Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde Halk Sarayı'nda düzenlenen Şam zirvesine, AB, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Teşkilatı ile kurumsal ilişkisi bulanan Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani katıldı.
Başbakan Erdoğan'ı Halk Sarayı'na gelişinde Suriye Devlet Başkanı Esad karşıladı. Erdoğan ve Sarkozy, zirvenin gerçekleşeceği salona sohbet ederek girdiler.
Zirvede, Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu eşlik etti.
Şam Zirvesi'nin sonunda 4 liderin ortak açıklama yapıyor.
İlk olarak söz alan ev sahişbi Beşşar Esad, "İsrail ile barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan tek ülke Türkiye. İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda barışçıl yoldan sorunun çözümünü görüştük. Türkiye'nin önerdiği Kafkas Platformu'nu destekliyoruz. Amerikanın rolüne önem veriyoruz. Diyalog olmadan barış olmaz. Bu masa etrafında oturan Fransa, Katar ve Türkiye'nin iyi ilişkileri var." mesajları verdi.
Sarkozy ise, "Fransa'nın önerisi barış için herşeyi yapmaktan geçiyor. Katar sayesinde Lübnan konusunda ilerleme sağladık. Fransa Katar'ın dostudur. Sorunların çözümü konusunda Türkiye'de çok önemli çalışlmalar yapıyor. Fransa ABD'nin dostu. Fransa ABD'nin müttefiki.. Fransa Suriye için aynı şeyi düşünmüyor. Fransa barış için Suriye'nin teşvik etmek gerektiğini düşünüyor. ABD, İran konusunda Suriye'nin rolünü bilmektedir ve ne için burada bulunduğumuzu çok iyi bilmektedir. Bu zirve diğer müttefik ülkelerin dışında kalması demek değildir. İran konusunda Suriye'nin çok önemli etkisi olabilir. Türkiye ile doğrudan müzakere başlayınca görüşmelerimiz daha da artacak." şeklinde konuştu.
Al Tani ise bölgede barış için çalıştıklarını ve ülkelerle bu konuda iyi diyalog içinde olduklarını söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |