E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret mesajı: Dolar karşılığında verilsin 

Aile Destekleri Sigortası Tanıtım Toplantısı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücret zammıyla ilgili, "Diyorlar ya 'Türkiye şaha kalktı. Herkesin durumu çok iyi, yeni asgari ücreti belirleyeceklerse 384 doların karşılığı olan Türk Lirasını versinler." dedi.

14.12.2021 - 16:31
Kılıçdaroğlu ndan asgari ücret mesajı: Dolar karşılığında verilsin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin düzenlediği Aile Destekleri Sigortası Tanıtım Toplantısı'nda iktidarları döneminde uygulamayı planladıkları sigorta sistemini anlattı.

Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası uygulamasını ise 15 soru üzerinden şu şekilde anlattı:

1. Aile Destekleri Sigortası nedir?

Aile Destekleri Sigortası yok. Anayasanın ve yasaların öngördüğü kural ihlal ediliyor burada. Yerine getirilmiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü bunu kabul etti Türkiye ne yaptı? 1971 yılında 29 Temmuz'da TBMM'de 9 sigorta dalını hayata geçireceğine dair kanun çıkardı. 2021 yılı bitmek üzere... Bu sigorta dalı uygulanmıyor. İşsizlik Sigortası, rahmetli Ecevit döneminde çıktı.

Aile Destekleri Sigortası'nın özelliği ne? Kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına almak demek. Halkadan birisi yok şu anda. Bu olmadığı için dramlar yaşanıyor. Onu biz tamamlayacağız.

2. Aile Destekleri Sigortası kimleri kapsamaktadır?

Aile Destekleri Sigortası, asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacaktır. Dolayısıyla bütün ailelerin güvencesi olacaktır.

'HER BİR AİLENİN DURUMU ÖZEL OLARAK İNCELENECEK'

3. Aile Destekleri Sigortası yoksul ailelere sadece asgari ücret tutarında mı destek verecek?

Her bir ailenin durumu özel olarak incelenecek. Aile yaşlı, engelli, çocuk var mı ve okuyan çocukların hangi düzeyde eğitim alıyorlar ona göre gelirleri belirlenecek. Bazı ailelere belki asgari ücretin iki üç katı yardım yapılacak. Ailelere en az asgari ücret düzeyinde destek yapılacak.

Örneğin ailede engelli çocuk veya bir yaşlı var. Aile Destekleri Sigortası engelli çocuğuna veya yaşlıya bakan kadının sosyal güvenliğini sağlayacak ve primleri devlet tarafından ödenecek. O kadın evde çocuğuna bakarken emeklilik hakkı da kazanacak.

Gittiğiniz yerde bunları anlatacaksınız.

'FAKİR FUKARA HALKIN ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKAĞIZ'

4. Devlet kamuya eleman alırken Aile Destekleri Sigortası'ndan yararlanan ailelere pozitif ayrımcılık uygulayacak mı?

Ömür boyu insanlar devlete el avuç mu açacak? Yasa çıktığı zaman varsa bu ailelerde işsiz öncelik hakkı tanınacak. Fakir fukara halkın çocuklarına sahip çıkacağız.

Temel hedefimiz şu her ailede asgari bir sigortalı olacak. Sigortasız hiç bir aile olmayacak.

Sürekli yardım almak değil çalışmak, üretmek, eve huzur içerisinde dönmek ana hedefimiz bu.

'BİR AİLEİN FAKİR OLDUĞUNU KİMSE BİLMEYECEK'

5. Aile Destekleri Sigortasını hangi kurum uygulayacak?

Yeni bir kurum kuracağız. Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Bütün yardımları tek elde toplayacağız. Uygulamadaki keyfiliğe son vereceğiz. insan onuruna yakışır şekilde Aile Destekleri Sigortasını harekete geçireceğiz. Kendini bilmez politikacıların fakirleri sıraya dizip, televizyon kanallarına çekip kendi vicdanını rahatlatan uygulamalara son vereceğiz. İnancımızda da felsefemizde de bir kural var: 'Sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek.' Bir ailenin fakir olduğunu kimse bilmeyecek.

Yardım, ailede kadının banka hesabı açılacak ve para oraya yatırılacak. Onun yoksul olduğunu sosyal devletten başka kimse bilmeyecek. Yoksulluğun afişe edilmesini kabullenemeyiz. Eğer bir devlette bir yoksul varsa sorumlusu o devleti yönetenlerdir.

6. Ailenin mali durumunu ve sosyal statüsünü kim belirleyecek?

Sosyal Hizmetler Kurumu'nun sosyal güvenlik uzmanları ve sosyologlar belirleyecek bunu. Her bir aile ile temasa geçip statüsünü belirleyecekler. Uzmanların ailenin sorunlarına odaklanması ve düzenli aralıklarla Sosyal Sigortalar Kurumu'na raporlaması gerekiyor.

7. Aile Destekleri Sigortası Çıktığında engelli, evde bakım ve yaşlılık maaşı alanların yaşlılık aylıkları kesilecek mi?

Hiçbir aylık kesilmeyecek. Tam tersine iyileştirilecek. Yerel seçimlerde ne diyorlardı? 'Sakın CHP'ye oy vermeyin yardımlarınız kesilir. 'Hiç bir şey olmadı. Tam tersine onların yaptıkları yardımlardan iki üç kat yardım yaptık ve kimsenin de haberi olmadı.

Hatırlıyorsunuz değil mi? Ekrem Başkan 'Yoksul ailelerin çocuklarına süt dağıtacağım' dedi ve dağıttı. Ama devleti yöneten ne dedi? 'Hani siz süt dağıtıyordunuz?' Biz onlat gibi fakir çocukları dizip, ellerine birer süt poşeti vermedik. İnsan onurunun ne olduğunu biz iyi biliriz.

'ZENGİN ÇOCUĞU İLE FAKİRİN ÇOCUĞU AYNI FIRSATLARDAN YARARLANACAK'

8. Aile Destekleri Sigortası kapsamındaki ailelerin çocuklarının eğitim harcamaları karşılanacak mı?

Çocuğun bütün eğitim harcamaları karşılanacak. Çocuk kreşe gittiği andan itibaren aile ücret ödemeyecek. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitede burs verilecek öğrencilere. Yurtlarda ücretsiz kalacak. Bu eğitimde fırsat eşitliği demektir. Zenginin çocuğu ile fakirin çocuğu aynı fırsatlardan yararlanabilmeli. Bunu da devlet sağlayacak.

9. Mevsimlik işçilerin barınma ve çocuklarının eğitimi nasıl olacak?

İnsani koşulların tamamını hayata geçireceğiz. Çocuklarını eğitimle ve öğretmenle buluşturacağız.

10. Yoksul olup tek başına yaşayanlar yararlanacak mı?

Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin gelir güvencesi olacak. Bizim hedefimiz bu topraklar hiç kimsenin gelirsiz kalmamasıdır.

11. "Yeni başlangıçlar fonu" nedir?

Aile Destekleri Sigortası her aileye asgari geçim tutarı veren bir sigortadır. Diyelim ki geçinemediler, anlaşamadılar. Kadın iki çocuğuyla babasının evine gitti. Bu sigorta, kadına ev bulacak, eşyalarını alacak kimseye muhtaç etmeyeceğiz.

12. Bugüne kadar bu kanun neden çıkmadı?

Çünkü devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil büyütmek istediler.

Bu topraklarda yoksulluğu tarihe gömmek için iktidar olmak istiyoruz.

13. Aileler sigorta dilimi ödeyecek mi?

Tam tersine ailelerin ihtiyacına göre aileye bir destek verilecek. Harcamaların tamamı devletin bütçesinden sağlanacak.

14. Kaynak var mı?

Beşli çeteye gelince para var, fakire fukaraya gelince yok. Biz sosyal devleti savunuyoruz. Eğer, toplumda bir aileye yardım yapılacaksa bu devletin görevidir.

'FAKİRLERE YARDIM İKTİDARIN LÜTFU DEĞİL, HAKTIR'

15. Vatandaş yoksulluğun giderilmesini devletten isteyebilir mi?

Vatandaşın tebaa olduğu yönetimde vatandaş bu hakkı talep edemez. Vatandaşlık 'hukuku içinde benim yoksulluğumu gider' deme hakkı vardır. Fakirlere yardım devletin, iktidarın lütfu değildir haktır. Yapılan her yardım, yardımı alan her kişinin hakkıdır. Çünkü devlet ona iş bulmak durumunda. Bulamazsan ölüme, açlığa mahkum edemezsin.

Cumhuriyeti kuranlar savaş meydanlarından geldiler. Cumhuriyeti kurmadan önce Çocuk Esirgeme Kurumunu kurdular. Binlerce evladımız şehit çocuğuydu. Gazi Mustafa Kemal, Cumhuriyeti kurarken, 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin Cumhuriyetidir' demişti. Aynı felsefeyi anlatacağız. Bu topraklar kimse kendisini sahipsiz hissetmesin.

'SOSYAL DEVLETİN GEREKLERİ NEYSE YAPACAĞIZ'

Emekliye 2 maaşı direne direne bütün miting meydanlarında seslendire seslendire hayata geçirdik. Taşeron işçilerin başta Erzurum'dan başlamak üzere örgütledik ve onlara haklarını büyük ölçüde verdik. 3600 ek göstergeyi yapacağız, yaptıracağız. Öğretmenler için Meslek Kanunu'nu yapacağız, yaptıracağız. Sosyal devletin gerekleri neyse yapacağız.

Her birinizin tarihi sorumluluğu var. Yoksul aile ile ilgilenmek, her eve girmek zorundasınız ve onlar umudu aşılamak zorundasınız.

ASGARİ ÜCRET 2021 OCAK AYI DOLAR KARŞILIĞINDA VERİLSİN'

Evdeki dramları bilirsiniz ama saraydakiler bunu bilmez. Çok zor günlerden geçtiğimizi biliyorum. Bir gıda krizinin ileride çıkacağını biliyorum. Türkiye yönetilmiyor aslında savruluyor. Kimin ne yaptığı belli değil.

Bugünlerde asgari ücret belirlenecek. Bu yılın başında asgari ücret net 2 bin 825 liraydı. O gün ki dolar kuru 384 dolar. Diyorlar ya 'Türkiye şaha kalktı. Herkesin durumu çok iyi, yeni asgari ücreti belirleyeceklerse 384 doların karşılığı olan Türk Lirasını versinler. Büyüme de onların olsun. Büyümeyi saraylarına götürsünler, yandaşlarına dağıtsınlar. 384 doların karşılığını versinler.

Eğer bunu yaparlarsa madem bu kadar kritik bir tablodan geçiyoruz. İşçilerde sıkıntı yaşayacaklar. Kalkınmadan, büyümeden pay almasınlar. Kimin büyüdüğünü çok iyi biliyoruz. Ama bu hakkın teslim edilmesi lazım.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li vekilden bütçe görüşmesinde portakallı tepki!
CHP Milletvekili Burak Erbay, bütçe görüşmesinde portakal üreticilerinin ...
Tanju Özcan: Vay benim güzel ülkemin hali...
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sosyal medya hesabından Meclis'teki ...
Babacan iktidara sert çıkıştı! Fail sizsiniz
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Emeğin sömürüldüğü, alın terinin ...
 
AK Parti arazilerini satıyor!
AK Parti'li Eyüpsultan Belediyesi, arazilerini 1 milyar TL'ye satışa çıkardı. ...
DEVA Partisi'nde bir istifa daha geldi!
DEVA Partisi Aydın İl Başkanı Hakan Çağlar Erürker’in ardından Efeler ...
Akşener hükümete rest çekti!
İYİ Parti lideri Meral Akşener,"Türkiye devlet krizi yaşıyor. Eğer OHAL ...
 
Karamollaoğlu'ndan Madımak açıklaması: Yaptıklarıma baksınlar
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, partisinin CHP ile olan ilişkilerine ...
CHP'li Sertel'den TRT'ye çok sert tepki!
TRT 1'de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinde, uluslararası bir komplo ağının ...
Bakan Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye ile Ermenistan arasında karşılıklı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
twitter
Vladimir Putin
İsrail
Suudi Arabistan
konya
Tehdit
Çankaya Köşkü
Yükseköğretime Geçiş Sınavı