E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakanlıktan enflasyon açıklaması 

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, enflasyon rakamlarına ilişkin, "Enflasyon oranlarından, enflasyonun kendisinden hepimiz rahatsızız. Ama bir gerçeği göz ardı etmeyelim. Dünyada tedarikle, üretimle ilgili sorunlar var." dedi.

5.08.2021 - 15:15
Bakanlıktan enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati "Enflasyon oranlarından, enflasyonun kendisinden hepimiz rahatsızız. Ama bir gerçeği göz ardı etmeyelim. Dünyada tedarikle, üretimle ilgili sorunlar var. Emtia fiyatları almış başını gidiyorken dünyada, Türkiye'yi ayrı tutmanın hiçbir karşılığı yoktur. Dünyada enflasyonla ilgili bir sıkıntı var" dedi.

İpekyolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Van İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı"na katılan Nebati, Van'ın birçok yerinde sel yaşandığını, İçişleri ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcılarının hemen bölgeye geldiğini söyledi.

Bu tür afetlerde çok hızlı hareket ettiklerini, selin hemen ardından vali, milletvekilleri ve belediye başkanlarının bölgeye giderek hem insanlara destek verdiğini hem de zararların giderilmesi çalışmalarını yürüttüğünü aktaran Nebati, 2011 Van depreminde de kısa sürede binlerce konut inşa ettiklerini, vatandaşların yaralarının sarılması için gereken tüm çalışmaların yapıldığını anımsattı.

Şimdi de dünyada olduğu gibi Türkiye'de bir yangın felaketiyle karşı karşıya olduklarını belirten Nebati, "Her tarafta yangın var. Yanı başımızdaki Yunanistan'da, İspanya'da, uzaklardaki Amerika'da, Kanada'da yangınlar var. Bundan olsa gerek dünyada 2000 yılında orman varlığı yüzde 31,2 iken bugün maalesef 30,7'ye düşmüş durumda. Ama gelin Türkiye'ye, bugünlerde biliyorsunuz çığırtkanlar almış başını gidiyor. Türkiye'de 2000 yılında orman varlığımız 20,8 milyon hektar iken, bugün itibarıyla 22,7 milyon hektara ulaşmıştır. Ağaç sayımız iktidara geldiğimiz günden bu yana 5.4 milyar adet artmış durumda. Bu ülkede orman varlığımız, ağaç sayımız artmıştır. Bunun bir türevi, bal üretiminde de dünyada Çin'den sonra ikinci sıraya gelmişiz. Bal ormanları oluşturarak yaptık bunları. Van'a baktığımızda 2003-2019 yılları arasında 132 bin dekar alan ormanlaştırılmıştır, 5,1 milyon ağaç dikilmiş." diye konuştu.

"İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 20'LER CİVARINDA BİR BÜYÜME GERÇEKLEŞECEK"

Geçen yıl mart ayında salgının başlamasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararlarla hızlı bir şekilde ülke ekonomisini rahatlatacak, çalışanı işini kaybetme korkusundan arındıracak ve geleceğe yönelik umudunu yitirmeyecek bir takım tedbirleri hayata koyduklarını vurgulayan Nebati, şunları kaydetti:

"O dönemde 'Türkiye ekonomisi ciddi şekilde küçülmeyle 2020 yılını bitirecek' diyenler zaman içinde alınan tedbirlerin işe yaradığını gördükçe önce negatif oranları küçülttü, son dönemde de sıfıra getirdi. Ama biz daha mart ayında aldığımız kararlarla merak etmeyin Türkiye gerek mevzuattaki değişiklikleriyle gerek ekonomi yönetiminin aldığı hızlı kararlarla ve talep edilen ne varsa hemen hızlı şekilde uygulamaya dönüşmesiyle Türkiye büyüyecek dedik. Çok şükür 1,8 büyümeyle geçen yılı kapadık. 2020 yılında küresel ticaret hacmi yüzde 3,2, küresel doğrudan yapancı yatırımcı girişleri yüzde 35 daraldı bütün dünyada. Türkiye, Çin ile birlikte pozitif büyüdü. Bu yılın başında Türkiye ekonomisinin çok küçük büyüme öngörüleriyle başladı uluslararası kuruluşlar. İlk çeyrekte yüzde 7 büyüdük. G20 ülkeleri 3,4 küçüldü. ABD 0,4 büyüdü, Türkiye yüzde 7 ilk çeyrekte. İkinci çeyrekte öncü göstergeler bize müjdeyi veriyor. Yüzde 20'ler civarında bir büyüme gerçekleşecek ve yılın sonunda hedeflerimizin de ötesinde bir büyüme gerçekleşeceğine dair kanaatimiz çok yüksek."

"ENFLASYONDAN HEPİMİZ RAHATSIZIZ"

Geçen yıl karşılıksız çek oranının yüzde 1,4 olduğunu, açılan şirket sayısının yüzde 20, kapanan şirket sayısının da yüzde 13 arttığı bilgisini veren Nebati, şöyle konuştu:

"Ama 85 binden 103 bine çıktı açılan şirket sayısı, 14 binden 16 bine çıktı kapanan şirket sayısı. Bu yılın ilk yarısında da geçen yıla göre açılan şirket sayısı kapanan şirket sayısından fazla. Endekslere baktığımızda sanayi üretim endeksi 2021 nisan ayı hariç son bir yıldır sürekli artıyor. Mayıs ayında beklentilerin de üzerine çıkarak yıllık bazda yüzde 40,7'lik bir artış oldu. Kapasite kullanım oranı 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,3 arttı, temmuz ayında haziran ayına göre artarak yüzde 76,4'e geldi. İmalat sanayi PMI endeksi temmuz ayındaki 54 değeriyle son 6 ayın en yüksek değerine ulaştı. Yurtiçi beyaz eşya satışları, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 4,6 milyon adet oldu. Yurt içi otomobil satışları, yılın ilk 7 ayında yüzde 27 arttı. Ekonomik güven endeksi de son 38 ayın en yüksek değeri olan 100,1'e çıktı. İhracatımız da 200 milyar doları aştı. Rezervler, uzun süre tartışıldı. 84 milyar dolardı 15 Mayıs'ta. An itibarıyla 104,4 milyara ulaşmış durumda ve trend sürekli artışta. Enflasyon oranlarından, enflasyonun kendisinden hepimiz rahatsızız. Ama bir gerçeği göz ardı etmeyelim. Dünyada tedarikle, üretimle ilgili sorunlar var. Emtia fiyatları almış başını gidiyorken dünyada, Türkiye'yi ayrı tutmanın hiçbir karşılığı yoktur. Dünyada enflasyonla ilgili bir sıkıntı var. Biz bünye olarak enflasyonu tanıyoruz. Nasıl mücadele edeceğimizi çok iyi biliyoruz. Gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız."

Ağustos ayından itibaren enflasyonu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın tahminlerine uygun bir şekilde yıl sonunda yüzde 15 civarında kapatacaklarını anlatan Nebati, alacakları tedbirlerle 2022 yılında da enflasyonla mücadelenin devam edeceğini söyledi.

Bunun için Fiyat İstikrar Komitesinin kurulduğunu, Ekonomik Koordinasyon Kurulunun bunu takip ettiğini aktaran Nebati, şunları kaydetti:

"Enflasyonla mücadelede de gerek işletmelerimizden gerekse kamudan aynı özveriyi bekliyoruz. Geçen yıldan bu yıla kadar önemli destekler verdik. Bunun için özellikle konaklama, yeme içme, ulaşım, iş yeri kiralama ve diğer hizmetlerde KDV indirimini eylül sonuna kadar uzattık. 675 milyar liralık Kovid-19 desteğimizi bütçeden ve çeşitli fonlardan sunan 151 milyar liralık doğrudan destek. Bu yıl sonunda 195 milyar lira olacak. Milli gelirin yüzde 3 buçuğu demek. Aynı şekilde istihdamla ilgili desteklerimizi devam ettiriyoruz. Tüm SGK primleri vergilerini 12 ay boyunca devletimizce karşılanacak her alınan bir işçi için. 75 liralık asgari ücret desteği yasalaştırdık. 2021 bir yılında da devam ettiriyoruz. İşsizliği azaltma yönünde aldığımız tedbirleri tek tek uygular hale getiriyoruz. Ekonomi Reform Paketini Sayın Cumhurbaşkanımız sunmuştu. Tamamlama süresi haziran ayı olan 35 eylemin 31'ini çok şükür bitirmiş durumdayız. Kalan 2'sinin teknik çalışmaları devam ediyor. Eylemlerde tek hazine hesabı, tasarruf genelgesi, KGF kredilerinde 5 ve 6'ncı bölge önceliği ki Van'ı çok ilgilendiriyor. Soğuk hava ünitesi destek mekanizması öne çıkıyor."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehirlerarası yolculukta yeni dönem
Şehirlerarası otobüs firmaları dernek çatısı altında toplanarak başta ...
IBAN sistemi değişiyor
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Uluslararası Banka Hesap Numarası ...
Çarpıcı araştırma: Yeterli destek sağlanamadı!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde gelişmiş ülkeler ...
 
Altında düşüş devam ediyor
5 Ağustos 2021 Perşembe haftanın dördüncü işlem gününde altın piyasasındaki ...
İşte Dolar ve Euro'da son durum
Yatırımcıların oldukça yakından takip ettiği döviz fiyatları, hareketliliğini ...
Vatandaşlar, gram altını tercih ediyor
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, "240-250 TL ödemek, vatandaşlar ...
 
Maske, dezenfektan ve kolonya satışında rekor!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin Yıllık Sanayi Ürün ...
Bakan talimat verdi! Fırsatçılara inceleme
Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yangın söndürme ekipmanlarında ...
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması
Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, temmuz ayında enflasyondaki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
MHP
seçim
eyfel kulesi
DEAŞ
A Milli Takım
Almazbek Atambayev
Zlatan Ibrahimoviç
Irak
bakkal kafalı