E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İzmir'de barajlar alarm veriyor, kuraklık yaşanabilir 

İzmir’de içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, 31 Mayıs itibarıyla geçen yıla göre ciddi oranda azaldı.

6.06.2025 - 11:52
İzmir de barajlar alarm veriyor, kuraklık yaşanabilir

İzmir’de içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları, 31 Mayıs itibarıyla geçen yıla göre ciddi oranda azaldı. Özellikle kentin en büyük su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranının yüzde 14'e kadar düşmesi, yaz aylarına girilirken su krizine dair endişeleri artırdı.

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle yağış rejiminde yaşanan değişiklikler, İzmir’in su kaynaklarını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 2025 yılına girilirken özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında yağışların uzun yıllar ortalamasının altında kalması, barajlardaki su seviyelerinde belirgin düşüşlere neden oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, İzmir’de 1938-2024 yılları arasındaki uzun dönem yağış ortalamaları mart ayında metrekareye 75 kilogram, nisan ayında 45,8 kilogram ve mayıs ayında ise 31 kilogram olarak kayıtlara geçti. Ancak 2024 yılı bahar aylarında bu miktarlar sırasıyla 51,9; 25,1 ve 23,4 kilogram olarak gerçekleşti.

2025 yılının aynı dönemine ait veriler ise kuraklığın daha da derinleştiğini ortaya koydu. Mart ayında metrekareye yalnızca 4,3 kilogram yağış düşerken, nisan ayında bu rakam 54,8 kilograma, mayısta ise 24,7 kilograma ulaştı. Özellikle mart ayında yaşanan yağış eksikliği, uzmanlar tarafından endişe verici olarak değerlendirildi.

YAĞIŞLI GÜN SAYISI DA DÜŞTÜ
Yağış miktarındaki azalmaya paralel olarak, yağışlı gün sayısında da dikkate değer bir azalma gözlemlendi. Uzun yıllar ortalamasına göre İzmir'de mart ayında 9, nisan ayında 8 ve mayısta 5 gün yağış görülürken, 2025 yılında mart ayında yalnızca 4 gün yağış kaydedildi. Nisan ve mayıs aylarında ise sırasıyla 10 ve 6 gün yağış yaşandı.

İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki bir haftalık süreçte kent genelinde yağış beklenmiyor. Bu durumun özellikle yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte su kaynakları üzerindeki baskıyı daha da artırması öngörülüyor.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI KRİTİK SEVİYEDE
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) tarafından paylaşılan güncel verilere göre, 31 Mayıs itibarıyla kente içme suyu sağlayan barajların neredeyse tamamında doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine kıyasla ciddi şekilde azaldı.

İzmir’in içme suyu ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı sadece yüzde 14 olarak ölçüldü. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda bu oran yüzde 13, Ürkmez Barajı’nda yüzde 25 ve Balçova Barajı’nda ise yüzde 43 seviyelerine kadar geriledi.

ETİKETLER:
İzmir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum: Bayramımız bayram oldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta Kızılseki ...
Bayram namazında dikkat çeken mesaj! Gazze'deki soykırım son bulsun
Kurban Bayramı dolayısıyla bayram namazını kılan Adanalılar Gazze'de devam ...
Deprem şehitliğine akın ettiler
Hatay'da depremde yaşamını yitirenlerin yakınları, Kurban Bayramı’nın ...
 
Kara yolunda deve paniği
Aydın'da kara yoluna çıkan deve, sürücülere zor anlar yaşattı.
İstanbul trafiğinde bayram sessizliği
Kurban Bayramı'nın ilk gününde İstanbul'da yollar boş kalırken trafik ...
Meteoroloji’den sıcak hava uyarısı: Bayramda hava nasıl olacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, yurt genelinde sıcak ...
 
Otobüs şarampole devrildi: 1 ölü!
Konya’nın Ereğli ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında, ...
İstanbul trafiğinde bayram ferahlığı
İstanbul'da vatandaşların Kurban Bayramı seyahati başladı. Otoyollarda ...
Diyarbakır'da 13 katlı binada yangın
Diyarbakır'da 13 katlı binada çıkan yangın kontrol altına alındı. Diyarbakır ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Türkmenistan
yangın
MERSİN
IŞİD
Ferit Şahenk
film
Mesut Bakkal
BBP
İslam