Turk Time
DOLAR
48,4297 %-0.01
EURO
56,3606 %0.21
ALTIN
6872,3250 %-0.38
BIST-100
14151,59 %0.99
PETROL
95,9800 %1.57
BONO
39,5700 %0
ISTANBUL
BUGÜN
22/27°
ISTANBUL
YARIN
20/25°

İran'dan Hürmüz Boğazı'nda 'yasaklı bölge' hamlesi

İran, Hürmüz Boğazı çevresinde ABD ablukasının başladığı alandan Basra Körfezi'nin iç kesimlerine uzanan yeni bir "yasaklı bölge" ilan edeceğini açıkladı.

  • Son Güncelleme:
İran'dan Hürmüz Boğazı'nda 'yasaklı bölge' hamlesi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Tahran yönetiminin gelecek günlerde Hürmüz Boğazı çevresinde “yasaklı bölge” ilan edeceğini açıkladı. Rızai, bölgenin ABD Donanması tarafından ilan edilen abluka alanından başlayarak Basra Körfezi’nin iç kesimlerine kadar uzanacağını belirterek, buradan geçmeye çalışacak ticari gemilerin yaptırım listesine alınacağını söyledi.

İRAN VE UMMAN GÜZERGAH KONUSUNDA ANLAŞTI

Hürmüz Boğazı’ndaki uluslararası deniz taşımacılığına ilişkin Umman ile yürütülen görüşmelere de değinen Rızai, iki ülkenin geçiş güzergahları konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Rızai, mutabakatın önümüzdeki günlerde imzalanacağını belirterek, “İran’ın yöneteceği yeni uluslararası koridor, kardeş ülke Umman ile birlikte belirlendi ve gelecek günlerde açıklanacak” dedi.

İranlı yetkili, ABD’nin ablukası ve ekonomik yaptırımları nedeniyle ülkede temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık yaşandığı yönündeki uluslararası basında yer alan haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını savundu.

“AMERİKA’NIN MUTABAKATTAN ÇEKİLMESİ BİZİ YENİ BİR YOLA SOKTU”

Rızai, ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayında taraflar arasında imzalanan mutabakat zaptından çekildiğini öne sürerek, bu gelişmenin İran’ın savaş ve müzakere stratejisinde değişikliğe gitmesine neden olduğunu ifade etti.

Rızai, “Trump mutabakattan çekildikten sonra, savaş ve müzakere alanında yeni bir strateji benimsememiz gerektiği sonucuna vardık. Amerika’nın mutabakattan çekilmesi bizi yeni bir yola soktu” diye konuştu.

“İRAN YAPIMI GEMİSAVAR FÜZEYİ İLK KEZ TEST ETTİK”

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Rızai, yaklaşık 48 saat önce bir Amerikan gemisine karşı İran yapımı bir gemisavar füzenin ilk kez test edildiğini de iddia etti.

Rızai, söz konusu füzenin ABD gemisini hedef aldığını belirterek, “Bu özel füze Amerikalılara cehennemi yaşattı ve kaçmak zorunda kaldılar” ifadelerini kulland

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz