İnsansız hava araçlarına karşı tasarlanan dronsavar, belirli haberleşme ve navigasyon bantlarında frekansa baskılama yapıp dronun kontrol ve veri iletimini kesintiye uğratarak etkisiz hale getiriyor.
"DRJM-002 Yönlü RF Karıştırma Sistemi" adıyla geliştirilerek üretimine başlanan dronsavar, 2 saatlik şarj ve 80 dakikaya kadar çalışma süresi ile 4,5 kilogram ağırlığıyla dikkati çekiyor.
Assuva Uzay ve Havacılık Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Başbuğ, artan kamikaze dron gibi insansız hava aracı tehditlerinin tedbir arayışlarını gündeme getirdiğini söyledi.
AR-GE çalışmasının ardından üretilen sistemin testlerinin tamamlanarak üretimine başlandığını anlatan Başbuğ, sistemin güçlü sinyal üreterek insansız hava aracının bağlantısını kesip görevini sürdürmesini engellediğini dile getirdi.
Böylelikle aktif güvenlik katmanı oluşturduğunu vurgulayan Başbuğ, şöyle konuştu:
"Günümüzün savaşları havada gerçekleşiyor. Füze, drone ve kamikaze dron saldırıları var. Biz de buna mukabil mevcutta geliştirilmiş olan ürünlerden daha üst seviyede ve daha uzun menzillerde frekans ve sinyal bozucu dronesavar sistemlerini nitelikli bir şekilde geliştirmekteyiz. Bunu diğer dronesavarlar ve frekans karıştırıcılardan ayıran özelliği, mesafemizin en az 2 katı daha fazla olmasıdır. Şu andaki menzilimiz el tiplerinde 5 ila 10 kilometre. Yani gözümüzün görmediği mesafedeki bir dronu bile algılayabilir. Bunun yanı sıra dronu bozabilir, frekanslarını karıştırabilir ve bertaraf edebilir. Bu sistemler, kumandayla veya merkezi haberleşme ile havalandığı yerdeki komut merkeziyle arasındaki haberleşmeyi keser. Diğer taraftan da kaba tabirle dengesini bozarak dronu olduğu yere veya istenilen yere çekerek düşürülebilir."
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |