E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Koca' dan İkinci Beyaz Reform açıklaması: Şiddeti ortadan kaldıracağız 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Önümüzdeki dönemde daha çok sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyarı sistemini getireceğiz." ifadelerini kullandı.

2.09.2023 - 12:55
Bakan Koca  dan İkinci Beyaz Reform açıklaması: Şiddeti ortadan kaldıracağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İkinci Beyaz Reform kapsamında sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirterek, "Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyarı sistemini getireceğiz. Bu kodla şiddet yaşanma ihtimalinde güvenlik görevlileri, hastane idaresi haberdar edilecek, karakol da şiddet riskinden bilgi sahibi olacak" şeklinde açıkladı.

ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMA ÇABASI
Koca, İkinci Beyaz Reform sürecinde kasıt olmadıkça tazminatın devlet tarafından üstlenilmesi, sağlık çalışanlarının mali sorunlarının çözümü, sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınması gibi önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca taban ücret ile sabit ücretin mahsuplaşmasının ortadan kaldırıldığını, 32 bin tıbbi personel istihdam edildiğini ve birinci basamağın güçlendirilerek basamaklar arası geçişin planlandığını da vurgulayan Koca, "Önümüzdeki dönemde daha çok sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik çaba içerisinde olacağız" şeklinde konuştu.

ERKEN UYARI SİSTEMİ "GRİ KOD" DEVREYE GİRİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetle mücadeleye yönelik hastane ortamlarının düzenlenmesinin yanında İçişleri Bakanlığıyla şiddeti önlemeye yönelik güvenlik önlemlerine ilişkin de ortak bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Bakan Koca, İkinci Beyaz Reform kapsamında hastanelerde "Gri Kod" adı verilen erken uyarı sistemini devreye sokacaklarını belirterek, kodla şiddet yaşanma ihtimalinde güvenlik görevlileri ve hastane yönetimi haberdar edileceğini ve karakolun da şiddet riskinden bilgi sahibi olacağını söyleyen Koca açıklamalarına şu sözlerle devam etti:


"Ayrıca 'Gri Kod' denilebilecek, Beyaz Kod öncesi devreye girecek erken uyarı sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu öncü kodla özellikle şiddet olma ihtimalinin düşünüldüğü durumlarda emniyet, hastanenin güvenlik görevlileri ve hastane idaresi haberdar edilecek. Bu süreçte hastanın hizmeti devam edecek. Gri Kodla karakol şiddet riskinden haberdar edilecek ama emniyet görevlilerinin hastaneye gelişi Beyaz Kod verilmesi durumunda devreye girmiş olacak. Sistemle amacımız şiddet yaşanmadan önüne geçilebilmesi, bunu bir öncül alarm sistemi olarak düşünebilirsiniz."

ŞİDDETTE BULUNANLAR "GRİ KOD" İLE İZLENECEK
Hastanelerde daha önceki şiddet eylemlerinden ötürü hakkında Beyaz veya Gri Kod verilmiş kişilere yönelik de bazı uygulamaların sistemle geleceğini belirten Koca, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önce Gri Kod veya Beyaz Kod verilmiş olan bir kişi, sonraki süreçte hastaneye geldiğinde o hasta için tekrar Gri Kod verilecek. Yani bu hasta hizmetini alacak ama güvenlik elemanlarının, idarenin kontrolünde, bilgisinde olacak. Böylelikle verilen hizmetin önceden alınan önlemle daha güvenli olması sağlanacak."

UZAKTAN SAĞLIK SİSTEMİ ÖNCE YAŞLILAR İÇİN BAŞLATILACAK
Yaşam merkezlerinin sayısını artırmaya başladıklarını da belirten Bakan Koca, 80 yaş üzeriyle başlandığını ancak ileriki süreçte 65 yaş üstüne de hizmetin sunulmasının hedeflendiğini vurguladı. Bu merkezlerde hekim, hemşire, tıbbi sekreter ve teknikerin görev yaptığını, hastaların evlerinde ziyaret edileceğini ve bazı rapor, reçete gibi işlemlerinin de hastaneye gelmelerine gerek kalmadan uzaktan online sistem aracılığıyla çözüleceğini anlatan Koca, "Telemedicine" uygulamasını başlatacaklarını da belirtti.

Bakan Koca, "Telemedicine sistemini hem aile hekimliklerinde hem de hastanelerdeki poliklinik süreçlerinde devreye almak istiyoruz. Sistem öncelikle Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizde ilk kez başlayacak" ifadesini kullandı.

Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) randevu sorunlarının önüne geçmek amacıyla yeni uygulamaların başlatıldığını ve bunların belli bir oranda sonuç verdiğini vurgulayan Bakan Koca, şu bilgileri verdi:

"MHRS randevularıyla ilgili özellikle bazı branşlarda sorunlarımız kısmen devam ediyor. Cildiye, plastik cerrahi, göz, Kulak Burun Boğaz (KBB) gibi branşlarda yer yer sorunlar yaşıyoruz. Bunu yeri geldiğinde mesai sonrası uygulamalar, yeri geldiğinde hekim takviyesi yaparak çözme çabası içerisindeyiz.

Uzaktan sağlık hizmeti Telemedicine gibi sağlık hizmetleriyle de özellikle kronik hasta grubunun bazı işlemlerini hastaneye gelmelerine gerek olmadan gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Kronik hastalar içinde toplamda yüzde 22 oranındaki hastamız, rapor, reçete veya tetkik için hastanelere müracaat ediyor. O müracaatları hastaneye gelmelerine gerek olmadan, online çözmemiz mümkün olabilir. Dolayısıyla bu noktalarda oluşan hasta yükünü daha da azaltarak MHRS sorununu biraz daha çözmek istiyoruz."

DEPREMZEDELERİN PROTEZ İHTİYAÇLARI
Sağlık Bakanı Koca, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ampütasyon geçiren kişilerin protez ihtiyaçlarına ilişkin soru üzerine de bu konuda Cumhurbaşkanlığınca bir kararname yayımlandığını hatırlattı..

Bu çerçevede Bakanlıkça belirlenen merkezlerde herhangi bir maliyet unsuru gözetmeden, ithal olanlar da dahil hastalara en uygun protez uygulamalarının yapıldığına dikkati çeken Koca, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu konuda Bakanlığımız deprem bölgeleri, İstanbul ve Ankara'da toplam 19 merkez belirledi. Bu merkezlerde dünyanın herhangi bir ülkesindeki protez de olabilir yeter ki hastamız için en uygun protez olsun uygulanıyor. Cumhurbaşkanımız bunu bir kararnameyle yayımladı. Maddi herhangi bir kısıtlama söz konusu değil en uygun protezi takmak üzere bu 19 merkez karar veriyor.

Şu ana kadar 157 protezin uygulaması yapıldı, toplam 600'e yakın protez uygulanacak. Bu anlamda merkezlerimiz çalışmalarına devam ediyor. Protez hem rehabilitasyon hem de iyileştirme süreçleri olan bir yaklaşım. Bu nedenle merkezlerin rehabilitasyon, fizik tedavi boyutuyla da güçlü olmaları gerekiyor. Biz bu merkezleri bu boyutuyla güçlendirdik. O anlamda bir sorun yok, yakinen takip ediyoruz."

SAĞLIK SORUNLARI İÇİN ŞEHİR BULUŞMALARI YAPILIYOR
Türkiye'nin dört bir yanında bir süredir "şehir buluşmaları" yaptıklarını da belirten Koca, "Bu ziyaretlerle sağlık sorunlarımızı yerinde görmek, sağlık çalışanlarımızla sorunlarını birlikte değerlendirmek ve varsa problemleri onları yerinde çözmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Mardin'deki temaslarını da anımsatarak, inşaatı süren 750 yataklı Mardin Şehir Hastanesi'nin 1.5 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini, Kızıltepe'deki ek hizmet binasının da yıl sonuna doğru biteceğini, poliklinik hizmetleri başlayan Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeni ek binasıyla birlikte bütün birimlerinin devreye alınacağını belirten Koca, "Bu anlamda Mardin'in önümüzdeki 40 yıllık sağlık sorununu bitirmiş olacağız" diye ifade etti.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Osman Müftüoğlu yazdı: Mutluluk mu huzur mu önemli?
Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında, İlber Ortaylı'nın ...
DSÖ: Covid-19 vakalarında dünya genelinde artış var
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), epidemiyolojik güncelleme raporunu yayımladı. ...
Bakan Koca'dan kuduz salgını açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kuduz salgını iddialarına cevap verdi. İshal ...
 
Pirola alarmı: Aşılı insanları enfekte etme olasılığı daha yüksek!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, DSÖ tarafından izlenen ...
Uzmanlar uyarıyor! Anne babalar dikkat: Her 4 çocuktan 1'inde gözüküyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Evşen Çetin, çocuklarda gelişen ...
Türk bilim insanlarından büyük başarı... Erken kanser teşhisi!
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyenler, yemek borusu kanserinin ...
 
Osman Müftüoğlu uyardı! Yüzüstü yatmayın
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde en doğru uyku pozisyonlarını anlattı.
Uzmanından hayati uyarı! Gereksiz sezaryen olumsuz sonuçlar getirebilir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Eyüp Özgen, anne adaylarını sezaryen ...
Kovid-19'un Yeni Varyantı "Eris" Yayılmaya Başladı! Kronik rahatsızlığı olanlar önlem almalı
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, son dönemlerde tüm dünyada ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
twitter
Recep Tayyip Erdoğan
sanayi
Kırgızistan
Tarsus
PSG
Melo
serdar ortaç twitter