Brezilya iş forumu dev iş bağlantılarına sahne oldu. Embraer, 1.5 milyar dolarlık KC-390 kargo uçağı üretimi için TAI’yle masaya oturdu. Türk şirketi Brezilya’da yedek parça tesisi yatırımı yapma kararı aldı.
BREZİLYA Devlet Başkanı Lula ile Türkiye’ye gelen dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi Embraer yeni yapacağı 1.5 milyar dolarlık kargo uçağı projesinde Türkiye’ye ortaklık teklif etti. Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Miguel Jorge ortak jet üretimini gündeme getirirken, aynı toplantıda konuşan Embraer Savunma ve Kamu Pazarlama Başkanı Ricardo Marcelo Bester, ‘yeni bebeğimiz’ diye tanıttığı 19 ton kapasiteli KC-390 isimli kargo uçağını TAI ve diğer Türk şirketlerle ortak üretmek için görüşmelere başladıklarını söyledi.
201 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ
EMBRAER’İN 10 yıl içinde 201 milyar dolarlık sipariş hedeflediğini söyleyen Bester, 1969 yılında Brezilya hükümeti tarafından kurulan ve 1994 yılında özelleştirilen Embraer firmasının, Brezilya’nın yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya, Çin ve Singapur’da tesisleri olduğunu söyledi. Jet ve yolcu uçaklarında dünyanın önde gelen uçak şirketlerinden olduklarını biraz daha büyümeleri halinde ‘Boeng’i satın almaları’ gerektiğini söyleyen Ricardo Marcelo Bester ‘Şimdilik böyle bir düşüncemiz yok’ diye konuştu.
2010’DA 400 MİLYON DOLAR YATIRIM
BREZİLYA Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Miguel Jorge de Türkiye ile Brezilya’nın 1999 yılında 222 milyon dolar olan ticaret hacminin yüzde 400 oranında artış göstererek 2008 yılında 1.5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Brezilya’nın Türkiye’nin önemli ticaret ortağı olmaya hazır olduğunu belirten Jorge ‘Gıda maddeleri, şeker gibi ürünleri Türkiye’den almak istiyoruz. Biz de başka gıda maddeleri üretiyoruz. Özellikle et satmak isteriz. Dünyanın en büyük 3. jet üreticisi olan Embraer adlı şirketimiz var. Burada da işbirliği yapabiliriz. 2010 yılına kadar Türkiye’ye 400 milyon dolar yatırım yapmış olacağız’ diye konuştu.
KC-390 2012’de bitecek
EMBRAER KC 390, çift jet motorlu askeri bir kargo uçağı olarak tasarlandı. Şirketin en ağır uçağı olan KC 390, 19 ton kargo taşıma kapasitesine sahip. Uçak ayrıca ağır silahlı araç da taşıyabilecek. Kanadı gövdesinin üstünde bulunan KC-390, T kuyruklu. Embraer şirketi, Brezilya Hava Kuvvetleri’nin açtığı ihaleyi 50 milyon dolar bedelle kazandı ve KC-390 kargo uçağını 2012 yılında uçmaya hazır hale getirecek. Uçak 2015 yılında ise hizmete alınacak.
Star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...