E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uzmanlar uyardı: Çocuklarda hipertansiyon arttı 

Yetişkinlerde sık rastlanan hipertansiyon, ihmal edildiği takdirde ciddi sonuçlara yol açan önemli bir sağlık sorunu… İşte haberin devamı...

4.12.2025 - 09:52
Uzmanlar uyardı: Çocuklarda hipertansiyon arttı

Yetişkinlerde sık rastlanan hipertansiyon, ihmal edildiği takdirde ciddi sonuçlara yol açan önemli bir sağlık sorunu… Ancak çoğu zaman “yetişkin hastalığı” zannedilen bu durum artık çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Üstelik araştırmalar son 20 yılda çocukluk çağı hipertansiyonun iki kat arttığını ortaya koyuyor.

Peki, çocuklarda hipertansiyon neden yükselişte? Hangi yaş grubunda daha sık gözleniyor? Ailelerin bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerekiyor? Merak edilen sorulara Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Kliniği’nden Uzm. Dr. Özde Nisa Türkkan’la yanıt aradık.

Çocuklarda hipertansiyon vakalarının son yıllarda belirgin biçimde arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Türkkan, “Özellikle günlük polikliniğimizde daha fazla hipertansiyon hastasına rastlıyoruz” diyor. Uzm. Dr. Türkkan yaş gruplarına göre yaptıkları gözlem konusunda ise şunları anlatıyor:

“12 yaşından büyük çocuklarda daha fazla tansiyon yüksekliği görüyoruz. Normalde çocuklarda tansiyonun asıl sebebi böbrek hastalıklarıdır. 12 yaşın altındaki çocuklarda tek böbrek olması ya da böbrek damarlarında herhangi bir problem olması, bazı nadir kanserler hipertansiyona sebep olabilir. Bunları daha küçük yaşlarda da görebiliyoruz. Hatta yenidoğan döneminde bile rastlanıyor. Fakat genel anlamda özellikle artışı 12 yaşın üstündeki ergenlik çağındaki çocuklarımızda görüyoruz.”

Ergenlik döneminde yaşanan bu artışın temel nedeninin günlük yaşam alışkanlıkları olduğuna dikkat çekiyor Uzm. Dr. Türkkan… Bu noktada özellikle beslenme ve hareketsiz yaşam alışkanlıklarına değiniyor:

“Bunun en büyük sebebi çocuklarımızın düzensiz beslenmeleri, paketli gıda ve abur cubur tüketimlerinin artmış olması. Aynı zamanda çocuklarımızın daha fazla sedanter hayata geçiş yapmaları, telefon, tablet ve bilgisayar bağımlılığı sebebiyle hareketsiz kalmalarından kaynaklı da oluyor. Beslenmenin düzgün olmaması, beraberinde hareketsizliğin artması, çocukların daha az spor yapması sebebiyle bu hastalarımızda kilo artışı da görüyoruz. Modern yaşamın maalesef ki yeni hastalığı obeziteyle beraber bu hastalarımızda tansiyon yüksekliğini daha fazla saptıyoruz.”

Akla gelen bir diğer soru ise çocuklarda normal tansiyon değerlerinin ne olduğu... Uzm. Dr. Türkkan bu önemli soruya şu yanıtı veriyor:

“Ben hastalarıma anlatırken her zaman diyorum ki, ‘Benim boyutumdaki biriyle küçücük bir çocuğunki aynı olamaz.’ Özellikle 12 yaşın altındaki çocuklarda belli tansiyon çizelgelerimiz var. Bu tansiyon çizelgelerinde çocuğun boyunu, cinsiyetini ve yaşını baz alıyoruz. Mesela diyelim ki 10 yaşındaki bir çocukta 120'ye 80 tansiyon gördüğümüz zaman bu erişkin için normal olsa da 10 yaşındaki bir çocuk için yüksektir. Hele bu yaş daha da küçüldükçe 120'ye 80 tansiyon mesela 2 yaşında, 3 yaşında bir çocuk için inanılmaz yüksek. O yüzden 12 yaşın üstünde kesinlikle 120'ye 80'in üstünde tansiyon görmek istemiyoruz. Bundan daha yüksek olduğu zaman bunu hipertansiyon olarak değerlendiriyoruz.”

Küçük yaşta başlayan bir kalp rahatsızlığı, ilerleyen dönemde bu hastaların yaşam kalitesini bozuyor, kalp yetmezliğine sebep oluyor ve ilerleyen dönemlerde bu hastaların ömrünü de kısaltıyor. O yüzden bizim için çocuklarda hipertansiyon çok önemli. Mutlaka tanı koyulması gerekiyor ve sonra da düzenli takip ve tedavilerinin yapılması gerekiyor.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Kliniği’nden Uzm. 

Çocuklarda görülen hipertansiyon kontrol altına alınmadığı takdirde tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzm. Dr. Türkkan’ın organ hasarı konusunda yaptığı uyarılar fazlasıyla önemli:

“Bu organlardan biri kalp… Kalpte bizim ‘sol ventrikül hipertrofisi’ dediğimiz, yani kalbin yapısını, kas kitlesini artıran kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Aynı zamanda gözde ‘hipertansif retinopati’ dediğimiz bulgulara yol açabilir. Görme bozukluğuna yol açabilir ve uzun dönemde körlüğe sebep olabilir. Beyin damarlarında bir farklılık varsa beyin kanamasına yol açabilir. Çocuklarda felç gelişebilir. Böbrekteki damarlarda olduğu zaman ise böbrek yetersizliğine yol açabilir.”

KAYNAK: TRT HABER

ETİKETLER:
Sağlık , Haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlardan uyarı: Yüz dolgusunda doku kaybı ve körlük riski artıyor
Bilim insanları, yüzüne dolgu yaptıran kişilerin, bu işlemin damarları ...
Erken yaşta telefon kullanımı çocukların gelişimini tehdit ediyor
Uzman, aşırı ekran kullanımının çocukların gelişiminde ciddi sorunlara yol açtığını uyarıyor.
112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbarların 5'te 1'i asılsız
İstanbul Avrupa Yakası Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Murat Lafcı, kentte ...
 
Yeşilay raporu: Kadınlar sigarayı erkeklerden daha kolay bırakıyor
Türkiye’de tütün bağımlılığının ulaştığı boyutu ortaya koyan Yeşilay raporu, ...
Sağlıklı yaşam trendi sektörü hızlandırdı
Türkiye’de günlük 250 milyon bardaklık çay tüketimi sürerken, sağlıklı ...
Uzmanlar gençleşmenin formülünü buldu
Nature Aging’de yayımlanan araştırma, spesifik amino asit kombinasyonunun ...
 
7 saatten az uyku kalbi tehdit ediyor
Doç. Dr. Serkan Kahraman’a göre kalp krizinden ritim bozukluklarına kadar ...
Eczacılar Birliği'nden zehirlenmelere tepki: Halk sağlığı tesadüflere bırakılamaz
Türk Eczacıları Birliği (TEB), son dönemde meydana gelen zehirlenme olaylarının ...
Psikologlardan iki adımlı formül: Zor duyguları hafifletmenin bilimsel iki yolu
Psikologlar, zorlayıcı olaylar karşısında duygusal yükü hafifletmek için ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
şampiyonlar Ligi
Serdar Ortaç
Tayyip Erdoğan
Kobani
Netanyahu
Ahmet Kural
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Yeni Zelanda