E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İran Hürmüz Boğazı'nı kapattığını açıkladı 

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), yaptığı resmi açıklamayla dünyanın en kritik petrol geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nın tamamen kapatıldığını duyurdu. Tahran yönetimi, boğazdan geçmeye teşebbüs edecek herhangi bir geminin hedef alınacağı ve "ateşe verileceği" uyarısında bulundu.

3.03.2026 - 00:16
İran Hürmüz Boğazı nı kapattığını açıkladı

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), yaptığı resmi açıklamayla dünyanın en kritik petrol geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nın tamamen kapatıldığını duyurdu. Tahran yönetimi, boğazdan geçmeye teşebbüs edecek herhangi bir geminin hedef alınacağı ve "ateşe verileceği" uyarısında bulundu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ABD ve İsrail operasyonunda öldürülmesinin ardından misilleme adımlarını sertleştiren Tahran, küresel enerji arzının kalbi sayılan Hürmüz Boğazı’nda kontrolü ele aldığını ilan etti.

YÜZLERCE TANKER BEKLEMEYE GEÇTİ

IRGC komutanının kıdemli danışmanı İbrahim Jabari, "Boğaz kapatılmıştır. Geçmeye çalışan her gemi Devrim Muhafızları ve düzenli ordu tarafından ateşe verilecektir" açıklamasını yaptı.

Bölgedeki gemilere VHF telsiz kanalları üzerinden "hiçbir geminin geçişine izin verilmediği" mesajları gönderiliyor. Deniz trafiği verileri, boğazdan geçişlerin %70 oranında azaldığını ve yüzlerce tankerin güvenli bölgelerde beklemeye geçtiğini gösteriyor.

Talimatlara uymadığı iddia edilen "Skylight" adlı bir petrol tankerinin İsfahan/Hürmüz yakınlarında hedef alındığı ve gemide yangın çıktığı rapor edildi.

KÜRESEL EKONOMİ VE ENERJİ PAZARLARINDA ŞOK

Dünya petrol ticaretinin yaklaşık %20’sinin geçtiği rotanın kapanması, piyasalarda sert dalgalanmalara yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, kararın ardından %10’un üzerinde değer kazanarak 82 dolar seviyelerine ulaştı. Analistler, blokajın sürmesi halinde fiyatların kısa sürede 100 doların üzerine çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Katar merkezli QatarEnergy, bölgedeki askeri hareketlilik ve güvenlik riskleri nedeniyle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini ve sevkiyatlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi dev konteyner şirketleri boğaz geçişlerini askıya aldı. Savaş riski sigorta primlerinin fahiş oranlarda artması, ticari trafiği felç etme noktasına getirdi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lübnan'da can kaybı artıyor: Beyrut'taki büyük yıkım görüntülendi
Lübnan hükümeti, İsrail’in ülke geneline düzenlediği hava saldırılarında ...
Hizbullah'tan Lübnan hükümetine "aciz" tepkisi
Lübnan Başbakanı Nevaf Salam’ın Hizbullah’ın tüm askeri ve güvenlik faaliyetlerini ...
Trump'tan İran operasyonu için yeni mesaj
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik askeri operasyonların henüz başlangıç ...
 
İngiltere Başbakanı Starmer: "İran'a yönelik saldırıya katılmayacağız"
Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, İngiliz kuvvetlerinin ABD ve ...
Hamaney’in eşi de hayatını kaybetti
ABD ve İsrail saldırılarında yaşamını yitiren İran’ın dini lideri Ali ...
İran'da nükleer tesis vuruldu
İran'ın merkezi illerinden İsfahan’da bulunan nükleer tesisler ve kritik ...
 
İsrail Lübnan'ı vurdu
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan genelindeki Hizbullah hedeflerine ...
ABD Savunma Bakanı: "Operasyonları cerrahi titizlikle yürütüyoruz"
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında ...
Putin'den Katar'a destek mesajı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Serdar Ortaç
konya
yakmak
işte benim stilim
Ayşe Ersöz
Mesut Bakkal
poyraz karayel
survivor all star
PSG