E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Küresel piyasalarda negatif seyir 

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'daki çatışmaların etkisiyle artan petrol fiyatları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit tutmasının ardından negatif bir seyir öne çıkıyor.

19.03.2026 - 09:42
Küresel piyasalarda negatif seyir

Orta Doğu'da süren gerilime ilişkin haber akışı, petrol fiyatlarındaki hareketler ve ABD'de açıklanan makroekonomik veriler piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Gerilimin arttığı bu ortamda Fed'den gelen temkinli ve "şahin" sinyaller küresel risk algısının artmasını sağladı.

İran'ın, ABD-İsrail tarafından petrol rafinerilerinin hedef alınmasının ardından, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da ABD ile bağlantılı petrol tesislerini vuracağını bildirmesi ve bazı enerji tesislerine yönelik saldırıları petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü harekette etkili oldu.

ABD'DE ENFLASYON ENDİŞELERİ

Enerji maliyetlerindeki yükselişin enflasyon görünümüne dair endişeleri artırdığı bir dönemde ABD'de açıklanan veriler ise üretici enflasyonunun şubatta hızlandığını ortaya koydu. ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda yüzde 3,4 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Üretici enflasyonu yıllık bazda son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. ÜFE, ocakta aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 2,9 artmıştı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de şubatta aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 3,9 ile beklentilerin üzerinde arttı.

FED FAİZ KARARI

Para politikası cephesinde ise Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 3,5-3,75 aralığında sabit tuttu. Fed'in para politikası karar metninde, "Orta Doğu'daki gelişmelerin ABD ekonomisi üzerindeki etkileri belirsizdir." değerlendirmesi yer aldı.

Ekonomik projeksiyonlarını da açıklayan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için yüzde 3,4'te tutarken, bu tahmin 2026'da tek faiz indirimi öngörüsünün korunduğunun sinyalini verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, Orta Doğu'daki gelişmelerin ABD ekonomisine etkilerinin henüz belirsiz olduğunu söyleyerek, "Kısa vadede, yükselen enerji fiyatları genel enflasyonu yukarı çekecektir, ancak ekonomi üzerindeki olası etkilerin kapsamını ve süresini bilmek için henüz erken." dedi.

ETİKETLER:
küresel piyasalar ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FED faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), Mart 2026 toplantısının ardından merakla beklenen ...
Savaşa rağmen altın neden artmıyor?
ABD, İsrail ve İran arasındaki savaşta üçüncü haftaya girilirken, altın ...
Bayram denetimi! 31,9 milyon TL ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı ...
 
Alaattin Aktaş yazdı: Savaşın faturası kabarıyor
Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, ABD-İsrail ve İran arasındaki savaşın ...
Bayram öncesi depoları dolduracaklar dikkat! Akaryakıta zam
Orta Doğu'daki gerilimin etkisiyle akaryakıt fiyatlarında yukarı yönlü ...
Bayramda yola çıkacaklar dikkat! Köprü ve otoyollar ücretsiz
Ramazan Bayramı dolayısıyla Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki ...
 
Irak'tan petrol açıklaması: "Anlaşmaya vardık"
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasında petrolün Türkiye’ye kuzeyden ...
Gıda etiketlerinde yeni dönem: Silah ve kafatası dönemi bitti
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketleme kılavuzunu güncelledi. Çocukların ...
Bakanlık duyurdu: O ürün toplatılıyor
81 ilde denetimlerini sürdüren Ticaret Bakanlığı, "güvensiz "olarak nitelediği ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Kasımpaşa
sanayi
Eczacıbaşı
İsveç
Endonezya
zonguldak maden
PSG
Okan Buruk