E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye'de yeni kene türü keşfedildi 

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye'deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30'dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.

9.06.2025 - 15:21
Türkiye de yeni kene türü keşfedildi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye'de 56. tür olarak "Haemaphysalis longicornis" adlı yeni bir kene türünün varlığını tespit ettiklerini açıkladı.

Prof. Dr. Keskin, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile bir süredir Türkiye'deki keneler üzerine ortak çalışma yürüttüklerini söyledi.

"MUHTEMELEN ÇİN MENŞELİ"
Geçen yıl İstanbul'da bir kişinin üzerinde bulduğu bir keneyi kendilerine getirdiğini belirten Keskin, "Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli bir kene. Ülkemize yerleşmiş olduğunu düşünüyoruz. Haemaphysalis longicornis kene türüyle ilgili Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile yaptığımız çalışma, alanında saygın uluslararası bir dergi olan 'Experimental and Applied Acarology'de makale olarak yayımlandı." dedi.

"TÜRKİYE'YE 3-4 YIL ÖNCE GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
İstilacı bir tür olan bu keneye dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Keskin, "Bu türün Türkiye'ye 3-4 yıl önce geldiğini düşünüyorum. Sahada eylül ayından bu yana düzenli olarak aynı bölgeden örnekler topluyoruz. Bu süreçte kenenin larva, nimf (yetişkin forma benzeyen) ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da bu türün ülkemizde yerleştiğini ve üremeye başladığını gösteriyor." diye konuştu.

"30'DAN FAZLA HASTALIK ETKENİNİ TAŞIDIĞI BİLİNİYOR"
Keskin, Haemaphysalis longicornis türünün hastalık taşıma potansiyeline ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu kenenin, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip, 30'dan fazla hastalık etkenini taşıdığı biliniyor. Şu anda popülasyonunu takip ediyoruz. Üniversitemizin ve rektörlüğümüzün desteğiyle yürüttüğümüz proje kapsamında hem kenenin popülasyonunu izliyoruz hem de taşıyabileceği potansiyel patojenlerin varlığı ve yaygınlığı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmada Dr. Kandai Doi de yer alıyor. Çalışmaları birlikte sürdürüyoruz. Ülkemizdeki kene türü sayısı 56 oldu ancak bazı türlerin isimleri, yapılan moleküler çalışmalar sonucunda değişebilir. Bu çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz."

Dr. Kandai Doi ise yeni tespit edilen kenenin bir Asya türü olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de ilk kez tespit edilmiş olmasını kayıt altına aldık. Özellikle Çin ve Avustralya'da yaygın olarak görülüyor. 2017 yılından sonra ABD'ye de ulaştı. Burada hayvan hastalıkları açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. İstilacı bir tür olarak insan sağlığı açısından büyük risk taşıyor. 30'dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor." diye konuştu.

ETİKETLER:
Türkiye , Kene
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarpıcı araştırma: Kanser riskini artıran 6 meslek
Son üç yılda mesane kanserine yakalanan çalışanlar üzerinde yapılan analiz, ...
Sağlık Bakanlığından müjde! Sağlıklı yaşlanma programı
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ...
Hekim randevusu almakta zorlananlar bu yöntemi denesin! Bakan Yardımcısı anlattı
Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci "Eğer doğrudan sisteme girip hekim ...
 
Sosyal medya diyetleri yaşam kalitenizi zayıflatıyor
Sosyal medyada popüler hale gelen "Hızlı kilo verme" diyetleri çoğu zaman ...
Bayram sofralarının sağlıklı ipuçları
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken ...
Uzmanlardan kurban eti uyarısı: Kalp hastaları dikkat!
Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte et tüketimi arttı. Medipol Sağlık ...
 
Beyin ölümü gerçekleşen hasta, 3 kişiye umut oldu
Samsun'da hastanede tedavi gören ve beyin ölümü gerçekleşen 61 yaşındaki ...
6 kez kalbi durdu: 6 gün sonra uyandı
İzmir'de ölümcül ritim bozukluğu nedeniyle kalbi 6 kez duran ve yoğun ...
Çocukları dişlerini fırçalamadığı için ebeveynlerine hapis cezası
İsveç'te adli bir olay sosyal medyada gündeme damga vurdu. Ülkede bir ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
beşiktaş
Ak Parti
MERSİN
konya
Tedavi
Kobani
Chelsea
Çankaya