Turk Time
DOLAR
47,8784 %0.1
EURO
55,4429 %0.31
ALTIN
6737,1920 %0.68
BIST-100
14172,26 %0.28
PETROL
87,2600 %1.64
BONO
41,1200 %-0.07
ISTANBUL
BUGÜN
22/26°
ISTANBUL
YARIN
22/28°

İran savaşın ortasında taktik değiştirdi! Maliyeti 200 milyon dolar!

The New York Times, beş aydan uzun süredir devam eden savaşta İran’ın, ABD hava savunmasını aşmak için taktiklerini sürekli geliştirdiğini yazdı.

  • Son Güncelleme:
İran savaşın ortasında taktik değiştirdi! Maliyeti 200 milyon dolar!

İran ile ABD arasındaki savaşta hava savunma sistemleri üzerindeki baskı giderek artarken, The New York Times (NYT) İran’ın çatışmalar ilerledikçe ABD’nin savunma kapasitesindeki açıkları tespit ederek saldırı taktiklerini değiştirdiğini yazdı. Habere göre İran, özellikle son aylarda ABD’nin sınırlı sayıdaki Patriot önleme füzesini tüketmeye yönelik saldırı dalgaları düzenledi.

NYT, İran’ın bu stratejisinin temmuz ayında Ürdün’deki üç Amerikan üssüne yönelik beş gün süren saldırılarda en net biçimde görüldüğünü aktardı.

BEŞ GÜN BOYUNCA ABD ÜSLERİNİ VURDULAR

Habere göre İran, geçen ay beş gün boyunca Ürdün’deki üç ABD üssüne dalgalar halinde füze ve İHA saldırıları gerçekleştirdi.

İran kuvvetleri, uçuş sırasında ani rota değişiklikleri yapabilen gelişmiş füzeler kullanarak ABD hava savunmasını yoğun baskı altında tuttu.

Amerikan kuvvetleri saldırıların büyük bölümünü önledi ancak bu sırada ciddi miktarda Patriot füzesi kullanıldı. Beşinci gün savunma hattı aşıldı.

17 Temmuz’da bir füze üslerden birindeki prefabrik yaşam alanlarını vurdu. Üç ABD askeri hayatını kaybetti, 100’den fazla asker yaralandı.

Pentagon yetkilileri daha sonra aynı hafta Ürdün’deki saldırılarda çok sayıda askerin daha yaralandığını ve bazı uçakların hasar gördüğünü kabul etti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, saldırının ardından savunmanın büyük ölçüde başarılı olduğunu ancak bir füzenin sistemi aşmayı başardığını söyledi.

ABD 1.500’DEN FAZLA PATRIOT FÜZESİ KULLANDI

NYT’nin iki kişiye dayandırdığı bilgiye göre Pentagon savaş boyunca 1.500’den fazla Patriot önleme füzesi kullandı.

ABD’nin stoklarında ise 1.700’den az Patriot önleyici kaldığı belirtiliyor.

Bu rakam, üretim kapasitesiyle karşılaştırıldığında daha da dikkat çekici hale geliyor. ABD, 2025 yılının tamamında yaklaşık 600 Patriot önleme füzesi üretti.

Dolayısıyla birkaç aylık savaşta kullanılan füze miktarı, bir yıllık üretimin yaklaşık 2,5 katına ulaşmış durumda.

TEK GÜNDE 50 PATRIOT: MALİYETİ 200 MİLYON DOLAR

NYT’ye konuşan iki ABD’li yetkiliye göre temmuz ayındaki yoğun saldırıların yalnızca bir gününde Amerikan kuvvetleri yaklaşık 50 Patriot füzesi ateşledi.

Her bir önleyici füzenin maliyetinin yaklaşık 4 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Bu da yalnızca bir günlük hava savunma ateşinin yaklaşık 200 milyon dolara mal olduğu anlamına geliyor.

Ancak mesele yalnızca maliyet değil. Patriot gibi gelişmiş hava savunma füzelerinin kısa sürede yeniden üretilememesi, stokların azalmasını stratejik bir sorun haline getiriyor.

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz