Turk Time
DOLAR
48,9304 ▲ %0.12
EURO
55,7562 ▲ %0.06
ALTIN
6740,7990 ▲ %0.33
BIST-100
12899,35 ▲ %0.09
PETROL
97,4300 ▼ %-3.32
BONO
40,2400 ▲ %0.45
ISTANBUL
BUGÜN
16/25°
ISTANBUL
YARIN
16/22°

Pakistan Başbakanı Şerif BM kürsüsünden seslendi: Mekke İttifakı mesajı

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın herhangi bir ülkeye karşı olmadığını, bölgesel barış ve istikrara yönelik olduğunu belirtti.

  • Son Güncelleme:
Pakistan Başbakanı Şerif BM kürsüsünden seslendi: Mekke İttifakı mesajı

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kuruluna hitap etti.

Şerif, bu kritik dönemde Pakistan'ın hızla harekete geçtiğini ve ABD ile İran'ı İslamabad'da aynı masa etrafında buluşturmayı başardığını hatırlattı.

"ÇATIŞMALARDA TEHLİKELİ BİR TIRMANIŞA ŞAHİT OLUYORUZ"

Çatışmaların sona erdirilmesi için birçok adım atıldığını ifade eden Şerif, "Çatışmalarda tehlikeli bir tırmanışa şahit oluyoruz. Füzelerin ve silahların gürültüsü arasında diplomasinin sesi çok daha yüksek ve güçlü çıkmalı." dedi.

Şerif, Hürmüz ve Babulmendeb boğazlarını "küresel ekonominin atardamarları" olarak nitelendirerek, bu güzergahların çatışma noktalarına dönüşmemesi ve açık tutulması gerektiğini aktardı.

MEKKE İTİFAKI AÇIKLAMASI

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na da değinen Şerif, anlaşmanın herhangi bir ülkeye karşı olmadığını, savunma, istikrar ve bölgesel barışa yönelik ortak bir taahhüt niteliği taşıdığını söyledi.

Şerif, "Pakistan olarak biz çatışma yerine diyaloğu, baskı yerine işbirliğini, savaş yerine barışı seçtik." diye konuştu.

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ VURGUSU

Filistin halkının nesillerdir işgale, zorla yerinden edilmeye ve ölüme maruz bırakıldığını belirten Şerif, İsrail'in şiddetinin işgal altındaki Batı Şeria topraklarına da yayılmasının endişe verici olduğunu vurguladı.

Şerif, adil ve kalıcı çözümün, bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini kaydetti.

İsrail'in Lübnan ve Suriye'ye yönelik devam eden saldırılarını da kınayan Şerif, bunların derhal sona ermesi gerektiğini belirtti.

ŞERİF'TEN HİNDİSTAN'A "SUYU SİLAH OLARAK KULLANMAYIN" MESAJI

Şerif, Hindistan ile yaşanan çatışmalara da değinerek, Pakistan'ın Hindistan'a karşı meşru müdafaa hakkını kullandığını söyledi.

İndus Suları Anlaşması konusunda ise Hindistan'ın anlaşmayı askıya alma kararının hukuki dayanağı olmadığını ifade eden Şerif, suyun "silah olarak kullanılmaması" gerektiğini belirtti.

Şerif, Pakistan'ın payına düşen suyun durdurulması, engellenmesi veya yönünün değiştirilmesine yönelik herhangi bir girişimi "savaş eylemi" olarak değerlendireceklerinin altını çizdi.

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz