E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Diyabet fırtınası geliyor: Türkiye’ye yıllık maliyeti 50 milyar TL’yi aşabilir 

Gençlerde fiziksel hareketsizlik alarm veriyor. TOÇEV ve AstraZeneca’nın Genç Sağlığı Raporu’na göre, genç nüfustaki hareketsizlik alarm veriyor.

31.05.2025 - 11:18
Diyabet fırtınası geliyor: Türkiye’ye yıllık maliyeti 50 milyar TL’yi aşabilir

Türkiye’de gençler arasında artan fiziksel hareketsizlik, sadece sağlık sistemine yük olmakla kalmayıp, uzun vadede ülke ekonomisi üzerinde de ciddi etkiler yaratabilir. AstraZeneca Türkiye ile Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) iş birliğiyle hazırlanan “Genç Sağlığı Raporu”, bu riskin boyutlarını gözler önüne serdi.

Raporun sunumunda konuşan Prof. Dr. Selcen Öztürk, 15-24 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 92’sinin düzenli egzersiz yapmadığını, yüzde 24’ünün ise diyabet, hipertansiyon veya obezite risklerinden en az biriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. “Gençlerin sağlığı, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmanın temelidir” diyen Öztürk, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasının stratejik bir yatırım olduğunu vurguladı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Prof. Dr. Dilek Başar ise fiziksel hareketsizliğin sağlık harcamalarının ötesinde üretkenlik kaybı gibi ekonomik sonuçları olduğuna işaret ederek, Türkiye için bu yükün 50 milyar TL’ye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği'nde bu oranın toplam sağlık bütçesinin %0,6’sı düzeyinde olduğu, ABD’de ise %11,1 seviyesine çıktığı hatırlatıldı.

OBEZİTE UYARISI: SAĞLIK SİSTEMİNE BASKI ARTABİLİR
Raporda, genç nüfusun yaklaşık %23’ünün fazla kilolu ya da obez olduğu belirtilerek, obezitenin doğrudan tedavi maliyetlerinin yanı sıra dolaylı etkileriyle de sağlık sistemindeki yükü artırabileceği ifade edildi. Uzmanlar, gençlerde fiziksel aktivitenin artırılmasının sadece bireysel sağlık değil, aynı zamanda sürdürülebilir sağlık sistemi açısından da öncelikli olduğuna dikkat çekti.

Rapor, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 ve 2022 Sağlık Araştırması mikro verilerinin analizine dayanıyor. Ayrıca, TOÇEV’in desteğiyle 357 gençle çevrimiçi anket yapıldı. Anket sonuçları, gençlerin %50’sinin hiç yürüyüş yapmadığını, %55’inin ekran bağımlısı olduğunu ve %71’inin günlük kalori ihtiyacı hakkında bilgi sahibi olmadığını ortaya koydu.

DSÖ ÖNERİLERİ ESAS ALINDI
Dünya Sağlık Örgütü’nün gençler için önerdiği günlük en az 60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite standardının Türkiye’de büyük ölçüde karşılanmadığı vurgulandı. Haftalık 150 dakika aktivite hedefinin karşılanmasıyla; Avrupa’da yılda 10 binden fazla erken ölüm ve milyonlarca kronik hastalığın önlenebileceği öngörülürken, Türkiye’de bu hedeflerin ekonomik kazanım sağlayabileceği belirtildi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık ocağında korku dolu anlar! Doktoru hastanelik etti, serbest kaldı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, aile sağlığı merkezinde görev yapan bir hekim, ...
Basit bir diş ağrısının altından o hastalık çıkabilir!
Türkiye'de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk ...
Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direncin giderek tırmanan tehdidine ...
 
Uzmanı uyardı: Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın ...
Jelibonlarda uyuşturucu skandalı: Toplatılıyor
Hollanda'da dünyaca ünlü jelibon markası Haribo'nun satışa sunulan ürünlerinden ...
Anne adaylarına kritik uyarı: 32'inci haftadan önceye plan yapın
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, yaz aylarında ...
 
Tabağınızdaki düşman! Bu lezzetin bedeli ağır olabilir
Uzmanlar, aşırı yağlı gıdaların başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere ...
Uzmanı uyardı: Kurban etinde 2 gün kuralı!
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ)  Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ...
UNICEF: ‘1 milyon çocuk risk altında’!
UNICEF, Sudan’da kolera vakalarının 8 bine dayandığını bildirerek rekor ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
barcelona
Eczacıbaşı
Çankaya Köşkü
Ankara
haberler
Abdullah Ercan
zonguldak maden
yargıtay