CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Barselona’daki temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükelçi Barrack’ın Antalya’da sarf ettiği sözlere geniş yer ayırdı.
Türkiye’nin bir monarşiyi devirerek Cumhuriyet ve demokrasiyi inşa ettiğini vurgulayan Özel, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu ülkede, demokrasiyi eleştirip monarşiyi övmek tam bir hadsizliktir" dedi.
"BU TOPRAKLARDA BİR DAKİKA DURMAMALIDIR"
Tom Barrack’ın "Güçlü liderlik için demokrasiden fedakârlık etmeliyiz" yönündeki ifadelerini kabul edilemez bulduğunu belirten Özel, şunları söyledi:
"Atatürk'ün dünyanın en güzel şehri dediği Antalya'da, bir monarşiden sonra Türkiye'yi Kurtuluş Savaşı'ndan sonra monarşiyi reddedip demokrasiyi getirmiş olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ülkede gelip de bu demokraside demokrasiyi eleştirip monarşiyi övmek tam bir hadsizliktir.
Bu vakitten sonra Türkiye demokrasisi açısından Tom Barrack istenmeyen adamdır, istenmeyen insandır, persona non grata'dır. Ve bu vakitten sonra biz Tom Barrack'ı Türkiye Cumhuriyeti'nde istenmeyen insan ilan ediyoruz.
Bir dakika daha burada ne Amerika Birleşik Devletleri'ni temsil edebilir, ne de Antalya'da gelip bu topraklarda "Demokrasi çok, bu bölgede monarşi işliyor, güçlü liderlik lazım, insan hakları falan deyip de monarşileri eleştirmemeliyiz, hatta güçlü liderlik için demokrasiden fedakârlık etmeliyiz" sözlerini tam bir hadsizlik olarak görüyorum.
Ve bu sözleri geri almadıkça, Türkiye Cumhuriyeti'nden ve bu ülkede yaşayan herkesten özür dilemedikçe artık Tom Barrack'ın bu topraklarda bir dakika daha bu görevi yapmaması gerekir."
BARRACK NE DEMİŞTİ?
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Antalya'da katıldığı panelde Orta Doğu coğrafyası için demokrasinin işlevsel olmadığını savunarak tartışmaların fitilini ateşledi. Bölge ülkelerinde istikrarın ancak "güçlü liderlik" ve "monarşi" ile sağlanabileceğini iddia eden Barrack, "Bu bölgede en iyi işleyen şey, beğenseniz de beğenmeseniz de müşfik monarşilerdir. Bu coğrafya sadece kuvvete ve güce saygı duyar" ifadelerini kullandı.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...