E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hayat kurtarmanın en kolay yolu: Kan bağışı 

Türkiye’de kan bağışın tek adresi olan Kızılay, ülkenin dört bir yanında donörlere aralıksız hizmet veriyor. Düzenli kan bağışı bilincini artırmak amacıyla yürütülen “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyasıyla bu çalışmalar, tüm yurtta sürdürüyor.

30.10.2025 - 16:18
Hayat kurtarmanın en kolay yolu: Kan bağışı

Ameliyatlar, trafik kazaları ya da tedavi… Her gün binlerce insan kan nakline ihtiyaç duyuyor. Zamana karşı verilen mücadeleler, kan stokları sayesinde kazanılıyor. İhtiyacı olan herkese kan verebilmek için stokların hiç boş kalmaması gerekiyor. Bunun tek yolu da düzenli kan bağışından geçiyor.

Türkiye’de kan bağışın tek adresi olan Kızılay, ülkenin dört bir yanında donörlere aralıksız hizmet veriyor. Düzenli kan bağışı bilincini artırmak amacıyla yürütülen “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyasıyla bu çalışmalar, tüm yurtta sürdürüyor. Kızılay, 300’den fazla mobil ve sabit noktada görevli 4 binin üzerinde personeliyle hayat kurtarma mücadelesine destek oluyor.

Kızılay önceki yıllarda olduğu gibi 2025 yılında da kan bağışı çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Yılın başından bu yana (22 Ekim’e kadar) Kızılay’a 2 milyon 433 bin 778 ünite kan bağışı yapıldı. Bunların 1 milyon 433 bin 120’si düzenli bağışçılar tarafından gerçekleştirildi.

Kan bağışlayanların yüzde 50’den fazlası 26-45 yaş aralığındaki kişiler oldu. En fazla bağış ise 20’li yaş grubu gençlerden geldi. Bağış yapanların yüzde 86’sı erkek, yüzde 14’ü kadınlar oldu. Kadın bağışçıların yüzde 50’den fazlası da 19-35 yaş aralığındaydı.

Kan uzun süre stoklanamayan bir tedavi aracı olduğundan bağışların yılın 365 günü kesintisiz şekilde yapılması büyük önem taşıyor. İhtiyaç artsın ya da artmasın bağışların düzenli olması ve belli bir stok seviyesinin korunması gerekiyor.

Acil durumlarda kullanılacak kanın önceden toplanmış, test edilmiş ve sevke hazır halde stoklara eklenmiş olması gerekiyor. Kızılay ekipleri her gün Türkiye genelindeki 1200 hastaneye kan ve kan bileşeni transferi yapıyor.

Peki, kimler kan bağışında bulunabiliyor? Öncelikle 18-65 yaş arası ağırlığında ve 50 kilogramın üzerinde olmak gerekiyor. Yine kan vermek isteyen kişinin hemoglobin düzeyinin bağışa uygun olması şart. Bağışa engel önemli bir sağlık sorununu bulunmaması da aranan kriterlerden.

Kan bağışlamak, sanılanın aksine son derece kolay ve zahmetsiz bir süreç… Gönüllüler kan vermek için kendilerine en yakın bağış noktasını bir tıkla öğrenebiliyor. Bunun için “www.kanver.org” adresine başvurulabilir. Ayrıca Türk Kızılay Mobil Kan Bağışı uygulaması, 168 numaralı ücretsiz çağrı merkezi veya E-Nabız sisteminden adres bilgisi almak mümkün.

Randevu oluşturduktan sonra bağış noktasında kısa bir form dolduruluyor. Ardından doktor tarafından yapılan sağlık kontrolü ile kişinin kan vermeye uygun olup olmadığı belirleniyor. Uygunluk onayı alındığında ise kan bağışı süreci başlıyor. Tüm bu işlemler için 30 dakika vakit ayırmak yetiyor. Erkekler her 3 ayda bir, kadınlar ise 4 ayda bir kan verebiliyor.

TÜRKÖK’ün aktif bağışçısı 1 milyon 250 bine dayandı
Sadece kan değil, yaşamı yeniden başlatan kök hücre bağışında da önemli gelişmeler yaşanıyor. TÜRKÖK Projesi kapsamında 1 milyon 241 bin 65 aktif kök hücre bağışçısı (22 Ekim 2025’e kadar) bulunuyor. Kök hücre bağışçılarının yüzde 37’si kadınlardan, yüzde 63’ü erkeklerden oluşuyor. Proje kapsamında bugüne dek 32 bin 8 eşleşme gerçekleşti.

ETİKETLER:
Kızılay
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbil'de hava kirliliğini azaltmak için "yeşil kuşak" projesiyle 7 milyon ağaçla çevrelenecek
Erbil'de hava kirliliğini azaltmak için 92 km uzunluğunda 'yeşil kuşak' ...
Randevu krizine Bakanlıktan ilginç çözüm: Aile hekimleri bir günlük eğitimle dermatolog oldu
Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde özellikle randevu sıkıntısı yaşanan ...
Türkiye acil tıpta ileri seviyede
Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. ...
 
H5N1 hızla yayılıyor! 500 bin hayvan itlaf edildi!
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) eski grip programı başkanı virolog Klaus ...
Gıdanın bozulduğunu renkle bildiren çalışma tescillendi
Erzurum'da Prof. Dr. Gonca Alak'ın, ağızdan beslenemeyen hastaların kullandığı ...
Bursa’da kaçak içki can aldı!
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde dün akşam saatlerinde alkol aldıktan sonra ...
 
Elleriniz ve ayaklarınız renk değiştiriyorsa bunun tek nedeni üşeme değil
Elleriniz ve ayaklarınız soğuktan renk değiştiriyorsa bunun tek belirtisi ...
1 yaş grubu çocuklar risk altında! Uzmanlardan aşı önerisi
Meningokok (menenjit) aşısının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...
Botoks yaşı 15'e kadar düştü: Cilt hastalıkları artacak
Türk Dermatoloji Derneği’nden Prof. Dr. Başak Yalçın, gençlerde küçük ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
İran
barcelona
film
tekne
harç
Duygun Yarsuvat
Siyaset
özgecan cinayeti