E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Mehmet Şimşek: Zorlu zamanlarda yaşıyoruz 

Çin'in 76. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ile Çin arasında daha yakın bir iş birliği hedefini dile getirdi. Şimşek, "Belirsiz ve zorlu zamanlarda yaşıyoruz ve bu, Türkiye ile Çin arasında daha yakın bir iş birliğini gerektiriyor." dedi.

26.09.2025 - 11:34
Mehmet Şimşek: Zorlu zamanlarda yaşıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çin'in kuruluşunun 76. yıl dönümü münasebetiyle Çin'in Ankara Büyükelçiliğince başkentteki CSO Ada'da verilen resepsiyona katıldı.

Mehmet Şimşek, "Belirsiz ve zorlu zamanlarda yaşıyoruz ve bu, Türkiye ile Çin arasında daha yakın bir iş birliğini gerektiriyor." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Ciang Şüebin'in de yer aldığı resepsiyon, Çinli sanatçıların dans ve müzik performanslarıyla başladı.

DERİN BAĞLARA SAHİP İKİ GÜÇLÜ UYGARLIK

Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Çin'in 76. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, Türkiye ve Çin'in yüzyıllardır etkileşim halinde olan ve derin bağlara sahip iki güçlü uygarlık olduğunu vurguladı.

Taraflar arasındaki dostluğun karşılıklı saygıya dayandığına işaret eden Şimşek, Türkiye ve Çin arasındaki yüksek düzeyli diyaloğun yakaladığı ivmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ağustosta Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede alınan kararların, ikili ilişkilerin nasıl ilerletileceği konusunda kendilerine rehber olacağını dile getirdi.

TÜRKİYE-ÇİN HÜKÜMETLERARASI İŞBİRLİĞİ KOMİTESİ TOPLANTILARI SÜRECEK

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cıng'la Türkiye-Çin Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi'nin ikinci toplantısı için Kasım 2024'te Pekin'de bir araya geldiklerini hatırlatan Şimşek, bu toplantıları her yıl veya her iki yılda bir yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Şimşek, teknik komitelerin ilişkileri derinleştirmek için çalışmaları sürdürdüğünü paylaşarak, Han'ı Türkiye'de ağırlamayı dört gözle beklediğini kaydetti.

"ÇİN, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİ TİCARET ORTAĞI"

"Belirsiz ve zorlu zamanlarda yaşıyoruz ve bu, Türkiye ile Çin arasında daha yakın bir işbirliğini gerektiriyor." ifadesini kullanan Şimşek, Çin'in Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağı olduğuna dikkati çekti.

Şimşek, Çin'in Türkiye ile ticareti daha dengeli ve sürdürülebilir hale getirmek için yakın zamanda attığı adımları takdirle karşıladıklarını vurgulayarak, iki ülke arasında daha fazla uçuş yapılması yönünde alınan kararın, bağlantısallığı güçlendirerek daha fazla Çinli turistin Türkiye'de ağırlanmasına yardımcı olacağına işaret etti.

ÇİN'İN BAŞARI HİKAYESİ

Çinli şirketlerin Türkiye'ye ilgisinden memnuniyet duyduklarını ve yatırımları memnuniyetle karşılayacaklarını dile getiren Şimşek, çok geniş ölçekli üretim yapan Çin'in "bir başarı hikayesi" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

ORTA KORİDOR İLE KUŞAK-YOL GİRİŞİMİ

Şimşek, bağlantısallığın ve altyapı koridorlarının sadece refah için değil aynı zamanda barış ve istikrar için anahtar rol oynadığını belirterek, "Türkiye ve Çin'in Orta Koridor ile Kuşak-Yol Girişimini inşa etmek ve güçlendirmek için yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

Yeşil teknoloji, sürdürülebilir tarım, finans, enerji ve diğer birçok sektörde diyaloğun güçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi çerçevesinde Çin ile ortaklığı daha ileri seviyeye taşımaya kararlı olduğunu kaydetti.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan CHP'li belediyelere seslendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir etkinlikte, ...
İspanya, İsrail ile 207 milyar Euro'luk anlaşmayı iptal etti
İspanya, İsrail'den 207 milyar Euro değerinde bir silah alım anlaşmasını daha iptal etti.
Honda, elektrikli SUV'sinin üretimini iptal etti
General Motors’un Amerikan Honda Motor için üretmeyi planladığı tamamen ...
 
İstanbul Havalimanı Avrupa’da yoğunlukta zirvede
İstanbul Havalimanı, 15-21 Eylül'ü kapsayan dönemde günlük ortalama 1599 ...
Ünlü tatlıcı boya yedirmiş
Ticaret Bakanlığı, 23 Eylül 2025 tarihli taklit ve tağşiş listesinde gıda ...
TBMM'ye gelecek: Erken emeklilikte detaylar belli oldu
2026 yılının ilk çeyreğinde TBMM gündemine, Bağ-Kur kapsamında sigortalı ...
 
Merkez Bankası rezervlerinde artış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervleri geçen haftaki ...
Altın'da 46 yıl sonra bir ilk: "Rekor seviyelere çıkacak"
Altın bu yıl yatırımcısına yaklaşık yüzde 43 kazandırarak, 1979’dan sonraki ...
Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
japonya
Recep Tayyip Erdoğan
Suudi Arabistan
DEAŞ
Mehmet Şimşek
yakmak
Ayşe Ersöz
Kayseri Erciyesspor