E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Suriye'de yeni banknotlar tanıtıldı 

Suriye'de paradan 2 sıfır atılırken şimdi de Esad rejiminin izleri banknotlardan silindi. Banknotlardaki 8 köşeli Selçuklu Yıldızı motifi yer alması da dikkat çekti.

30.12.2025 - 10:23
Suriye de yeni banknotlar tanıtıldı

14 yıllık kanlı iç savaş sonrası uluslararası kamuoyuna yeniden çıkan ve istikrar için çaba gösteren Suriye'de ekonomi, en önemli alan.

Bu kapsamda yüksek enflasyon yaşanan ülkede paradan 2 sıfır atılırken şimdi de Esad rejiminin izleri banknotlardan silindi.

YENİ BANKNOTLAR TANITILDI

Suriye’nin başkenti Şam’daki Konferanslar Sarayı’nda yeni Suriye banknotlarının tanıtım töreni düzenlendi. 

Törene, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz ile devlet erkanı katılırken, ülkenin mevcut banknotlarının kademeli şekilde tedavülden kaldırılarak yeni paraya geçiş süreci başlatıldı.

YENİ PARADA SELÇUKLU MOTİFLERİ

Banknotlar halkın beğenisini toplarken her birinde yer alan sembol ve figürler de dikkat çekti. Banknotlarda Suriye'de yetişen önemli tarım ürünleri, zeytin, narenciye, pamuk, dut, buğday, gül gibi bitkiler ve at, geyik, kuş, kelebek gibi hayvan motifleri kullanıldı.

Banknotlardaki 8 köşeli Selçuklu Yıldızı motifi yer alması da dikkat çekti.

"PARAYI DEĞİŞMEK İÇİN ACELECİ DAVRANMAYIN"

Halka paniğe kapılmaması çağrısında bulunan Şara, eski banknotlardan hızlı şekilde kurtulma girişimlerinin yanlış olduğunu, tüm eski banknotların yeni parayla değiştirileceğini ve aceleci hareketlerin Suriye lirasının kurunu olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Yeni banknotların dolaşımı kolaylaştıracağını dile getiren Şara, alım-satım işlemlerini pratikleştireceğini, doların belirleyici rolünü azaltabileceğini ve uzun vadede ekonomiye güveni artırabileceğini ifade etti.

PARA DEĞİŞİMİ 90 GÜN SÜRECEK

Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdulkadir Husri de törende yaptığı konuşmada, yeni banknotların ekonomik istikrar, şeffaflık ve para politikalarının yeniden yapılandırılması hedefleri doğrultusunda piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Merkez Bankası’nın ulusal istikrarın temel direği olmayı hedeflediğini ifade eden Husri, "Paranın değerini değiştirmiyor, sadece sıfırları kaldırıyoruz." dedi.

İlk hedeflerinin prosedürleri sadeleştirmek ve halkın günlük hayatını kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Husri, ikinci hedefin ise para arzını kontrol altına almak ve piyasalarda fiili dolaşım değerini düzenlemek olduğunu kaydetti.

Yeni paraların dijital ödeme altyapısı ve bankacılık sistemi reformlarının önünü açacağını aktaran Husri, para değişiminin döviz kuruna doğrudan etki etmeyeceğini aksine halkı tekrar Suriye lirası kullanımına yönlendirmeyi amaçladığını ifade etti.

Para değişim sürecinin 90 gün içinde tamamlanacağını, ihtiyaç halinde sürenin uzatılabileceğini belirten Husri, geçiş döneminde fiyatlamaların hem eski hem yeni paralar üzerinden yapılacağını aktardı.

Husri ayrıca enflasyon artışı ya da fiyat yükselişi için bir zemin bulunmadığını sözlerine ekledi.

ETİKETLER:
SURİYE BANKNOT
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'e silah yardımı
ABD, İsrail'e 8 milyar 600 milyon dolarlık silah yardımı yapacak.
İsrail ile milyar dolarlık sözleşme
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Boeing şirketine İsrail F-15 uçak programı ...
Somali Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelecek
Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, bugün Türkiye'de olacak.
 
Meksika’da büyük facia: 13 ölü 98 yaralı
Meksika'nın Oaxaca eyaletinde, hükümetin önemli altyapı projelerinden ...
Ermenistan ile karşılıklı vize kolaylaştırma kararı
Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci kapsamında iki ülke ...
Somali Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geliyor!
Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı ...
 
Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde öldürüldü
Hamas, Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'nin öldürüldüğünü açıkladı.
Kayıp uçak 11 yıl sonra yeniden aranacak
Malezya, 2014 yılında 239 yolcu ve mürettebatıyla birlikte kaybolan MH370 ...
Suriye yıllar sonra beyaza büründü
Suriye'nin kuzeyindeki bazı kentler, etkili olan kar yağışıyla beyaz bir örtüye büründü.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
Gençlerbirliği
fransa
fatih terim
Afganistan
DEAŞ
Mesut Bakkal
FED
Akhisar Belediyespor