E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

TDK 2025 verilerini açıkladı: En çok aranan kelimeler belli oldu 

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) çevrim içi Türkçe Sözlük verilerine göre, 2025 yılında toplam 152 milyon 365 bin 757 kelime araması yapıldı.

8.01.2026 - 11:19
TDK 2025 verilerini açıkladı: En çok aranan kelimeler belli oldu

TDK'den yapılan açıklamaya göre, çevrim içi Türkçe Sözlük verilerine göre geçen yıl 152 milyon 365 bin 757 kelime araması yapıldı.

Türkçe Sözlük'te 2018'den bu yana yapılan toplam arama sayısının 1 milyar 239 milyon 89 bin 202'ye ulaştığı aktarılan açıklamada, geçen yılın verilerinin Türkçenin doğru ve etkili kullanımına ilginin sürdüğünü ve Türkçe Sözlük'ün temel başvuru araçlarından biri olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı.

TDK'nin yaşayan Türkçenin sözlüğünü hazırladığına değinilen açıklamada, "Bu kapsamda bütün bilim dallarıyla ve kültür alanlarıyla ilgili bilgileri, farklı yaş gruplarının dilini ve farklı ortamlardaki konuşma dilini temsil eden, 1 milyar kelimeden oluşan dengeli ve yaşayan Türkçeyi temsil kabiliyeti yüksek bir derlem/korpus üzerinde çalışılmaktadır. Yapay zeka destekli bir sözlük yazılımı aracılığıyla derlem tabanlı, yaşayan Türkçenin sözlüğünün hazırlanmasına başlanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Mevcut Türkçe Sözlük'ün büyük ölçüde edebiyat dili sözlüğü niteliği taşıdığına işaret edilen açıklamada, yaklaşık 130 bin madde içerdiği, hazırlıkları süren yeni sözlükte ise madde sayısının bunun oldukça üzerine çıkmasının beklendiği bildirildi.

Arama eğilimlerinde dikkati çeken kelimeler
Açıklamada, yıl boyunca 100 binin üzerinde aranan kelimeler arasında "lima", "alan", "kara", "ünvan" ve "adam" kelimelerinin öne çıktığı bildirildi.

Bu kelimelerden "lima"nın TDK'nin Türkçe Sözlük'ünde herhangi bir anlamının bulunmamasının, kullanıcıların kelimeye yönelik merakını ve sözlük aramalarındaki dikkati çekici eğilimleri gözler önüne serdiği vurgulandı.

Türkçe Sözlük aramalarındaki artışın, özellikle öğrenciler ve eğitimciler tarafından yoğun olarak kullanılan dijital platformlarla ilişkili olduğu değerlendirilen açıklamada, şunları kaydedildi:

"Bu kapsamda Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilen ders çalışmaları ve kelime öğrenme süreçlerinde Türkçe Sözlük'ün önemli bir başvuru kaynağı olduğu görülmektedir. 2025 boyunca EBA üzerinden 436 bin 587 sözlük araması yapılmış, bunların 318 bin 190'ı sisteme giriş yapmış kullanıcılara aittir. EBA verileri, arama eğilimlerinin büyük ölçüde eğitimle ilişkili kavramlar etrafında yoğunlaştığını ortaya koydu. Buna göre en çok aranan beş kelime veya kelime grubu 'karekod', 'öğrenci belgesi', 'matematik', 'cevap anahtarı' ve 'şube' oldu."

ETİKETLER:
TDK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İletişim Başkanlığı'nın 'Ayın Tarihi' dergisinin 2025 Aralık sayısı yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının "Ayın Tarihi" dergisinin 2025 ...
Çayönü Tepesi’nde DNA çalışması
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yer alan Çayönü Tepesi’nde bulunan iskeletler, ...
72. Sait Faik Hikaye Armağanı başvuruları başladı
72. Sait Faik Hikaye Armağanı'na başvurular açıldı, Doğan Hızlan Özel Ödülü de verilecek.
 
Sarıkamış şehitleri anıldı
Kars’ta, Sarıkamış Harekatı’nın 111. yılı anma etkinliklerinde sergilenmek ...
Bakan Ersoy: "26 bini aşkın eser Türkiye'ye kazandırıldı"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışından iade edilen kültür ...
Toprağın altında trilyonluk keşif
Çin'in Hunan Eyaleti'nde yürütülen çalışmalar sonucunda bin tondan fazla ...
 
Kırklareli'nde Balkan geleneği "Koleda" 10 Ocak'ta kutlanacak
Kırklareli'nde, teması "korkutmak" olan Balkan geleneği Koleda, 10 Ocak’ta düzenlenecek.
2025'e damga vuran 10 arkeolojik buluntu
Geleceğe Miras Projesi ile arkeolojide yeni bir dönemin kapılarını araladıklarını ...
2025'te 180 kültür varlığı iade edildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışına yasa dışı yollarla ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Çankaya Köşkü
Yeni Zelanda
yakmak
TV8
Chloe Loughnan
ygs puan hesaplama
Fatih Erbakan
Elif Erbakan
Manchester City