İrlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan (DPC) yapılan yazılı açıklamada, X hakkında Avrupa Birliği (AB) Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile İrlanda Veri Koruma Yasası kapsamında soruşturma açıldığı bildirildi.
Soruşturmanın, kişisel verilerin korunması, teknik güvenlik önlemleri ve risk azaltma yükümlülüklerine ilişkin bazı maddelerin ihlal edilip edilmediğini kapsadığı belirtildi.
Açıklamada, Grok’un yapay zeka kullanarak çocuklar da dahil olmak üzere kullanıcıların rızası olmadan cinsel ve özel nitelikli görüntüler üretip üretmediği, zararlı içerik oluşturup oluşturmadığı ve kişisel verileri nasıl kullandığının inceleneceği kaydedildi.
DPC, X’in başlatılan inceleme hakkında dün bilgilendirildiğini duyurdu.
“GENİŞ ÇAPLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI”
DPC Başkan Yardımcısı Graham Doyle, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Haftalar önce, X kullanıcılarının Grok'a komut girerek çocuklar da dahil gerçek insanların görüntülerini cinsel içerikli görüntüye çevirdiği haberlerinin medyada yer almaya başlamasıyla X'le temasa geçtik. X'in AB genelindeki baş denetleyici otoritesi konumundaki DPC, bu konularda şirketin AB Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne uygunluğunu inceleyecek geniş çaplı bir soruşturma başlattı."
TASARIM VE VARSAYILAN AYARLAR DA İNCELENECEK
Komisyonun açıklamasında ayrıca, X’in “hukuka uygunluk”, “tasarım yoluyla veri koruma” ve “varsayılan ayarlarla veri güvenliği” yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin de değerlendirileceği belirtildi.
Soruşturma kapsamında, gerekli veri koruma etki analizlerinin yapılıp yapılmadığı da mercek altına alınacak.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...