E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sahte e-imza davasında tahliye edilen 5 sanık tekrar tutuklandı 

Sahte e-imza davasında, örgüt liderinin de aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine başsavcılık itiraz etti. Mahkeme kararıyla sanıklar yeniden tutuklandı.

13.10.2025 - 20:11
Sahte e-imza davasında tahliye edilen 5 sanık tekrar tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamu görevlilerine ait sahte kimliklerle e-imza alınarak usulsüz ehliyet ve eğitim sertifikası düzenlenmesine yönelik yürütülen soruşturmanın davasında yeni bir gelişme yaşandı. 

Başsavcılığın itirazı üzerine Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi,  tahliye edilen 5 sanığın tutuklanmasına karar verdi. 

199 kişinin yargılandığı davada haklarında tahliye kararı verilen sanıklar örgüt lideri Ziya Kadiroğlu, örgüt yöneticisi Mıhyeddin Yakışır, Taner Dağhan, Ziya Kadiroğlu, Gökay Celal Gülen ve Yalçın Maraşlı, savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklandı.

Yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan 92 şüpheliden 23’ü günü tutuklanmış, 69’u adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Söz konusu 5 sanık, Ankara 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak cuma günü görülen davada tahliye edilmişti. Duruşma 16 Ocak 2026'ya ertelenmişti.

SAHTE E-İMZA ÇETESİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Sahte e-imzalar ile ehliyet ve diploma üretildiğine yönelik haberler geçen aylarda Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada 220 kişi hakkında işlem yapılmış, 199 şüpheli hakkında ise kamu davası açılmıştı.

Bazı akademisyenlerin sahte diploma aldığı öne sürülmüş ancak Türkiye'de görev yapan hiçbir akademisyenin veya Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeninin bu kişiler arasında olmadığı belirtilmişti.

İKİ AYRI İDDİANAME HAZIRLANDI

İddialara yönelik iki ayrı iddianame hazırlanmıştı.

İlk iddianamede 134 sanık hakkında; ÖSYM Kanunu'na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, bilişim sistemine girme ve verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme iddiasıyla 6 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

İkinci iddianamede ise 65 sanık hakkında aynı suçlardan 5 yıldan 50 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası istenmişti.

Hazırlanan iddianameler, Ankara 23'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

İDDİANAMELERDE NELER YER ALDI?

Hazırlanan iddianamede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı, başkan yardımcıları, YÖK Eğitim Öğretim Daire Başkanı ile birlikte 14 üniversitenin öğrenci işleri daire başkanı ve personelinin elektronik imzalarının kopyalandığı belirtilmişti.

Bu yöntemle hukukçudan psikoloğa, öğretmenden eczacıya usulsüz işlemlerle doçentlik ya da profesörlük unvanı elde edildiği yer aldı.

Ayrıca soruşturmada, Osmanlı Padişahı ikinci Abdülhamid'in dördüncü kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu'nun da yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Osmanoğlu adına İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü'nden yasa dışı mezuniyet kayıtları oluşturulduğu tespit edilmişti.

İddianamede, YÖK Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda, şahsın herhangi bir mezuniyet yahut öğrenci kaydının bulunmadığı belirtildi.

İddiaların ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Osmanoğlu ise şöyle demişti:

"Kişisel verilerimi kullanarak adımı taşıyan sahte belgeler üreten ve bu organizasyonun içinde yer alan herkes hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur."

SİSTEMİ NASIL KURDULAR?

İddianamede sanıkların, bazı elektronik sertifika hizmet sağlayıcı kuruluşların Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve İstanbul ofisleri üzerinden sahte sürücü belgesi ve T.C. kimlik kartları kullanarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli yöneticiler adına elektronik imza başvuru ve üretiminde bulunduğu, bu e-imzalar ile kamu kurumlarına ait sistemlere yetkisiz erişim sağlayarak birtakım yasa dışı iş ve işlemler gerçekleştirdiği, yetkisiz erişimlerle sahte mezuniyet belgeleri oluşturarak YÖKSİS'e eklediği, çeşitli elektronik sınav sonuçlarını başarısızken değiştirerek başarılı duruma getirdiği belirtilmişti.

SAHTE DİPLOMA ÇETESİNE YENİ OPERASYON

Geçtiğimiz günlerde de kamu görevlilerine ait e-imzalarla, sahte ehliyet ve diploma çıkaran yeni bir çete ortaya çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, çetenin bu e-imzalar aracılığıyla sahte ehliyet ve diploma ürettiği belirlenmişti.

33 KİŞİYE EHLİYET VERMİŞLER

Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün teknik inceleme ve analizleri sonucunda, sahte e-imzalar ile 33 kişiye sürücü belgesi, 72 kişiye de mesleki eğitim sertifikası oluşturulduğu tespit edilmişti.

Çeteye yönelik operasyonda biri örgüt yöneticisi, 18'i örgüt üyesi olmak üzere 125 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Ankara merkezli 22 şehirde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 92 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Emniyet güçlerinin diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmaları sürüyor.

ETİKETLER:
ankara , türkiye , gündem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
13 Ekim 2025 Turktime Günün Özeti
13 Ekim 2025/ Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan tüm önemli gelişmeleri ...
Yağışa rağmen barajlardaki su azalmaya devam ediyor
Bursa'nın ana su kaynağı Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki su seviyesindeki ...
Bolu tüneli her gün 5 saat kapatılacak
Karayolları ekipleri, Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli geçişinde kaplama ...
 
Bakan Yerlikaya dev bardakla poz verdi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Rize’deki çay bardağı akımına uyarak devasa ...
13 Ekim 2025 burç yorumları! Ay Yengeç burcunda ilerliyor: Mucize enerjisi devrede
13 Ekim 2025 burç yorumları! Ay Yengeç burcunda ilerliyor: Mucize enerjisi devrede
Dilencinin üzerinden 67 çeyrek altın ve para çıktı
İstanbul'da dilencilik yapan yaşlı bir kadının üzerinden 67 çeyrek altın ...
 
81 ilde okullarda afet tatbikatı
Milli Eğitim Bakanlığı, "Afetler ve Dayanıklılık Ayı" kapsamında 81 ilde ...
2 kardeşi vahşice katletmişti, cezası belli oldu
Sivas’ta anneleri tarafından evde boğazları kesilmiş halde bulunan kardeşler ...
Ankaralılar dikkat: Bu yollar kapatılacak
Ankara'nın Başkent oluşunun bugün 102'inci yıl dönümü münasebetiyle bugün ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Cüneyt Çakır
voleybol
Murat Yıldırım
konuk oyuncu
yargıtay
Alba Berlin
Gürcistan
Faruk Bal
Carlos Arroyo