Turk Time
DOLAR
49,7870 ▲ %0.07
EURO
55,6723 ▲ %0.07
ALTIN
6411,6410 ▼ %-0.22
BIST-100
11110,18 ▼ %-0.37
PETROL
111,0900 ▲ %0.55
BONO
39,6900 ▼ %-0.35
ISTANBUL
BUGÜN
11/16°
ISTANBUL
YARIN
11/16°

Palamut bolluğu fiyatları düşürdü

Karadeniz’de palamut bolluğu fiyatları düşürürken artan av baskısı sürdürülebilir balıkçılığı gündeme getirdi.

  • Son Güncelleme:
Palamut bolluğu fiyatları düşürdü

Karadeniz’de palamut avcılığında yaşanan bolluk, tüketicilerin yüzünü güldürürken balıkçıların ekonomik koşullarını zorlaştırdı.

Fiyatların düşmesiyle avcılıktan elde edilen gelirin masrafları karşılamakta yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, bu durumun daha fazla avlanma baskısı oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin, palamudun genellikle iki yılda bir yoğun av verdiğini belirterek, bu sezon av miktarının 50 bin ton seviyelerine ulaşabileceğini öngördü.

Palamudun bol olmasının fiyatları aşağı çektiğini ifade eden Şahin, balıkçıların mevcut fiyatlarla giderlerini karşılamakta zorlandığını söyledi. Şahin, ekonomik kaygılar nedeniyle daha fazla avlanma çabasına girilmesinin önüne geçilmesi için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

PALAMUTTA AV MİKTARININ 50 BİN TONA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Palamudun av miktarında yıllara bağlı dalgalanmalar görüldüğünü aktaran Şahin, geçmiş yıllardaki verilere göre avcılığın genel olarak 30 bin ila 50 bin ton arasında değiştiğini belirtti.

2018’de yaklaşık 30 bin ton seviyesinde avcılık yapıldığını, sonraki yıllarda ise bazı dönemler dışında miktarın 50 bin ton civarında seyrettiğini ifade eden Şahin, bu sezon da benzer bir seviyeye ulaşılabileceğini düşündüğünü dile getirdi.

Palamudun hızlı büyüyen bir tür olduğuna dikkati çeken Şahin, yaklaşık iki ay önce çingene palamudu olarak avlanan balıkların bugün 900 gram ağırlığa ulaşabildiğini belirtti. Şahin, avlanan küçük bireylerin büyümeleri için daha fazla zaman tanınması halinde hem balıkçıların gelirinin hem de balık popülasyonunun olumlu etkilenebileceğini vurguladı.

Şahin, erken avlanan ve yaklaşık 300 gram ağırlığında olan palamutların büyümeye bırakılması durumunda 900 grama ulaşabileceğini, bunun da balık başına ağırlıkta önemli bir artış anlamına geldiğini ifade etti.

PALAMUT BOLLUKLARI YILLARA GÖRE DEĞİŞEBİLİYOR

Palamudun gelecek yıl bu sezonki kadar bol olmayabileceğini belirten Şahin, türün av miktarındaki dönemsel dalgalanmanın gelecek sezon için daha düşük av beklentisine işaret ettiğini söyledi.

Şahin, tüketicilerin bu sezon uygun fiyatlı palamuttan yararlanabileceğini belirterek, balık stoklarının korunması için avcılık faaliyetlerinin bilimsel veriler doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Palamudun hamsi, çaça, istavrit ve diğer küçük balıklarla beslendiğini aktaran Şahin, büyük balıkların küçük türler üzerindeki etkisinin doğal bir süreç olduğunu, hamsi av miktarının da yıllara göre değişkenlik gösterebildiğini dile getirdi.

HAMSİ AVCILIĞINDA ARTIŞ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI

Hamsi avcılığındaki son yılların verilerine de değinen Şahin, 2024’te yaklaşık 240 bin ton olan av miktarının 2025’te 320 bin ton seviyesine yükseldiğini belirtti. Şahin, bu artışın devam etmesini ve hamsi avcılığının ilerleyen dönemde daha yüksek seviyelere ulaşmasını temenni etti.

Balıkçıların av stratejilerini ve kullandıkları av araçlarını daha dengeli şekilde belirlemeleri gerektiğini vurgulayan Şahin, uygun yöntemlerin uygulanması halinde balık stoklarının korunabileceğini ifade etti.

Şahin, palamut, hamsi ve diğer balık türlerinin gelecek yıllara taşınabilmesi için küçük bireylerin büyüyüp üremesine fırsat verilmesi gerektiğini belirterek, balıkçı kooperatiflerinin de sürdürülebilir avcılık konusunda daha etkin rol üstlenmesi çağrısında bulundu.

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz