E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye-AB ilişkilerinde kritik gelişme 

Geçtiğimiz gün Brüksel'e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın , AB Konseyi ve Komisyonu Başkanı'nı Türkiye'ye davet ettiğini duyurdu.

22.01.2021 - 18:00
Türkiye-AB ilişkilerinde kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun bazı üyeleriyle görüştü.

Ziyaretinin ikinci gününde Bakan Çavuşoğlu,Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le bir araya geldi. 

Görüşmelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın açıklamalarını 'yanlış' olarak nitelendirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde; 

ERDOĞAN DAVET ETTİ

Pozitif anlamda karşılık verdik. O günden bugüne diyaloğumuz arttı. 2021’de ilk ziyaretimizi Portekiz’e yapmıştık. Heiko Maas yakın zamanda Türkiye’deydi. Görüşmelerle diyaloğu güçlendirmek istedik. Sayın Cumhurbaşkanımız, iki başkanı Türkiye’ye davet etti. Onlar da daveti kabul ettiler. Tarihi belirliyoruz. Bu ziyaret aynı zamanda Türkiye’de gerçekleşecek.

'MUTLAKA HAYATA GEÇMESİ GEREKİYOR'

Önümüzdeki süreçte diyaloğu devam ettirme açısından AB ile hemfikiriz. Somut adımların da atılması gerekiyor. Beklentilerimizi net şekilde aktardık. Neticede AB'nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini de hepimiz biliyoruz. Ortak mutabakata baktığımız zaman sadece göçmenlerin durdurulması değil Türkiye ile AB ilişkileri bakımından çok önemli unsurları var. Gümrük birliği anlaşmasından modernasyon iki taraf açısından da önemlidir. Müzakereler durdurulmuştu. Vize serbestisi de AB’nin bir sözüydü. Bunun da mutlaka hayata geçmesi gerekiyor. 72 kriter vardı. Biz geçen yıl 66 tanesini tamamlamıştık. Gelmeden önce gözden geçirdik, 4 kriter kaldı. Geri kalan kriterlerde de bazı kelimelerde anlaşmazlık var.

'MÜZAKERE SÜRECİNİN ÖLDÜRÜLMEMESİ GEREKİYOR'

Siyasi sebeplerden Avrupa ülkelerinin etkisiyle komisyonun katı tutumu sayesinde gerçekleşmedi. Biz bu konuda gerekli adımları atıyoruz. AB ile Türkiye arasında ilişkilerin sağlıklı yürümesi için üyelik müzakere sürecinin öldürülmemesi gerekiyor. Meselenin siyasi olduğunu da hepimiz biliyoruz. Üyelik süreci ile ilgili genişleme ile ilgili AB içinde farklı tartışmaların olduğunu biliyoruz. Üst düzeyli diyalog konusunda ivme kaybını yaşadık AB'den kaynaklanan sebeplerle. Avrupa'da artan ırkçılıkla mücadeleyi de birlikte yapmamız gerekiyor. 

YUNANİSTAN İLE İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER PAZARTESİ BAŞLIYOR

Bugünkü ve dünkü yaptığımız görüşmelerde Yunanistan'la istikşafı görüşmeleri pazartesi başlatıyoruz bunu ele aldık. Tüm müzakerelerde AB gözlemci olarak katılmıştı, bu toplantılara katılmalarında da sakınca yok.

'AB TÜRK TARAFININ HAKLARINI YOK SAYDI'

AB Kuzey Kıbrıs'ı tamamen ihmal etti, onların güvenini yeniden kazanmamız gerekiyor. Türk tarafının haklarını yok saydı. Doğu Akdeniz konferans önerimiz vardı. Cumhurbaşkanımız teklifte bulunmuştu. Bu konferansı nasıl gerçekleştirebileceğimizi de ele aldık. Bundan sonraki süreçte somut atılabilecek adımları gözden geçirdik. Bir yol haritası üzerinde çalışma fikrinde mutabık kaldık.

'TÜRKİYE SÖZ VERİRSE O SÖZÜ YERİNE GETİRİR'

Parlamentodan yine önemli kişilerle görüştük. Faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye kendisine pozitif yaklaşım sergileyen herkesle ilişkilerini sürdürmek ister. Türkiye her zaman samimidir. Türkiye söz verirse o sözü yerine getirir. İlişkilerde bir tarafın bu arzu içinde olması yetmez, AB'nin de aynı kararlılıkta olması lazım. 2 gündür gerçekleştirdiğimiz toplantılarda muhataplarımızda bir kararlılık gördüm.

'SÜRECİ KALICI HALE GETİRMEK KONUSUNDA KARARLILIK VAR'

Onlar da sosyal medyada yaptığı paylaşımda vurguladıkları gibi Türkiye - AB ilişkilerinin önemli olduğunu herkes kabul ediyor. Sorunların kısa sürede çözülemeyeceğini herkes biliyor. Yol haritası ve birlikte çalışarak ve somut adımlar atarak süreci kalıcı hale getirmek konusunda kararlılık var. Anlaşma yaparız, sonra uygulamasına bakarız yaklaşımının faydalı olmayacağını söyledik.

'AÇIKLAMALARIN HÜKMÜ YOKTUR'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Girit'in doğusu ile ilgili yaptığı açıklamayla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

İyonya denizinin Ege ile bağlantısı yok. Kara sularını 12 mile çıkarması Ege'yi ve bizi etkilemez.  Bu müzakerelerde Ege ile ilgili bazı açıklamalar oldu. AB nezdinde bunun fark edildiğini gördüm. Yunanistan'ın böyle açıklamalardan kaçınması lazım. Yunanistan kendi halkasına bir şey söylemek için Dendias'ın yaptığı yanlış, yanlış açıklamalar yaptı. Açıklamanın hükmü yoktur. Yunanistan'ın bazı provokasyonları devam ediyor. denizin altında kablo döşemesi, durup dururken NAVTEX ilan ediyor, hiç bir faaliyet yok.

Biz bunların oyunlarını biliyoruz, bunların bir faydası yok. İstikşafi görüşmeler başlayacak. Umarım anlamlı sonuç odaklı görüşmeler olur. Bu tür provokasyonların Yunanistan'a hiç bir faydası yok. 

'BİZİM DERDİMİZ HAKÇA PAYLAŞIM'

Kıbrıs konusunda da diğer muhataplarımızla da bu konuyu ele aldık. Önümüzdeki konferansa herkesin katılmasını istiyoruz. Sadece Doğu Akdeniz'e kıyısı olanlar değil. Bizim derdimiz hakça paylaşım. Tabii ki kendi hakkımızı koruyacağız. Kıbrıs'ta iki toplum arasında hakça gelir paylaşımı olsun diyoruz. Bir taraf katılmayacaksa diğer tarafın katılmasının da anlamı yok. Hakça paylaşım konusunda Rum kesiminin muhatabı Kuzey Kıbrıs'tır.  

Davet konusunda tabii ki Cumhurbaşkanımızın davetini bir kez daha hatırlattık bazı tarih önerilerinde bulunduk. Onlar bir tarih çalışma yapacaklar, o tarihlerden biri uygunsa gelecekler. Tarih henüz belirlenmedi. Her iki başkan Türkiye'ye bir an önce gelmek istediklerini söylediler.

ETİKETLER:
AB , Avrupa Birliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sır görüşmenin detayları ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen cumartesi günü gerçekleştirdiği ...
22 Ocak 2021 / Turktime Günün Özeti
22 Ocak 2021 / Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan tüm önemli gelişmeleri ...
Osman Kavala hakkında karar
Son dakika haberi: İstinaf, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin davada, ...
 
Tokat'ta 10 kişide mutant virüs tespit edildi
Tokat’ta 2 koronavirüs hastasına yapılan testte mutasyona uğramış koronavirüs ...
Hrant Dink cinayeti davasında tahliye
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin ...
22 Ocak burç yorumları: Bu kişilerden uzak durun!
22 Ocak burç yorumları: Bu kişilerden uzak durun!
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan WhatsApp uyarısı
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "Öncelikle ...
Yeni askerlik düzenlemesi kapıda
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Bugün 44 maddelik Milli Savunma ...
Skandal olayda istenen ceza belli oldu
Süt toplama merkezinde kazanda sütle banyo yapan ve bu anları görüntüleyerek ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Club Brugge
Torku Konyaspor
fatih terim
eyfel kulesi
Netanyahu
Almazbek Atambayev
hdp
İthalat
ismail kartal