Merkez Bankası, 2009 yılına ilişkin ilk Finansal İstikrar Raporu'nu yayınladı. Raporda, ödenemediği için takibe düşen kredi kartlarına özel vurgu yapılıyor. Küresel mali krizle birlikte kredi kartı borçlarının arttığına dikkat çeken banka, "Kredi kartı faizlerinin tüketici kredilerine göre daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu durum hane halkının kırılganlığını artırmaktadır." ifadelerini kullandı.
Şirketlere de 'döviz borçlarına dikkat' uyarısı yapıldı. Bankanın verilerine göre kredi kartı borcunu ödemeyen müşterilerin sayısı 1 milyon 175 bini geçti. Merkez'in raporunda küresel krizden çıkışın uzun süreceği belirtilerek, cari açığın aşağı yönlü hareketinin süreceği kaydedildi.
2008 yılı son çeyreğinden itibaren azalma gösteren krediler portföyünde sınırlı da olsa bir toparlanma görüldüğünün dile getirildiği raporda, bankacılık sektörünün krize rağmen sağlamlığına dikkat çekildi. Artan kârlılık sayesinde bankaların özkaynak yapısının güçlendiğine işaret edilirken, "Yapılan senaryo analizleri, bankacılık sektörünün sermaye yapısının çeşitli şoklar sonucunda oluşabilecek zararları karşılayabilecek düzeyde olduğunu göstermektedir." denildi.
Raporun sonuç bölümünde finansal ve ekonomik istikrar içinde yeniden sürdürülebilir büyümeye geçiş için Avrupa Birliği'ne uyum sürecinin devam ettirilmesine ve mali disiplinin sürdürülmesinin önemine değinildi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...