Başbakan böyle bir uyarı da bulundu mu?
Bugün Doğan grubu gazetelerinde yer alan haberlere göre Dünya Gazeteler Birliği Birliği (WAN) ve Dünya Editörler Forumu (WEF) başkanları ortak bir mektupla Başbakan Erdoğan’a medya-iktidar kavgasından dolayı rahatsızlıklarını ilettiler.
Mektupta Başbakan Erdoğan’ın Doğan Grubunu Deniz Feneri ile ilgili yayın yapmamaları konusunda uyardığı yer alıyor. Başbakan Erdoğan’ın ne kadar öfkeli de olsa böyle bir istekte bulunmadığı biliniyor. Bu durumda WAN ve WEF başkanlarına kim yalan/yanlış bilgiler aktardı sorusu gündeme geliyor.
Küçük bir hatırlatma:
Hanzade Doğan’ın WAN’In yönetim kurulu üyesi
Ertuğrul Özkök WEF’in yönetim kurulu üyesi
Mektubun tercümesi :
Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
Ankara, Türkiye
16 Eylül 2008
Sayın Başbakan,
Bizler bu mektubu 102 ülkede 18,000 yayını temsil eden Dünya Gazeteler Birliği ve Dünya Editörler Forumu adına sizin Doğan Medya Grubuna yönelttiğiniz tehditler ve onları açıkça kamu yararına matuf bir şekilde yayın yapmaktan yıldırmaya çalışmanız konusundaki endişelerimizi bildirmek üzere kaleme aldık.
7 Eylül’de televizyondan canlı yayında Doğan grubunu Deniz Feneri e.V. yolsuzluk davası ile ilgili yayın yapmamaları konusunda uyardığınız belirtildi. Ayrıca Doğan grubunu şirketin çıkarlarına zarar verecek bilgileri açıklamakla da tehdit ettiniz.
Doğan grubunun gazetelerinde çıkan haberler Alman savcısı tarafından yürütülen bir soruşturmada bahsedilen ve çoğunlukla Almanya’da yaşayan Türk göçmenlerden olmak üzere 50 milyon Euro insani yardım toplayan Deniz Feneri e.V. derneğinin yasa dışı ödemeleri olduğunu iddia eden iddianame hakkındadır. Yolsuzluk iddiaları konusunda suçlananlar arasında hükümete yakınlığı ile bilinen, hatta doğrudan Başbakanlığa yakın olan bir televizyon kanalı da bulunmaktadır.
Biz sizin, Türkiye’nin Başbakanı olarak, Doğan grubunun Deniz Feneri e.V. skandalını meşru olan haber yapma hakkını –aslında bu bir görev de aynı zamanda—kullanarak yayınlamasını engellemek isteyeceğiniz endişesine kapıldık.
Biz tüm saygımızla size hatırlatmak isteriz ki devletin görevlerinden birisi de medyaya hiçbir tehdit altında olmaksızın haberlerini özgürce yayınlayabilecekleri bir ortam sunmaktır; eleştirel anlamda sessiz kalmalarını sağlamak değil. Medyaya yönelik bu türlü saldırılar bir korku ortamı doğurabilir ve araştırmacı gazeteciliği zayıflatıp yayın kurulularının kendi kendilerine sansür uygulamalarına enden olabilir.
Biz sizden Doğan grubuna yönelik bütün tehditlerinizi geri almanızı ve basın özgürlüğüne yönelik bağlılığınızı da halka açık şekilde bir kez daha ilan etmenizi saygılarımızla istirham ediyoruz.
En müsait olduğunuz zamanda cevabınızı bekliyoruz
Saygılarımızla,
Mektubun orjinali:
http://www.wan-press.org/article17876.html
Gavin O’Reilly
Başkan
World Association of Newspapers
Xavier Vidal-Folch
Başkan
World Editors Forum
The Right Honourable Recep Tayyip Erdogan
Prime Minister of Turkey
Ankara, Turkey
16 September 2008
Dear Prime Minister,
We are writing on behalf of the World Association of Newspapers and the World Editors Forum, which represent 18,000 publications in 102 countries, to express our serious concern at threats you have made against the Dogan Media Group and your attempts to deter it from publishing articles concerning a matter of clear public interest.
On 7 September on live television you reportedly warned the Dogan Group not to publish articles on the Deniz Feneri e.V. corruption scandal. You have also threatened the group to reveal some harmful information about the company’s affairs.
The articles published by Dogan Group newspapers concern an investigation by German prosecutors into alleged illegal payments by the Deniz Feneri e.V. charity, which has collected almost €50 million in humanitarian aid, mainly from Turks living in Germany. Alleged recipients include a TV channel that is close to the government and even the Office of the Prime Minister.
We are alarmed that you, as the Prime Minister of Turkey, should seek to stifle legitimate reporting and threaten the Dogan Group, which has a right - and indeed a duty - to report on issues such as the Deniz Feneri e.V. scandal.
We respectfully remind you that it is the duty of the state to provide an environment in which media are able to carry out their professional duties without fear of intimidation, not to seek to silence critical reporting. Such assaults on the media foster a climate of fear that inhibits journalistic investigation and can promote self-censorship.
We respectfully urge you to immediately withdraw the threats you made against the Dogan Group and to publicly reaffirm your commitment to freedom of the press.
We look forward to hearing from you at your earliest convenience.
Yours sincerely,
Gavin O’Reilly
President
World Association of Newspapers
Xavier Vidal-Folch
President
World Editors Forum
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...