E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Saadet Partisi: Kenan Evren öldü, ama hâlâ kuralları yürürlükte 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, seçim barajı tartışmalarına ilişkin, 'Kenan Evren öldü, ama hâlâ onun kuralları, yasaları ve 12 Eylül rejimi yürürlükte, ne yazık ki Türkiye; yaklaşık 40 yıldır yüzde 10 seçim barajı garabetini yaşamaktadır" dedi.

5.07.2019 - 06:30
Saadet Partisi: Kenan Evren öldü, ama hâlâ kuralları yürürlükte

‘Saadet Partisi olarak buradan herkese çağrıda bulunuyoruz; Gelin hep birlikte bu adımları atalım.Türkiye’ye, demokrasimize, insanımıza ve hatta ekonomimize nefes aldıralım’ diyen Bitmez, ‘Toplumun tüm taraflarına eşit durmalıdır Cumhurbaşkanı. Eğer öyle olmaz da, bir partinin seçim çalışmalarına katılır, diğer partileri itham eder ise bir süre sonra toplumun farklı kesimleri birbiri ile kutuplaşır’ dedi.

 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez’in yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

- Biz Saadet Partisi olarak toplumun meselelerine çözüm önerileri getirmek hususunda azami gayret gösteriyoruz.Problem alanlarını tespit edip, alanın uzmanları ile geniş çaplı istişarelerde bulunduktan sonra çözüm önerilerimizi, tekliflerimizi kamuoyu önünde milletimizle paylaşıyor; bu sorunların çözümü için somut adımlar atılması yönünde ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunuyoruz.Bugünkü toplantımızın konusu da; temsilde adaleti örseleyen %10 seçim barajı ve sistem tartışmaları. Yüzde 10 seçim barajı tartışmaları sistem tartışmalarından bağımsız ele alınamaz. Ne yazık ki Türkiye; yaklaşık 40 yıldır yüzde 10 seçim barajı garabetini yaşamaktadır. 12 Eylül’ün, 5 darbeci generalinin Türkiye’ye biçtiği 40 yıllık bu deli gömleği ile yatıp kalkıyoruz.

 

'12 EYLÜL'ÜN YOLA BIRAKTIĞI EN BÜYÜK DİNAMİT'

 

- 12 Eylül rejiminin yola bıraktığı en büyük dinamit yüzde 10’luk seçim barajıdır ve bu darbe rejiminin şekillendirdiği siyaset kurumu ülkemizin problemlerini çözememektedir. Yüzde 10 barajı, Türkiye'nin 1980 sonrası siyasi hayatını çok derinden etkileyen bir problem alanı, demokrasiyi felç bırakan bir uygulamadır.Gündeme getirilmesi, ortadan kaldırılması demokrasimiz için çok ama çok önemlidir. Türkiye'de siyasi aktörler kendi pozisyonlarına göre davranıyorlar. '83'te çıkmış bir uygulama ve yaklaşık 40 yıldır asla kalkmamış veya indirilmemiş. Birçok kesim tarafından eleştirilmiş, kaldırılması teklif edilmiş; hatta ne acıdır ki; zamanında kaldırılması taraftarı olanlar şartlar değişince en hararetli savunucusu olmuştur.

 

- Ne gariptir ki; darbecilerin mütedeyyin insanların siyaseten önünü kesmek için uyguladığı bu baraj; 17 yıllık muhafazakâr iktidarın döneminde de şiddetle savunulmaktadır. Bu sistemin sonucu olarak ”hazine yardımı” konusunda da ayrı bir adaletsizlik yaşanmaktadır.Milletin tümünden toplanan vergiler, milletin oy verdiği partiler arasında eşit dağıtılmalı, eşit koşullarda bir demokratik yarış için, baraj garabeti ortadan kaldırılmalıdır.Başkanlık sistemi tartışmaları, parlamenter sisteme dönülmeli mi soruları gündeme yeniden gelmiştir. Biz referandum öncesi de bu konudaki kaygılarımızı dile getirmiş, endişelerimizi paylaşmıştık. Bir yıl önceki endişelerimizde maalesef haklı çıktık. Yerel seçimler sürecinde gördük ki bu sistem sorunludur. Cumhurbaşkanı’nın partisi ile bağının sürmesinin, toplumun tamamını kucaklayacak, kurumları dengeli şekilde kucaklayacak anlayışa ters düşmektedir.

 

'CUMHURBAŞKANI TOPLUMUN TÜM TARAFLARINA EŞİT DURMALIDIR'

 

- Eğer öyle olmaz da, bir partinin seçim çalışmalarına katılır, diğer partileri itham eder ise bir süre sonra toplumun farklı kesimleri birbiri ile kutuplaşır, kamplara bölünür demiştik ve geçtiğimiz seçim sürecinde bu uyarılarımızda ne yazık ki haklı çıktık. Partilerin desteklediği cumhurbaşkanı adayları olur, ama “Benim partim var. Ben bu partinin başkanıyım” dendiğinde toplum, devlet, millet, kurumlar ciddi bir problemle karşılaşmaktadır. Elbette sistem değişiklikleri yapılabilir, cumhurbaşkanlığı sistemi de devam edebilir; adı şu olur, bu olur; fakat kuvvetler ayrılığı ilkesi mutlaka tesis edilmeli, tüm yetkiler bir kişinin elinde toplanmamalı, yürütülen sistem demokrasimize uygun olmalı ve kutuplaşmalara, kamplaşmalara fırsat vermemelidir. Toplumun ayrıştığı yerde parlamenter sistemle yönetilsen ne olur, başkanlık sistemi ile yönetilsen ne olur?

 

'HERKESE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ'

 

- Saadet Partisi olarak buradan herkese çağrıda bulunuyoruz; Gelin hep birlikte bu adımları atalım.Türkiye’ye, demokrasimize, insanımıza ve hatta ekonomimize nefes aldıralım. Gelin darbeci zihniyetin 40 yıl önce ülkemizin de demokrasimizin de önüne koyduğu bu tuzağı ortadan kaldıralım! Bu adımlar Türkiye'ye soluk aldırır. Demokrasimizi geliştirir, barış, huzur ortamını sağlar ve tüm alanlarda sayılamayacak kadar çok olumlu sonuçlara neden olur. Daha hesap verebilir yönetimler, daha katılımlı yönetimler, daha şeffaf yönetimler, daha denetlenebilir yönetimler inşa edilir. Demokrasi yerleşir ve kurumsallaşır, hukukun üstünlüğü sağlanır. Bu adımlar atıldığı takdirde şu an konuştuğumuz problem alanlarının tamamen dışına çıkmış bir yapı karşımıza çıkacaktır. Konuşmaya, birbirimizi anlamaya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var.

ETİKETLER:
Kenan Evren , Saadet Partisi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 6 Temmuz 2019 Cumartesi 15:46

iyi ki kenan paşa kuralı koymuş.esasen illerde yüzde 20 idi de özal değİştirdi.siz de özal kin ve nefretinden,ona inat kenan paşanın yanında selam durdunuz.şimdi niye paşamıza kızarsınız.din dersi koydu kötü mü.bir akrabasından kurbana vekalet isteyince,YARIN PAZAR, PAZARTESİ NOTERE GİDİP ÇIKARAYIM deyince. VAYYYY,BU FERAHÇI TAKIMI İLE BU İŞ OLMUYOR DEYUU,DİN DERSİ KOYDU.SİZİN DİN BİLGİNİZ DE NOTERE KADAR DEMEK.NABERSİNİZ.SİZ CHP ye biat etmekle görevlisiniz.tanrı manıtu söyledi.(h.dilaver

Yorumu oyla      14      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pamukkale'ye turist akını
Denizli’nin dünyaca ünlü turizm merkezi Pamukkale, yılın ilk altı ayındaki ...
Mansur Yavaş ile Sobyanin el sıkıştı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Moskova Kentsel Forumu'na ...
İBB'den 65 yaş kartı açıklaması
BELBİM yaptığı açıklamada bazı internet siteleri ve sosyal medyada dolaşan ...
 
Süper Loto çekiliş sonuçları açıklandı!
Oyun sevenlerin büyük bir merakla beklediği Süper Loto'nun 4 Temmuz çekilişi sonuçları açıklandı.
İmamoğlu’ndan öğrencilere çağrı!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Arel Üniversite'nin Sinan Erdem Spor Salonu'nda ...
Çiftlik Bank davasında tahliye kararı
Çiftlik Bank davasında mahkeme 2 sanığın tahliyesine karar verdi. Dava ...
 
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruluyor
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulmasına ilişkin kanun ...
Sözcü Kalın’dan önemli açıklamalar
Beştepe'de yapılan Kabine toplantısı kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanlığı ...
MEB sözleşmeli öğretmen mülakat sonuçları açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığınca 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Acun Ilıcalı
eyfel kulesi
Jose Mourinho
Ezgi Mola
survivor
siyanürlü mektup
Belarus
hapis