E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kiraz dudak uçuklattı! Yaz meyveleri cep yakıyor 

Yazın gelişiyle pazarlar renklendi ancak fiyatlar can sıkıyor. Kiraz, çilek ve erik gibi yaz meyveleri tezgâhlarda yerini aldı ama etiketler adeta ateş püskürüyor.

1.06.2025 - 21:40
Kiraz dudak uçuklattı! Yaz meyveleri cep yakıyor

Yaz mevsimiyle birlikte tezgahlar renklendi. Yaz meyveleri alıcıya sunulurken, fiyatları bütçe zorluyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte semt pazarlarında yaz meyveleri tezgahlardaki yerini aldı ancak fiyatlar cep yakmaya devam ediyor.

Haber Global'in incelediği Bahçelievler ve Avcılar’daki semt pazarlarında fiyatlar yüksek, alınan meyve miktarı az. Genellikle yarım kilo olarak satılan ürünler alım gücünün düştüğünü en net şekilde gösteriyor.

Bu yıl kiraz fiyatlarında rekor seviyelere ulaşıldı. Bahçelievler ve Avcılar pazarlarında kilogram fiyatı 230 TL’ye çıkan kiraz, yaz meyveleri arasında en pahalı ürün olarak dikkat çekiyor. En uygun fiyatlı yaz meyvesi ise 50 TL’den başlayan elma oldu.

"ESKİ BEREKET KALMADI"

Bahçelievler Siyavuşpaşa semt pazarında esnaf Ali Karakuş, yüksek maliyetlerin ve sera üretiminde yaşanan sorunların fiyatları artırdığını belirtti. Ayrıca vatandaşların kredi kartıyla alışveriş yaparak zincir marketlere yöneldiğini söyleyen Karakuş, “Pazarların eski bereketi kalmadı” diyerek yerel pazarlara destek çağrısında bulundu.

GRAMLA ALINIYOR

Avcılar Gümüşpala pazarında çalışan pazarcı Ersin Çelik, pazarın kalabalık görünmesine rağmen gerçek alım gücünün düşük olduğunu, bu yüzden fiyatların yarım kilo bazında yazıldığını söyledi. “Vatandaş gramla meyve sebze almak zorunda kalıyor. Komisyoncu bizden daha fazla kazanıyor” diyerek yaşanan zorluğa dikkat çekti.

Semt pazarlarında yaz meyvelerinin ortalama fiyatları şöyle:

Elma: 50 TL/kg

Taze fasulye: 50 TL/yarım kg

Kayısı: 65 TL/kg

Armut: 70 TL/kg

Karadut: 70 TL/paket

Çilek: 90 TL/kg

Papaz erik: 120 TL/kg

Kiraz: 230 TL/kg

Normal erik: 150 TL/kg

Levent semt pazarında çalışan Ozan Sönmez, kış aylarında yaz meyvelerinin ithal edildiğini ve genellikle tane ile satıldığını, yazın ise mevsimsel ürünlerin kilo ile satıldığını belirtti. Sönmez, fiyatların yaz mevsimi için normal olduğunu ancak kışın ithal ürünlerin yüksek maliyetli olduğunu aktardı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin besin değeri açısından daha zengin olduğunu vurguladı. Enyüksek, “Yaz sebze ve meyveleri su oranı yüksek, kalorisi düşük, lif içeriği fazla ürünlerdir. Kilo kontrolüne destek olurken bağırsak sağlığını iyileştirir. Tabağınıza en az iki farklı renkte sebze eklemeye çalışın” dedi.

ETİKETLER:
türkiye , ekonomi , gündem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Piyasalarda normalleşme bekliyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, piyasalarda önümüzdeki 1-2 ay ...
İstanbul'un enflasyonu belli oldu
İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi verilerini paylaştı. ...
Yeni evlenenlere ücretsiz oldu
Türksat AŞ, yeni evlenenlere 50 Mbps sınırsız internet hizmetini "Aile ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Köprü ve otoyollar ücretsiz oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ...
Fal bakanlara para cezası
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, vatandaşı aldatmaya yönelik reklamlar ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akıllı ilaçlar için yerli üretim talimatı
Yurt dışından Türkiye'ye getirilen ve SGK tarafından karşılanmayan akıllı ...
 
Satılamayan hayvanlar için karar
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı nedeniyle pazarlara ...
Mahfi Eğilmez yazdı: Yüksek enflasyon başlı başına kriz
Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme ...
Yeni Opel Mokka GSE Rally tanıtıldı
Opel'in yeni Mokka GSE Rally modeli, ADAC Opel Elektrikli Ralli Kupası'nda tanıtıldı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
İstanbul
japonya
Kuzey Kore
passolig
CEV Şampiyonlar Ligi
Demba ba
Çankaya
Milwaukee Bucks