E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

MHP'li Feti Yıldız'dan 100 maddelik anayasa çıkışı 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin 100 maddelik yeni anayasa önerisinin detaylarını paylaştı.

3.01.2026 - 12:10
MHP li Feti Yıldız dan 100 maddelik anayasa çıkışı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabı üzerinden devlet aklı, terörle mücadele ve yeni anayasa çalışmalarına ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. 

"TERÖRSÜZ TÜRKİYE TARTIŞMAYA KAPALIDIR"

Feti Yıldız, "‘Terörsüz Türkiye’ hedefi bizim için tartışmaya kapalı, ertelenemez ve geri dönülmez bir devlet meselesidir" dedi.

MHP'li kurmay, partisinin siyasi çizgisini tarihsel bir perspektifle; "Orhun’dan seslenen Bilge Kağan, Söğüt’te Bismillah diyen Ertuğrul Gazi, Bizans’ı deviren Fatih, düşmanı İzmir’de denize döken Mustafa Kemal" zinciriyle tanımladı.

KURUCU DEĞERLER VE ÜNİTER YAPI VURGUSU

Feti Yıldız, anayasal düzen ve devlet modeline ilişkin tartışmalara da değindi. Milli devlet yapısı, üniter yönetim modeli ve kurucu değerlerin tartışma konusu yapılamayacağını belirten Yıldız, bu duruşun tarihin bir zorunluluğu ve hukukun vazgeçilmez bir unsuru olduğunu kaydetti.

MHP'NİN 100 MADDELİK ANAYASA ÖNERİSİ

Yıldız, MHP tarafından hazırlanan "yeni, nitelikli, sivil, milli ve manevi hayatın esaslarını kavramış" 100 maddelik anayasa önerisinin öne çıkan başlıklarını şöyle sıraladı:

Başlangıç Metni: Anayasa'nın giriş kısmı, "Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti" düsturu ile başlayacak.

Değiştirilemez Madde: "Devletin şekli ve nitelikleri" birinci maddede aynen korunacak ve maddenin son fıkrasına "Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" hükmü eklenecek.

Hak ve Hürriyetler: Temel haklarda "hakların bütünlüğü" esas alınacak, hürriyet esas, sınırlama istisna olacak.

TBMM'nin Rolü: Meclis'in "Milli birliği sağlama" misyonu güçlendirilecek. TBMM Başkanı'na siyasi krizlerin çözümünde "tarafsız arabuluculuk" işlevi yüklenecek.

Milletvekili Dokunulmazlığı: Dokunulmazlık ve vekilliğin düşme sebeplerindeki belirsizlikler giderilecek.

Başkanlık Sistemi: Sistem kurumsal bir yapıya kavuşturulacak. Başkan ile birlikte iki yardımcısının seçilmesi öngörülecek. Başkanlık Kabinesi anayasal statüye alınacak ve hükümet programının Meclis'e sunulması yöntemi getirilecek.

Üniter Devlet: Üniter devlet ilkesine anayasada açıkça yer verilecek.

BAHÇELİ'DEN KÜRT VE ALEVİ BAŞKAN YARDIMCISI ÖNERİSİ

Feti Yıldız'ın "iki başkan yardımcısı" vurgusu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Temmuz 2025'te yaptığı benzer bir teklifi akıllara getirdi. Bahçeli, MHP milletvekilleriyle yaptığı toplantıda "Cumhurbaşkanı'nın iki yardımcısı olsun, biri Kürt, diğeri Alevi olsun" önerisinde bulunmuştu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özlem Gürzel'den iddialara tepki
CHP'den istifa edip AK Parti'ye katılan Beykoz Belediye Başkan Vekili ...
İmamoğlu'ndan diploma davası kararı
Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 Ocak'ta görülecek diploma davasının ...
CHP'den istifa etmişti: Mersin milletvekili Hasan Ufuk Çakır Ak Parti'ye katılıyor
CHP’den istifa eden Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır’ın AK Parti’ye ...
 
Bakan Fidan'dan kritik Yemen görüşmesi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal ...
Yargıtay açıkladı: Hangi partinin kaç üyesi var?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi partilerin güncel üye sayılarını ...
Murat Ongun'un hesabına kapatma kararı
İBB davasında tutuklu eski İBB Medya AŞ Başkanı Murat Ongun'un sosyal ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'ya tepki: Yaptıkları yanına kalmayacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı sonrası gazetecilerin ...
Ahmet Türk'e mahkemeden kötü haber
İçişleri Bakanlığı, Mardin kayyımı Tuncay Akkoyun’un görev süresini iki ay daha uzattı.
CHP'li Başkan Veli Ağbaba'yı topa tuttu
Son seçimde CHP'den Yazıhan Belediye Başkanı seçilen Abdulvahap Göçer ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
CEV Şampiyonlar Ligi
mehmet özkan
Devlet Bahçeli
İslam
Ersun Yanal
İthalat
deprem
Eskişehirspor