E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

IRAK'TA PKK'YA OPERASYON YAPILMADAN DA SİLAH BIRAKTIRILABİLİR 

MİT'in İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, PKK'nın Kuzey Irak'ta bir operasyon yapılmadan bitebileceğini söyledi.

19.11.2007 - 17:06
IRAK TA PKK YA OPERASYON YAPILMADAN DA SİLAH BIRAKTIRILABİLİR

Washington toplantısında PKK'nın tasfiyesine karar verildiğini anlatan Öneş, "Aslında bu karar Öcalan bize teslim edildiği anda verilmişti. Amaç Kuzey Irak'ta oluşan federe yapıya bir hukuki statü kazandırmaktı. Barzani ve Talabani'nin karşısındaki PKK' yı tasfiye etmekti. Ancak Belirli çıkarlar için bu süreç uzatıldı." dedi. Bugün ise Türkiye'nin gücünün bu sürecin yeniden uzatılmasına izin vermeyeceğini söyleyen Öneş, "Hükümetin Kürt sorununu demokratik yoldan çözmek için acilen ciddi bir adım atması gerekiyor. Hemen anayasadan başlayarak hukuki, siyasi, ekonomik tedbirleri içeren, hak ve özgürlükleri kapsayan sivil bir projeyi devreye sokması lazım. İşte o zaman PKK Türkiye'de biter." ifadelerini kullandı.

Taraf Gazetesi'ne konuşan Cevat Öneş, Kürt sorunu, PKK ve DTP ile ilgili önümüzdeki günlerde neler olabileceğini değerlendirdi. Türkiye'nin bugün çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Öneş, Washington görüşmelerinden sonra Kürt sorununun çok acil çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Irak'taki PKK, tehdit ve pazarlık kartı olarak Türkiye'ye karşı kullanılıyor. Bu sorun ulusal olmaktan çıktı, bölgesel ve küresel bir hal aldı. Washington bize bunu gösterdi." diyen Öneş, "Kuzey Irak'ta PKK'yı bitirmek, Türkiye'de PKK sorununu kesinlikle çözmez. Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman başta olmak üzere çoğu komutanın Kürt sorununa çok yanlış yaklaştıklarını itiraf etmeleri de bu sorunun sadece askeri yoldan çözülemeyeceğini açıkça gösterdi. Sorunun demokratik yoldan çözümüne kapı araladı." ifadelerini kullandı. Bu gelişmelerin Türkiye'de sivil siyasetin güçlendiğini ve güçlenmeye devam edeceğinin de bir göstergesi olduğunu altını çizdi.

Öneş, son zamanlarda PKK'nın eylemlerini arttırmasını da muhatap alınmak istemesine bağlıyor. 'Kendisini olduğundan güçlü göstermek istiyor' diyen Öneş, şöyle devam etti: "PKK'nın aniden şiddetini arttırması kendi iradesiyle olmuyor. PKK bugün parçalanmış durumda. İçerideki PKK ile dışarıdaki PKK arasında farklar var. Son eylemleri de Kuzey Irak'tan gelenler yapıyor. ABD'nin işgali altında bulunan Kuzey Irak'ta varlığını sürdürmeye çalışan PKK'nın bu güçlerden direktif almadan Türkiye'de eylemler yapması mümkün değil."

PKK'nın bir kart olarak kullanıldığını söyleyen Öneş, "ABD, silahları bırakın Irak'ı terk edin talimatı verdiği anda PKK Irak'ta biter." ifadelerini kullandı. Abdullah Öcalan'ın da artık örgüt için sembolik bir lider olduğunun altını çizen Öneş, silahların bırakılmasında Öcalan'ın da etkisinin olabileceğini düşünüyor. Öcalan'ın kendisini Kürt hareketinin lideri olarak görmek istediğini söyleyen Öneş, "Öcalan da zamanında kullanıldı. Şimdi ise örgütün nasıl kullanıldığını biliyor. Eğer bir hizmet yapmak istiyorsa silahların bırakılması konusunda düşüncesini açıklamalı." dedi.

DTP'nin kapatılması, Kürt kesiminde radikallere prim yaptırır

DTP'nin kapatılmasını Kürt sorununun çözüm sürecini zedeleyen bir durum olarak yorumlayan Öneş, "Demokrasimizi güçlendirirken bir partinin kapatılması doğru değil. Siyasi çözüm için herkese özellikle DTP'ye önemli görevler düşüyor." dedi. Hükümetin DTP'nin kapatılmasını istemeyişini de çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. "Başbakanın açıklamaları, siyasi iktidarın demokratik sürecin engellenmemesini istediğini gösteriyor. Temenni edelim ki yargı süreci de bu siyasi çözüme engel oluşturmadan neticelensin." şeklinde konuştu. PKK ile DPT'nin aynı gibi değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Öneş, "DTP, PKK'nın etkilediği kitlesel tabandan destek alıyor. Bu yüzden kendine göre hassasiyetleri var. Ancak artık Öcalan başta olmak üzere yeni bir değerlendirme yapılmak zorunda. DTP, AKP'nin aldığı oyları da dikkate almalı. Çünkü Güneydoğu'da AKP'ye oy vermek demek, silaha karşı olmak, PKK'nın silahlı gücüne karşı durmak demek." ifadelerini kullandı.

Zaman

YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
makifozcan 9 Kasım 2007 Cuma 

Ergün baba sağolasın sayende turktime ile tanıştık

Yorumu oyla      18      10  
yavuz 9 Kasım 2007 Cuma 

türktime sitesini cok zamandır hep okurum birinci sitem bakmadan gecmem hep yorum yazarım iyiki varsın türktime bazı sitelere girerim ve türktimeyi öven yazılar yazarım bunu hak ediyorsunuz

Yorumu oyla      18      10  
Kadir Özdemir 9 Kasım 2007 Cuma 

Ergün Babahan'a teşekkürler.Ben de bu değerli siteyi yasaklama kararından sonra öğrenmiş oldum.Artık sık kullanılanlar bölümünde favorim.Kendi gazetesinin derdine düşsün bakalım.Krallıkları daha ne kadar sürecek?

Yorumu oyla      18      10  
güven 9 Kasım 2007 Cuma 

evet bende favorilerime ekledim.babahan sayesinde yeni bir haber sitem oldu ve ayrıca haberler ilginç! peki esir alınan amerikalılar haberi ne kadar doğru?kaynak lütfen.

Yorumu oyla      18      10  
AKİF BALBEY 9 Kasım 2007 Cuma 

Sn talat bey ben sizi yakından takib ediyorum şu ana kadarda çok ğüzel inanılır bir çizginiz var sizden ürkmeleri çok normal dayanılmaz bir rüzgarınız var bu sizi dahada yükseltecektir bunları yazma gereğini duydum başarılarınız daim olsun babahana gelince kınıyorum

Yorumu oyla      18      10  
gülin 9 Kasım 2007 Cuma 

Ben de diğerleri gibi Türktime in yasaklandığını başka siteden öğrendim.Hemen o siteye girdim ve iyiki de girmişim.Ergun Babaham bilmeden o siteye iyilik etti. Hemen siteme ekledim.

Yorumu oyla      18      10  
z.özdemir 9 Kasım 2007 Cuma 

benbaşka bir siteden yasağın olduğunu öğrendim ve "neden yasaklandı ki, turktime da ne?" dedim kendime ve geldim okudum... sayesinde yeni bir favori site buldum. kendisine teşekkürü borç bilirim :)

Yorumu oyla      18      10  
Ismail Yigiter 9 Kasım 2007 Cuma 

Ergun Babahan'in bu karari sayesinde ben de turktime'dan haberdar olmus oldum. Ve hemen favorites'e ekledim. Cok yasa Babahan. :-)

Yorumu oyla      18      10  
Kalan 9 Kasım 2007 Cuma 

Fatih Altaylı son röportajında ' Ergun o koltukta oturabilmek için karısını bile boşar' diyor. Doğru. Sanki Turktime yasaklanınca Ergun'un pazara çıkan ipliği görünmeyecek. Yasak Turktime'yi daha çok okutacaktır...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
 
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
KIZILAY: SINIR ÖTESİ OPERASYONA HAZIRIZ
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, olası bir sınır ötesi operasyon ...
CHAVEZ: DOLAR İMPARATORLUĞU YIKILACAK
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, doların değerinin gittikçe düştüğünü ...
 
DP ANKARA İL YÖNETİMİ İSTİFA ETTİ
Demokrat Parti (DP) Ankara İl Başkanı Namık Kemal Doğan ve yönetim kurulu ...
ZİRVEDEN 'DEVLETİN ŞEFKAT ELİ' ÇIKTI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığında Diyarbakır'da yapılan ve 8 ...
SAĞLIK BAKANI' NDAN YÖK'E ELEŞTİRİ
Akdağ, YÖK'ün yanlış politikaları nedeniyle hekim sıkıntısı yaşandığını öne sürdü.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
Acun Ilıcalı
Belçika
Sosyal Medya
Abdullah Ercan
yargıtay
saldırı
Emre Belözoğlu
karadeniz