim Yazdı”, “Tevrat'ı Kim Yazdı”, İsa Haç'ta Öldü mü?” kitaplarını Mehmet Sakioğlu yazdı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı'dan Nagehan Alçı'yı çok kızdıracak sözler
Habertürk yazarı Fatih Altaylı ile köşe komşusu Nagehan Alçı arasındaki gerilim sürüyor.
Artı TV ile Artı Gerçek yollarını ayırdı!
Artı TV İcra Kurulu, Artı TV ile Artı Gerçek adlı internet haber sitesinin ...
Ece Üner'in yerine gelen isim belli oldu
Ece Üner'in geçtiğimiz ay Show Ana Haber sunuculuğundan ayrılmasıyla birlikte, ...
 
Gazeteler bugün ne yazdı? (28 Temmuz)
Gazeteler bugün ne yazdı? (28 Temmuz)
Nagehan Alçı ile Fatih Altaylı arasındaki 'faşist' kavgası büyüyor
Fatih Altaylı ve Nagehan Alçı arasında başlayan "Faşist" tartışması devam ...
Ahmet Hakan'dan Erdoğan'ın o sözlerine sert çıkış
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Taliban'ın Türkiye'nin inancıyla ters bir yanı ...
 
Ruşen Çakır: Özür falan dilemiyoruz!
Birçok yabancı ülkeden aldığı yüz binlerce dolarlık fon ile gündeme gelen ...
Gazeteler bugün ne yazdı? (27 Temmuz)
Gazeteler bugün ne yazdı? (27 Temmuz)
Fatih Altaylı'dan Nagehan Alçı'ya sert sözler!
Fatih Altaylı, düzensiz göçmenlere karşı çıkanlara "faşist" diyen Nagehan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
abd
Torku Konyaspor
TÜİK
MHP
Cüneyt Çakır
Endonezya
Beycan ÜÇKARDEŞ
mülteci