E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Naki Bakır yazdı: Orta Doğu'da savaş petrolün kaderini belirleyecek 

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır, İran'a yönelik saldırıların ardından petrol fiyatlarında yükselişin kesin gözle bakıldığını ifade etti.

2.03.2026 - 11:41
Naki Bakır yazdı: Orta Doğu da savaş petrolün kaderini belirleyecek

Naki Bakır, "Pet­roldeki olası bir yuka­rı hareket ise Türkiye açısından enflasyon ve cari açığa doğrudan et­ki ediyor" dedi.

NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:

Orta Doğu'da savaş petrolün kaderini belirleyecek

ABD ile İran arasın­da başlayan sıcak savaşın, özellikle pet­rol fiyatlarında yükse­lişi getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Pet­roldeki olası bir yuka­rı hareket ise Türkiye açısından enflasyon ve cari açığa doğrudan et­ki ediyor.

2025 sonlarında 60 dolar dolayına kadar indikten sonra, bu yıl ocak ve şubat­ta artarak devam eden ABD/İsra­il-İran gerilimi ile yükselişe geçe­rek yeniden 70 do­ları aşan Brent petrol va­ril fiyatında, sıcak savaşın fiilen başlamasının ardından bu haf­tadan itibaren hızlı bir yükseliş dalgası bekleniyor. Tedarik süre­cinin kesintiye uğrama riski do­layısıyla beklenen artışla varil fi­yatının kısa vadede 80 doları gö­receği beklentisi öne çıkıyor.

Savaş olmayacak” görüşün­deki birçok analist ve uzmanın tahminlerinin aksine fiilen baş­layan savaşın henüz çok yeni gelişme olması ve hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle petrol fiyatları ve küresel finansal gös­tergelere yansıması bugünden itibaren görülmeye başlayacak. Sıcak savaşın fiyatlara yansıma­sının ne olacağını kestirmek için henüz çok erken, etkileri kaçınıl­maz. İran'ın 28 Şubat itibarıyla Hürmüz boğazını fiilen kapatma­sı ile birlikte petrol fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Cari açık ve enflasyona etkisi

Merkez Bankası uzmanlarınca yapılan “Uluslararası Petrol Fi­yatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” araş­tırmasına göre ham petrol varil fi­yatında her 10 dolarlık artış, Tür­kiye’nin petrol ürünleri ithalatı­nı 5,1 milyar dolar, ihracatını da 2,2 milyar dolar yukarı çekiyor ve sonuçta cari işlemler açığını 2,6 milyar dolar büyütüyor. Buna gö­re yılın ilk iki ayında Brent pet­rol varil fiyatında yaşanan yüz­de 11,5’lik artış, Türkiye’ye yıllık bazda 3 milyar dolar dolayında bir ilave cari açık yüklemiş bulu­nuyor. 2026 ortalamasında 80 do­ların üzerinde oluşacak bir varil fiyatı, başta deyişle yüzde 32-33 dolayındaki bir artışın yıllık cari açığa fazladan 8,5 milyar dolar ila­ve edebileceği görülüyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ETİKETLER:
savaş , orta doğu , iran , petrol ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cevdet Yılmaz'dan ekonomi mesajı: Temellerimiz sağlam
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Türkiye ekonomisine ilişkin bir mesaj ...
Piyasalarda hareketlilik sürüyor! Akaryakıt zammı yolda
Hafta sonu gerçekleşen saldırıların ardından ham petrol fiyatları çift ...
SPK'dan işlem yasağı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa ...
 
Merkez Bankası'ndan repo ve döviz kararı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarındaki oynaklığı ...
Mehmet Şimşek: "Ekonomimiz şoklara karşı dirençli"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’un işlemlere kapatılacağı ...
Borsa kapatılacak iddialarına cevap
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ...
 
Market kartlarına yeni şart!
Alışverişlerde telefon numarası vererek indirim ve puan toplamaya yarayan ...
İran geriliminin piyasalara etkisi
Emtia piyasalarında tamamlanan haftada fiyatlamalar, ABD'de tarife rejimine ...
Bakan Kurum kura takvimini paylaştı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
İsrail
TCMB
Afganistan
IŞİD
Joachim Löw
Emre Belözoğlu
İddia
Katar