E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

40 yaşından sonra herkesin yaptırması gereken 3 kan testi 

40 yaşından itibaren vücuttaki bazı riskler artmaya başlıyor. Fransız Ulusal Sağlık Sigortası, belirtiniz olmasa bile o 3 temel kan testini "herkes" için öneriyor.

6.11.2025 - 13:03
40 yaşından sonra herkesin yaptırması gereken 3 kan testi

Basit bir kan testi, sağlığınız hakkında hayati ipuçları verebilir. Uzmanlar, 40 yaşından itibaren, kendinizi tamamen sağlıklı ve zinde hissetseniz bile, bazı temel kan testlerinin yaptırılmasının kritik önem taşıdığı konusunda uyarıyor.

"Önlem almak, tedavi etmekten daha iyidir" sözü, 40'lı yaşlar için kilit bir rol oynuyor. Bu dönemden itibaren, belirti vermeyen bazı kronik hastalıklara yakalanma riski artmaya başlıyor. Kan testleri ise, genellikle "sessizce" gelişen bu hastalıkları erken teşhis etmenin en hızlı ve en kolay yoludur.

Sağlık otoriteleri, 40 yaş üstü herkes için öncelikli olarak kontrol edilmesi gereken üç temel gösterge olduğunu belirtiyor.

1. Kolesterol (Lipit Profili)
Listenin başında, kardiyovasküler sağlığın en önemli göstergesi olan kolesterol yer alıyor. Lipit profili olarak adlandırılan bu test, kandaki yağ seviyelerini ölçer: Toplam kolesterol, HDL ("iyi" kolesterol), LDL ("kötü" kolesterol) ve trigliseritler.

Sağlık otoriteleri, herhangi bir risk faktörü olmasa dahi, erkekler için 40 yaşından, kadınlar için ise 50 yaşından (veya menopozdan) itibaren lipit profili testi önermektedir.

Daha Erken Gerekebilir: Ailede kardiyovasküler hastalık öyküsü, aşırı kilo, obezite ve hipertansiyon gibi risk faktörleri varsa, bu profilin çok daha erken yaşlarda yapılması gerekir.

2. Kan Şekeri (Glikoz)
Kırklı yaşlardaki kişiler için ikinci önemli kontrol, kan şekeri ölçümüdür. Bu test, genellikle "gizli" ilerleyen Tip 2 Diyabet riskini belirlemek için kullanılır.

Uzmanlar, 45 yaşından itibaren, özellikle aşağıdaki risk faktörlerinden birine sahip olan kişilerin mutlaka tarama yaptırmasını tavsiye ediyor:

Aşırı kilo

Hareketsiz yaşam tarzı

Yüksek tansiyon (Hipertansiyon)

Sigara kullanımı

Yüksek kolesterol

Kolesterolde olduğu gibi, diyabet de genellikle belirti vermeden ilerlediğinden, ciddi komplikasyon riskini azaltmak için erken teşhis hayati önem taşımaktadır.

3. Böbrek fonksiyon testi
40 yaşından sonra yaptırılması önerilen üçüncü önemli kontrol, böbrek sağlığıyla ilgilidir. Böbrek hastalıkları da oldukça yaygındır ve genellikle son aşamalara kadar sessiz seyreder.

Bu test, 40 yaş üstü herkese rutin olarak önerilmese de, özellikle risk grubunda olan hastalara sıklıkla tavsiye edilir. Hipertansiyon ve Tip 2 Diyabet, böbrek hastalığı için başlıca risk faktörleridir ve bu kişilerin böbrek fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ettirmesi şarttır.

Sadece bu 3 test yeterli değil
Uzmanlar, bu üç öncelikli kan testinin yanı sıra, 40 yaşından sonra kan basıncının (tansiyon) düzenli olarak ölçülmesinin de altını çiziyor.

Ayrıca, doktorun gerekli görmesi halinde şu testler de genellikle faydalı olmaktadır:

Tam kan sayımı (Beyaz ve kırmızı kan hücreleri)

Tiroid hormonları (Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için)

D ve B12 gibi bazı kritik vitamin seviyeleri

Her kişinin sağlık durumu ve aile öyküsü farklı ihtiyaçlar doğurur. Bu nedenle, hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda en az bir kez doktorunuza görünmeniz ve hangi önleyici kontrollerin sizin için uygun olduğunu öğrenmeniz büyük önem taşımaktadır.

ETİKETLER:
Sağlık , Haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu hastalığa sokakta yakalanıyorsunuz: 1 saat maruz kalmanız yeterli
Uzmanlar, tarafından yapılan yeni bir araştırma, yüksek sesli ortamlarda ...
Okullarda dağıtılıyor: 'Yerli ve milli' dondurmada ölümcül bakteri skandalı
Okullarda çocuklara, kışlalar ve kamu kurumlarında ise halka dağıtılan ...
Sigara ve gıdalara düzenleme geliyor
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin artık tedavi odaklı değil, ...
 
Diş tedavisinde yeni dönem! Artık diş çürümeden engellenecek
İngiltere'de bilim insanları diş çürüğü oluşmadan onu engelleyebilecek ...
İlaç raporları için yarın son gün
Koronavirüs pandemisi sırasında idari kararla geçerliliği uzatılan ilaç ...
Migren ve baş ağrıları küresel halk sağlığı krizi
Migren ve diğer baş ağrısı türlerinin dünya genelinde en yaygın ve "engellilik ...
 
Bakan Memişoğlu tüm organlarını bağışladığını duyurdu
Organ nakli kongresinde konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, e-Nabız ...
ABD’de listeria alarmı: 6 kişi öldü!
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, hazır makarnalardan bulaşan listeria bakterisi ...
Günde 3 bin adım Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir
ABD’de yapılan bir araştırma, günde en az 3 bin adım atmanın Alzheimer ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
japonya
Torku Konyaspor
hamza hamzaoğlu
passolig
Çankaya
haşim kılıç
Okan Buruk
İthalat