E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erdoğan İran dönüşü yanıtladı: Operasyan gündemimizde 

İran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek" dedi.

20.07.2022 - 16:20
Erdoğan İran dönüşü yanıtladı: Operasyan gündemimizde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin daveti üzerinde Tahran'a resmî ziyarette bulundu. Burada Reisi, İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İran Cumhurbaşkanı Sayın Reisi’nin davetine icabetle Tahran’a gerçekleştirdiğimiz resmi ziyareti hamdolsun başarıyla tamamladık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerimiz arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel konularda atacağımız adımları, bundan sonraki süreci nasıl geliştireceğimizi konuştuk" dedi.

İki ülkenin ekonomik ilişkilerinin geçmişini hatırlatan Erdoğan, ziyaretin ikinci bölümünde Rusya lider Putin ve İran lideri Reisi ile yapılan üçlü görüşmeye dair detaylar da verdi.

'SURİYELİLERİN GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞÜ' VURGUSU
Suriye’deki güncel gelişmelere ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Astana garantörleri olarak, ihtilafın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 Sayılı Kararı temelinde çözüme kavuşturulmasına yönelik mutabakatımızı teyit ettik" diye konuştu.

"Siyasi sürecin etkin bir şekilde sürdürülmesine dair beklentimizin altını ortaklarımızla birlikte yeniden çizdik" diyen Erdoğan, "Terörle mücadele, insani yardımların kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi ve Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüşleri konularındaki tutumumuzu tekrar vurguladık" ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ PETROL KUYULARINI SÖMÜRÜYOR"
Türkiye’nin Suriye’deki kaygılarına dair pozisyonuna İran’ı mı yoksa Rusya’yı mı daha yakın bulduğu sorulan Erdoğan, iki devletin bölgedeki politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üç devlet arasında doğal olarak görüş farklılıkları olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle ilgili konuda da PKK/PYD/YPG terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz" şeklinde konuştu.

Terör örgütünün Suriye'deki Beşşar Esed rejimine de en çok zararı veren sorun olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda terör örgütü, Fırat’ın doğusunda özellikle petrol kuyularını emiyor, sömürüyor; ondan sonra rejime de satıyor. Böyle bir durum var" diyerek terör örgütünün bölgede yarattığı tehdidi gözler önüne serdi.

"AMERİKA TERÖR ÖRGÜTLERİNE SİLAH VE MÜHİMMAT TAŞIYOR"
"Amerika önceki başkanlar dönemi de dahil buradaki terör örgütlerine ciddi manada binlerce tır silah, mühimmat, araç gereç taşıdı" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

Bu hala devam ediyor. Hatta koalisyon güçleri de yine aynı şekilde bu desteklerini sürdürüyorlar. Yaptığımız görüşmelerde Sayın Biden’a da söyledik. Dedik ki “Bakın, bunca tırları buraya siz gönderiyorsunuz.

Buradaki bütün terör örgütlerine bu destekleri siz veriyorsunuz. Ondan sonra da terörle mücadelede beraberiz, NATO’da beraberiz diyorsunuz.” Nasıl beraberiz? Bunları sürekli işlemek durumundayız."

Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Suriye politikasında değişiklik olup olmadığına dair soruya ise "Astana süreciyle alakalı olarak İran ve Rusya ile başladığımız nokta ne ise ben bugün de Sayın Putin’i aynı noktada gördüm, aynı değerlendirmeleri yapıyor gördüm" dedi.

"OPERASYON GÜNDEMİMİZDE YER ALMAYA DEVAM EDECEK"
Suriye'de yeni bir operasyon konusunun gündemde olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek" diye konuştu.

Amerika'nın bölgedeki personelinin terör örgütüne eğitim vermesine tepki gösteren Erdoğan, şöyle konuştu:

Bakıyorsunuz Amerika’nın oradaki elemanları terör örgütü mensuplarına eğitim yaptırıyor. Bu eğitim esnasında rejimin bayrağını da orada bunlar dalgalandırıyorlar. Niçin? Güya aldatacak ya… Aldatabilirse…

Yaptıkları iş, orada Türk askerine karşı bir terörist eyleme girmek. Burada da kalkıp rejimin bayrağını orada dalgalandırmakla acaba Türk ordusunu aldatır mıyız diye düşünüyorlar. Bunu yemezler.

"Gerek Fırat’ın doğusu gerek İdlib gerek Afrin, bütün buralardaki gelişmelerde biz hassasiyetimizi sürdürüyoruz" diyen Erdoğan, "Başından itibaren de konuştuğumuz şey şu; sınırdan 30 kilometre güneye kadar, buralardaki terör örgütleriyle mücadelemizde Rusya’nın da İran’ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Burada bize gerekli desteği vermelidirler. Bunu burada gerek Sayın Putin’e gerek Sayın Reisi’ye de tekrar ifade ettik" ifadelerini kullandı.

İRAN SINIRINDAN GELEN AFGAN GÖÇMENLER
İran-Türkiye sınırının özellikle Afganistan’dan gelen kaçak göçmenlerle ilgili olarak sık sık gündeme geldiği hatırlatılan Erdoğan, yapılan görüşmede göç sorunun da gündeme geldiğini ifade etti.

"Şunu bir defa bilelim ki Afganistan’dan gelen mülteciler hususunda İran’ın ciddi sıkıntısı var" diyen Erdoğan, "Sayın Reisi bunları açık net anlattı. Tabii kolay değil. Kamp noktasında hazırlıkları var mı yok mu diye baktığımızda yok" diyerek İran'daki durumu anlattı.

F-16 KONUSU
ABD'den alınması planlanan F-16'larla ilgili son durum hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Sayın Biden ile bu konuları görüştüğümüzde Biden, bize böyle bir Yunanistan şartı filan koymadı" dedi.

Biden'ın "Ben elimden gelen bütün gayreti göstereceğim" dediğini belirten Erdoğan, "Maalesef şu anda Temsilciler Meclisinde az da olsa bu işe muhalefet edenler var. Mevcut gelişmelere baktığımızda aslında böyle bir koşul meselesi bana göre bizi bağlayıcı bir koşul değil" diye konuştu.

"Yeter ki onlar F16’larla ilgili bizim teklifimize evet desinler, bize sıfır F16’ları versinler" diyen Erdoğan, "Zaten elimizdekilerin bakım onarımını biz şu anda yapabilecek güçteyiz. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok" diyerek yalnızca yedek parça tedarikine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

KILIÇDAROĞLU'NA KYK GÖNDERMESİ
Muhalefetin politikalarına dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun KYK çıkışıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

"En son Bay Kemal’in KYK ile ilgili söylediklerini duydunuz. Ondan sonra da ben söyledim yaptı noktasına geldi" diyen Erdoğan, "Hep öyle oldu zaten! O söyledi ben de yaptım" deyince gülüşmeler yaşandı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu ve Erdoğan tokalaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir ...
Akşener'den KYK açıklaması: Çocuklar iş istiyor!
Giresun'da esnaf ziyaretinde bulunan İYİ Parti lideri Akşener, KYK borçlarına ...
Akşener'den Kıbrıs Barış Harekatı mesajı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yıl ...
 
Öztrak’tan ekonomi modeli eleştirisi
CHP sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, iktidarın yeni ekonomi ...
Ali Babacan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Yeniden yürürlüğe koyacağız
DEVA Partisi lideri Ali Babacan iktidara geldikleri takdirde İstanbul ...
Erdoğan yurda döndü!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'daki resmi ...
 
Mustafa Sarıgül'den af çağrısı
Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Sarıgül, "Af çağrımız, siyasi bir ...
Bakan Akar'dan F-16 tepkisi: Yakından takip ediyoruz
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yunanistan, Türkiye ve ABD askeri heyetleri ...
Tanju Özcan'dan 'Zafer Partisi' açıklaması
İhraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Bolu Belediye Başkanı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
IŞİD
İsveç
Chloe Loughnan
mehmet özkan
ygs 2015
Brezilya
Zlatan Ibrahimoviç
FED