Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara’daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. İki lider, Ege ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere sorunlu alanlarda diyalog ve uluslararası hukuk vurgusu yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki lider, hem ikili ilişkileri hem de bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda soru alınmadı.
EGE VE DOĞU AKDENİZ MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz konularındaki tutumunu açık şekilde muhataplarına ilettiklerini belirterek, sorunların çözümü için uluslararası hukuk ve iyi niyet temelinde ilerleme sağlanabileceğini ifade etti. Mevcut meselelerin karmaşık olduğunu ancak çözümsüz olmadığını dile getiren Erdoğan, yapıcı diyalog ve çözüm iradesinin önemine işaret etti.
Erdoğan, 2023’ten bu yana ilişkilerde yakalanan ivmenin sorunlu başlıklara da yansıtılabileceğini belirtti. İkili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefini yineleyen Erdoğan, imzalanan anlaşmaların ilişkilerin hukuki zeminini güçlendireceğini söyledi.
AZINLIKLAR VE GÜVENLİK VURGUSU
Görüşmede azınlık hakları konusunun da gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, dini özgürlükler ve eğitim hakları çerçevesinde beklentilerin paylaşıldığını ifade etti. Terörle ve organize suçlarla mücadele konusundaki hassasiyetlerin de iletildiğini belirtti.
İki NATO müttefiki olarak Türkiye ve Yunanistan’ın bölgesel güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Erdoğan, Avrupa’daki savunma girişimlerinde birlikte yer almanın ortak menfaatlere hizmet edeceğini dile getirdi.

BÖLGESEL GELİŞMELER MASADA
Liderlerin gündeminde Gazze, Filistin meselesi ve Suriye de vardı. Erdoğan, Orta Doğu’da kalıcı barışın iki devletli çözümden geçtiğini vurguladı ve Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği sürecinde bu perspektifi desteklemesini beklediklerini söyledi.
Suriye’de istikrarın sağlanmasının hem bölge hem Avrupa güvenliği açısından önem taşıdığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin üstlendiği rolün bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
MİÇOTAKİS: TEHDİTLER GERİDE KALMALI
Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise iki ülke arasında görüş ayrılıklarının bulunduğunu ancak bunların diyalog yoluyla ele alınabileceğini söyledi. Ege’de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge gibi başlıklarda uluslararası bir yargı organına başvurulmasının seçenekler arasında olabileceğini belirtti.
Miçotakis, iki ülke ilişkilerinde tehdit dilinin geride bırakılması gerektiğini ifade ederek, ilerleme için uygun bir zemin oluştuğunu dile getirdi.
Kıbrıs konusunda Birleşmiş Milletler kararlarına atıf yapan Miçotakis, azınlık hakları konusunda ise Lozan Anlaşması’nı esas aldıklarını söyledi.
“AYNI MAHALLENİN SAKİNLERİYİZ”
Yunanistan’ın bölgesinde barıştan yana bir ülke olduğunu belirten Miçotakis, Türkiye ile iş birliği alanlarının genişletilebileceğini kaydetti. Suriye konusunda iş birliğinin göç yönetimine de katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Basın toplantısının sonunda Erdoğan’a “Tayyip Bey” diye hitap eden Miçotakis, “Kader bizi aynı mahallenin sakinleri olarak belirlemiş. Bu coğrafyayı değiştiremeyiz ama bir ittifak oluşturabiliriz” dedi. Miçotakis, bir sonraki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Erdoğan’ı Yunanistan’a davet etti.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |