E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tarihi cezaevi kütüphaneye dönüşüyor 

Akçakoca Tarihi Cezaevi, restorasyonla modern bir kütüphane ve sosyal yaşam merkezine dönüştürülüyor.

24.06.2026 - 10:37
Tarihi cezaevi kütüphaneye dönüşüyor

Geçmişin izlerini taşıyan Akçakoca Tarihi Cezaevi, restorasyon çalışmalarıyla birlikte gençlerin, öğrencilerin ve vatandaşların kullanacağı modern bir kütüphane ve sosyal yaşam merkezine dönüşüyor.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'nün öncülüğünde, Akçakoca'da atıl durumda bulunan tarihi cezaevi binasının modern bir kütüphane ve sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi için hazırlanan projede çalışmalar başladı. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında, tarihi yapının özgün kimliği ve mimari karakteri korunarak yeniden işlevlendirilmesi hedefleniyor.

Akçakoca Osmaniye Mahallesi'nde bulunan yapı için gerçekleştirilen ihale sürecinin tamamlanmasının ardından yüklenici firma ile sözleşme imzalandı ve iş yeri teslimi yapıldı. Sahada imalat çalışmalarına başlayan firma, iş programına uygun şekilde restorasyon sürecini sürdürüyor. Restorasyon çalışmalarıyla tarihi doku korunurken, yapı günümüz ihtiyaçlarına uygun çağdaş ve işlevsel bir kültür alanı olarak kente kazandırılacak.Tarihi yapının hafızası korunacak1955 metrekare parsel alanı üzerinde yer alan tarihi cezaevi binası, gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarıyla birlikte gençlerin, öğrencilerin ve vatandaşların kullanabileceği nitelikli bir kütüphane ve sosyal yaşam merkezine dönüşecek. Toplam 340 metrekare kapalı alana sahip yapıda; bireysel çalışma alanları, grup çalışma alanları, okuma bölümleri, kitaplık alanları, sergi odası ve farklı kullanım ihtiyaçlarına cevap verecek sosyal alanlar oluşturulacak.Restorasyon sürecinde yapının mevcut tarihi dokusu korunacak. Özgün mimari unsurlar mümkün olduğunca muhafaza edilerek modern kullanım şartlarına uygun hale getirilecek.Daha önce cezaevi olarak kullanılan yapının geçmişi de proje içerisinde yaşatılacak.

Yapının tarihi kimliğini yansıtan bölümler korunarak ziyaretçilere geçmişle bağ kurabilecekleri alanlar sunulacak. Sergi ve kültürel etkinliklerin düzenlenebileceği bölümler de yapıda yer alacak.Düzce'nin kütüphane ağına yeni bir halkaBaşkan Faruk Özlü'nün çocukların ve gençlerin gelişimine, bilgiye erişimine yönelik yatırımlara verdiği önemin bir göstergesi olan proje ile Düzce'ye kazandırılan modern kütüphane yatırımlarına bir yenisi daha eklenmiş olacak. Akçakoca Tarihi Cezaevi'nin kütüphaneye dönüştürülmesi ve yapımında ince işçilik çalışmaları devam eden Basmacılar Çarşısı Kütüphanesi'nin tamamlanmasıyla birlikte, Başkan Özlü döneminde şehre kazandırılan kütüphane sayısı 6'ya ulaşacak.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk balerin Bolşoy sahnesinde Türkiye'yi temsil edecek
22 yaşındaki balerin Nilay Tahiroğlu, Moskova’da düzenlenecek olan 15. ...
İstanbul Caz Festivali başlıyor
İstanbul Caz Festivali, ilk üç gününde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava ...
Hadrianopolis'te 1750 yıllık pitos mezar bulundu
Karadeniz'in Zeugması olarak bilinen Hadrianopolis Antik Kenti'nde 1750 ...
 
Susuz Yaz filmi dizi oluyor
Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden ve Berlin Film Festivali'nde Altın ...
Bakan Çiftçi Ayasofya'daki restorasyonu inceledi
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde yürütülen ...
Kültür Yolu Festivali Samsun'da başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin kültürel markasını güçlendirmek ...
 
Çocuklar enerji verimliliğini tiyatro ile öğreniyor
Enerjisa'nın "Enerjimi Koruyorum" projesinin 16. yılı kapsamında güncellenen ...
3. yüzyıla ait "Genç Eurymedon" tasviri bulundu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aspendos'ta yürütülen kazı ...
Sinema biletlerinde yüzde 70 indirim! 81 ilde uygulanacak
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle "film özel bileti" ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
Torku Konyaspor
Serdar Ortaç
Suudi Arabistan
Çankaya Köşkü
haberler
Ayşe Ersöz
Zlatan Ibrahimoviç
Necmettin Erbakan