E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Uzman isimler, Göller Yöresi'ndeki küçülmeyi ortaya koyarak, büyük riske dikkat çektiler 

Göller Yöresi'ndeki Burdur Gölü ana havzası ile alt havzalarında bulunan 5 gölün alanı, son 36 yılda toplam yüzde 51,1 oranında azalma gösterdi. Burdur yüzde 40,1, Acıgöl yüzde 80,6, Karataş yüzde 64,8, Yarışlı yüzde 49,7, Salda yüzde 5 çekildi.

1.12.2022 - 16:15
Uzman isimler, Göller Yöresi ndeki küçülmeyi ortaya koyarak, büyük riske dikkat çektiler

Göller Yöresi'nde bulunan Acıgöl, Akgöl, Yarışlı Gölü, Karataş Gölü, Salda Gölü olmak üzere 6 gölden 5'inin suları büyük ölçüde çekildi. Göller yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

AKGÖL TAMAMEN KURUDU

NASA, ESA, USGS, Sentinelhub, Libra gibi uluslararası kuruluşlardan elde edilen LANDSAT uydu görüntülerinde, göllerin dikkat çeken oranda küçüldüğünü belirten Dr. Mehmet Akif Taş, "5 gölün alanı, son 36 yılda toplamda yüzde 51,1 azaldı" dedi. Acıgöl yüzde 80,6 azalırken, Akgöl ise tamamen kurudu.

"TAMAMEN YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYALAR"

NASA, ESA, USGS, Sentinelhub, Libra gibi uluslararası kuruluşlardan elde edilen LANDSAT uydu görüntülerinde, göllerin dikkat çeken oranda küçüldüğünün altını çizen Dr. Mehmet Akif Taş, "Bu verilere bakarak, araştırmaya konu 6 gölden 5'inin son yıllarda tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylemek mümkün." dedi.

1985-2021 YILLARI ARASINDAKİ KÜÇÜLME ORTAYA KONULDU

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Dr. Mehmet Akif Taş ile Prof. Dr. Erdal Akpınar, 'Burdur Havzası'ndaki Göllerde Yaşanan Seviye Değişikliklerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) ile Tespiti' başlıklı dikkat çeken bir makale hazırladı. Göller ve göl ekosistemlerinin doğal, beşeri ve ekonomik hayat açısından büyük önem taşıdığının vurgulandığı makalede; gerek sayı gerek alan bakımından göllerin en fazla yoğunlaştığı Göller Yöresi'nde en önemli havzalardan birinin Burdur Havzası olduğu belirtildi. Makalede yer alan araştırmada; Burdur Gölü ana havzası ile alt havzalarında bulunan Acıgöl, Akgöl, Yarışlı Gölü, Karataş Gölü, Salda Gölü olmak üzere 6 gölün, 1985-2021 yılları arasındaki alan değişiklikleri ortaya konuldu.

GÖLLERİN YÜZÖLÇÜMLERİNDE BÜYÜK AZALMA

Uydu görüntülerine göre; 16 Şubat 1985'te yüzölçümü 20 bin 551,2 hektar olan Burdur Gölü'nün 28 Şubat 2021 itibarıyla yüzde 40,1 oranında çekildiği, yüzölçümünün 12 bin 308,5 hektar olduğu belirlendi. 1985'te yüzölçümü 1113,6 hektar olan Uluslararası Sulak Alanlar Listesi'ndeki Karataş Gölü, 2021 yılında yüzde 64,8'lik küçülme ile 391,5 hektara düştü. 1985'te 12 bin 300,2 hektar olan Acıgöl ise 2021 yılı itibarıyla yüzölçümü 2 bin 385 hektara düştü ve yüzde 80,6 oranında küçüldü. 1985 yılında 1661,2 hektara sahip Yarışlı Gölü, 2000 yılı şubat ayında yüzde 34,2 daralarak 1080,2 hektara geriledi. Göl alanı, mevsimsel çekilmenin de etkisiyle 2000 yılı Temmuz ayında 482 hektar oldu. Yarışlı Gölü'ndeki en büyük çekilme ise 2020 yılı Temmuz ayında gerçekleşti ve yüzölçümü 363,3 hektara kadar düştü. Mevsimsel yağışlarla 2021'de yüzölçümü 834 hektara yükseldi. 1985-2021 devresinde göl alanında toplamda ise yüzde 49,7 oranında çekilme tespit edildi. (DHA)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kolombiya Eski Devlet Başkanı Turktime'a anlattı: Escobar'la göz göze geldim öldürün talimatı verdi!
Kolombiya'da yaptığı uyuşturucu ticaretiyle 1980'li yıllarda dünyanın ...
BIDEN'IN BAŞKANININ KANKASI SARIKAYA: İYİ OLACAK!
Aylan Bebek ve İslamafobia filmlerinin ünlü yönetmeni ve Türk Lobisi yöneticisi ...
DP lideri Uysal'dan Bakan Soylu hakkında çok konuşulacak sözler
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Turktime'ın sorularını yanıtladı.
 
“İktidar da, CHP’de değişecek!”
DSP’den Ankara adayı olan Haydar Yılmaz, adaylığı karşısında çıkar sağladığı ...
Erbakan, Oktar'ın karşısında durdu!
Film gibi bir hayatın, sıra dışı kahramanı Emin Şirin. Daha yakından tanımak için buyurun…
Bahçeli, TURKTIME'a konuştu
a
 
28 Şubat Darbesi'nin Perde Arkası
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
"CHP sokakçıdır, öbürleri meydancı"
1977-80 Dönemi Adalet Partisi ve 28 Şubat Dönemi’nde Refah Partisi Kastamonu ...
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İran
konya
ütopya
yakmak
Kayseri Erciyesspor
Numan Kurtulmuş
kpss
Paul Scholes
Fitch