Nestlé, Danone ve Lactalis, bebek mamalarında tespit edilen cereulide toksini riski nedeniyle dünya genelinde çok sayıda ürünü geri çağırdı. Söz konusu toksinin kusma, ishal ve şiddetli karın ağrısına yol açabildiği belirtildi.
Yetkililer, kontaminasyonun kaynağının Çin merkezli tek bir tedarikçiden temin edilen ve premium bebek mamalarında kullanılan ARA (arakidonik asit) yağı olduğunu açıkladı.
LACTALIS 18 ÜLKEDE GERİ ÇAĞIRMA BAŞLATTI
Geri çağırma kararı alan son şirket Lactalis oldu. Firma, Picot markasına ait 6 farklı parti bebek mamasının 18 ülkede piyasadan çekildiğini duyurdu. Ürünlerin Ocak 2025’ten bu yana satışta olduğu ve son kullanma tarihlerinin Mart 2027’ye kadar uzandığı bildirildi.
Lactalis yaptığı açıklamada, uyarının alınmasının ardından bağımsız ve akredite bir laboratuvar aracılığıyla test sürecinin derhal başlatıldığını belirtti. Şirket, şu ana kadar Fransız makamlarına iletilmiş herhangi bir sağlık şikâyeti bulunmadığını da vurguladı.
DANONE’DEN ÖNLEYİCİ ADIM
Danone cephesinde ise geri çağırmanın daha sınırlı olduğu açıklandı. Şirket, Tayland’da üretilen tek bir partinin, Singapur Gıda Ajansı’nın talebiyle piyasaya çıkmadan önce toplatıldığını duyurdu.
Danone, tüm ürünlerin sıkı güvenlik ve kalite kontrollerinden geçtiğini, söz konusu geri çağırmanın tamamen önlem amaçlı olduğunu belirtti. Yapılan kontrollerde Bacillus cereus bakterisine ilişkin herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadığı ifade edildi.
NESTLÉ’DEN TARİHİN EN BÜYÜK GERİ ÇAĞIRMALARINDAN BİRİ
Kriz sürecini başlatan şirket ise Nestlé oldu. Firma, Hollanda’daki bir tesisinde tespit edilen kontaminasyon sonrası 60’tan fazla ülkede gönüllü geri çağırma başlattı. Geri çağırmadan SMA, Beba, Guigoz ve Alfamino gibi birçok marka etkilendi.
Nestlé, bebek sağlığının öncelikleri olduğunu vurgularken, şu ana kadar ürünlerle bağlantılı doğrulanmış bir hastalık vakasının bulunmadığını açıkladı.
ŞEFFAFLIK TARTIŞMASI
Ancak süreç, tüketici örgütlerinin tepkisini de beraberinde getirdi. Foodwatch Netherlands, Nestlé’ye karşı hukuki adım atmaya hazırlandıklarını duyurdu. Kuruluş, şirketin Aralık 2025’te durumu bildiği hâlde kamuoyunu geç bilgilendirdiğini öne sürdü.
Foodwatch yetkilileri, Aralık ayında sadece 9 ülkenin etkilendiği belirtilirken Ocak 2026’da sayının 60’a çıkmasının ciddi soru işaretleri doğurduğunu savundu. Nestlé ise sürecin aşamalı ilerlediğini ve elde edilen yeni veriler doğrultusunda hareket edildiğini savunarak, bugüne kadar doğrulanmış hiçbir sağlık vakası bulunmadığını yineledi.
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...