E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İYİ Parti, araç muayene ücretlerindeki zamları Meclis gündemine taşıdı 

İyi Parti’nin araç muayene ücretlerindeki pahalılığın önlenmesi ve mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarının tespit amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin gündemin önüne çekilmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

25.01.2023 - 10:06
İYİ Parti, araç muayene ücretlerindeki zamları Meclis gündemine taşıdı

İyi Parti’nin araç muayene ücretlerindeki pahalılığın önlenmesi ve mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarının tespit amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin gündemin önüne çekilmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İyi Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, "Muayene ücreti enflasyona göre değil, maaş zammına göre değil, yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Bu oran üzerinden yapılan zam sonucunda; geçtiğimiz yıl 507 lira olan araç muayenesi, bu yıl bin 130 liraya yükselmiştir" dedi.

İyi Parti, “Araç muayene ücretlerindeki pahalılığın önlenmesi, bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

"HALKIMIZ İKTİDAR ELİYE SOYULUYOR"

Öneri üzerine İYİ Parti Grubu adına Mersin Milletvekili Çelik, “Halkımızın iktidar eliyle, adeta soyulduğu araç muayene hizmetleri, milletimizin feryatlarına sıklıkla konu olmaktadır. 2007 yılında yapılan özelleştirme sonucunda, ülkemizdeki araç muayenelerini yapma yetkisi, TÜVTÜRK isimli bir şirkete devredilmiştir. Bu şirket, tek başına, yaklaşık 16 senedir, araç muayenelerinden sorumludur. Ülkemizde trafiğe kayıtlı 27 milyon araç olup; hususi ve resmi araçlar, her 2 yılda 1, şirket araçları ise, her yıl söz konusu muayeneden geçmek zorundadır. Her yıl 10 milyondan fazla aracın muayene edildiği, her yıl milyar liraların bu istasyonlara ödendiği bilinmektedir” dedi.

İŞTE İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ BEHİÇ ÇELİK'İN KONUŞMASI

Grup önerimiz araç muayene istasyonlarındaki fahiş artışlara ilişkindir. Değerli arkadaşlar, halkımız uzunca bir süredir yüksek enflasyonun, artan hayat pahalılığının, geçim zorluklarının, işsizliğin, çaresizliğin, umutsuzluğun pençesindedir. Manipülasyonla düşürülen enflasyon yüzde 64 olsa da biz biliyoruz ki sokaktaki enflasyon en az 3 katıdır.

Bununla birlikte, vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlarda yeniden değerleme oranı yüzde 122,93'e endekslenmiştir. Bu ne demektir? Bu, AKP iktidarının mali politikalarının bir iflasıdır. Enflasyona "yüzde 64" diyeceksiniz, maaş zammına "artı yüzde 30" diyeceksiniz ancak fiyatları yeniden değerleme kriteriniz yüzde 122 olacak. İşte, arkadaşlar, yirmi yıldan sonra AKP'nin bütünüyle tükendiği bu rakamlardan ve oranlardan anlaşılıyor.

Değerli milletvekilleri, halkımızın iktidar eliyle adeta soyulduğu araç muayene hizmetleri milletimizin feryatlarına sıklıkla konu olmaktadır. 2007 yılında yapılan özelleştirme sonucunda ülkemizdeki araç muayenelerini yapma yetkisi TÜVTÜRK isimli bir şirkete devredilmiştir. Bu şirket tek başına yaklaşık on üç yıldır araç muayenelerinden sorumludur. Ülkemizde trafiğe kayıtlı 27 milyon araç olup hususi ve resmî araçlar her iki yılda bir, şirket araçları ise her yıl söz konusu muayeneden geçmek zorundadır. Her yıl 10 milyondan fazla aracın muayene edildiği, her yıl milyar liraların bu istasyonlara ödendiği bilinmektedir; neticede muayene on beş, yirmi dakika içerisinde süren bir işlemdir. Muayene ücreti ise enflasyona göre değil, maaş zammına göre değil, bahsettiğim yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Bu oran üzerinden yapılan zam sonucunda geçtiğimiz yıl 507 lira olan bir otomobil araç muayenesi bu yıl 1.130 TL'ye yükselmiştir arkadaşlar. Muayenesi geciken her araç için aylık yüzde 5'lik bir gecikme zammı uygulanıyor, muayenesiz trafiğe çıkmanın cezası 951 TL olmuştur. Bu gelirlerin yarısı söz konusu şirkete aktarılırken kalan yarısı ilgili Bakanlığın hesabına transfer edilmektedir, kendi aralarında bunu yani bir anlamda paylaşıyorlar. Acaba, acımasızca kendi halkını soyan kaç tane iktidar vardır?

Değerli milletvekilleri, trafikte uygun standardın sağlanması için kontrol ve denetim mekanizmaları gereklidir, buna kimsenin bir itirazı da yoktur. Ancak bunu bir tekel oluşturarak, rekabet ortamını yok ederek vatandaşa hiçbir tercih hakkı sunmadan yapmak en azından ahlaki bir sorundur. Dolayısıyla arkadaşlar gerek hukuken, gerekse insani açıdan milletimizin göz göre göre soyulmasına, emeğinin, alın terinin, rızkının iç edilmesine razı olmamız, sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli, araç muayene istasyonlarında ve ücretlerinde makul olan rayiç tercih edilmelidir. Bakanlığı açıkça çağrıda bulunuyorum; bu yanlış, bu haksız, bu harami uygulamaya derhâl son verin, fiyatları hemen düşürün, halkın üzerinde kimse boza pişirmesin. Bunu siz yapmazsanız dört ay sonra biz yapacağız, derdimiz zaman kaybedilmemesidir. O nedenle arkadaşlar, gelin, toplumda bu kanayan yaraya hep birlikte merhem olalım, deva bulalım diyoruz.

Değerli arkadaşlar, devlette ciddiyet, merhamet, samimiyet, adalet, liyakat ve cesaret olmalıdır. AKP'den aslında halkımıza dönük bir icraat beklemek abesle iştigaldir.

 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan aday açıklaması: Yakında açıklayacağız
Emek ve Özgürlük İttifakı, dün gerçekleştirdiği toplantının ardından bir ...
Başörtüsü teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa ...
Türkiye-İsveç-Finlandiya'nın NATO görüşmeleri ertelendi
Ankara'nın talebi üzerine Türkiye-İsveç- Finlandiya üçlü mekanizma toplantısı ...
 
CHP ve İyİ Parti'den ortak başörtüsü önergesi
CHP ve İYİ Parti'den başörtüsü düzenlemesi ile ilgili yeni bir adım geldi. ...
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup Toplantısında ...
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu'yu anma etkinliğine katıldı
Merhum gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 30'uncu yıl dönümünde bombalı suikasta ...
 
Sinan Ateş suikastında 2 kişi daha tutuklandı
Eski Ülkü Ocakları Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. ...
Selahattin Demirtaş'tan 'tek liste' çağrısı
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, sosyal ...
İlhan Kesici 'kimse kaybetmeyecek' diyerek açıkladı: İnsan 20 yıl bal yese, usanır!
SÖZCÜ yazarı Aytunç Erkin, CHP İstanbul Milletvekili ve Devlet Planlama ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
İstanbul
Gaziantepspor
döviz
TÜFE
seçim
Jose Mourinho
İlker İnanoğlu
Çaykur Rizespor