E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Darbe emici hayat kurtarıyor mu? 

Tiyatrocuların Kazası Sonrası Tartışmalar Yeniden Başladı: Kamyon ve TIR’lardaki Darbe Emici Tamponlar Gerçekten Hayat Kurtarır mı?

22.11.2022 - 11:27
Darbe emici hayat kurtarıyor mu?

3 tiyatrocunun hayatını kaybettiği TIR kazası, yüksek araçlardaki darbe emici tampon tartışmalarını bir kez daha başlattı. Peki bu donanımlar tam olarak ne oluyor? Darbe emici tamponlar Türkiye'de zorunlu mu?
Gece saatlerinde özellikle de tiyatro dünyasını derinden sarsan bir trafik kazası gerçekleşti. “Baş Belası” isimli gösteri için aralarında ünlü oyuncu Ceyhun Fersoy'un ve sosyal medya fenomeni Sergen Deveci'nin de bulunduğu araç, bir TIR'a arkadan çarptı. Hurdaya dönen araçta ne yazık ki 3 tiyatro oyuncusu hayatını kaybetti. Yaralıların tedavisi ise sürüyor.

Yaşanan olay, özellikle de sosyal medyada "darbe emici tampon" tartışmasını bir kez daha başlattı. Pek çok kişi, bu tür kazalarda can kayıplarının önlenebilmesi için TIR ve kamyonlarda darbe emici tampon bulunması gerektiğini savundu. Peki neydi ki bu darbe emici tampon? Türkiye'de bununla ilgili herhangi bir zorunluluk var mı? Gelin hep birlikte tartışılan bu konuya yakından bakalım.

DARBE EMİCİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Kamyon ve TIR'lar, otomobillerle kıyaslandıklarında oldukça yüksek araçlar. Bu yükseklik, özellikle de arkadan çarpma durumdalarında büyük sorunlara neden oluyor. Zira otomobil, yüksek bir hızla çarptığında önündeki TIR'ın altına giriyor. Hız yükseldikçe kazanın şiddeti artıyor ve yere daha yakın olan otomobil, kelimenin tam anlamıyla "biçiliyor"

İşte darbe emici tamponlar tam olarak bu noktada devreye giriyor. Zaman zaman çelik alaşım, zaman zamansa demir olarak karşımıza çıkan darbe emici tamponlar, TIR ve kamyonların çektiği dorselere takılıyor. Böylelikle dorsenin yüksekliği harici bir ekipman ile düşürülüyor. Yere yakın bir otomobil arkadan vurduğunda, bu tampon sayesinde aracın altına girmiyor.

 

DARBE EMİCİ OLMAZSA KAZALAR NASIL OLUR

Bir kaç fotoğrafla darbe emicinin kazalardaki önemini anlayalım;

 

OYUNCULAR KAZA GEÇİRDİKTEN SONRA ARACIN HALİ

Yukarıdaki trafik kazaları fotoğraflarında, darbe emici tampona sahip olmayan TIR'lar ile otomobillerin karıştığı kazaları görüyorsunuz. Otomobillerin ortak özelliği, dorselerin altına girmiş olmaları. Bu tür trafik kazalarından sağ çıkmak, çoğu zaman mucize oluyor.

 

DARBE EMİCİ OLSAYDI?

Yukarıdaki resimde, darbe emici tamponu olmayan (altta) bir TIR'a arkadan çarpmak ile darbe emici tamponu olan (üstte) bir TIR'a arkadan çarpmak arasındaki farkı görüyorsunuz. Bu görüntüler, darbe emici tamponun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor..

 

TÜRKİYE'DE DARBE EMİCİ ZORUMLU MU?
Aslına bakacak olursak Türkiye'de darbe emici tampon zorunluluğu var. Hem de 2008 yılından beri. Resmi Gazete'de yayımlanan "Motorlu Araçlar ve Römorklarının Yakıt Depoları ve Arka Koruma Donanımlarına Dair Tip Onayı Yönetmeliği (70/221/AT)" ülkemizdeki kamyon ve TIR'lara darbe emici tampon uygulamasını zorunlu hale getirmişti. Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu ve Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik'te de konuyla ilgili detaylar bulunmaktadır.

 

MADEM ZORUNLU , KAZALAR NEDEN OLUYOR?

Aslına bakacak olursak yetkililerin bu noktada yapabilecekleri pek de bir şey yok. Zira zorunluluk kapamına alınan TIR ve kamyonlar, muayenelerde detaylı bir şekilde inceleniyorlar. Standartları karşılamayan darbe emici tamponların muayeneden geçmesine izin verilmiyor.

Ancak burada tartışılması gereken esas mesele, uygulanmakta olan standartlar. Örneğin; kullanımına izin verilen ekipmanların bazıları için Avrupa Birliği'nin "ECE R-58" standartları göz önünde bulunduruyor. ECE R-58, 55-60 km/sa hızlarda çok etkili ancak daha yüksek hızlarda o kadar da etkili değil. Hal böyle olunca kağıt üzerinde uygun olan ekipmanlar, gerçekte çok daha acı sonuçlar doğurabiliyor...

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geri adım atmadı!
Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılmayacağını açıklarken “Böyle bir ...
Tatlıses'ten skandal FETÖ çıkışı!
Beş yıl önce silahlı saldırıya uğrayan Tatlıses, yaşadığı kötü olayların ...
Cengiz Çolak... Pelin Sönmez'e aldığı Ferrari'sini geri aldı!
Cengiz Çolak, eski eşi Pelin Sönmez’e hediye ettiği Ferrari’yi boşanınca geri aldı.
 
Emrah ekranlara dönüyor! Parayı peşin aldı Nevşehirli olacak!
Uzun süredir ekranlarda görünmeyen Emrah, yeni projeyle hayranlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.
Joan Baez Türkiye'den özür diledi
12 Ağustos’ta İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği konseri ...
Şeyma Subaşı, kızı ile banyo keyfini paylaştı!
Acun Ilıcalı'nın sevgilisi Şeyma Subaşı, kızı Melisa ile banyo keyfini ...
 
Bu terlik bir başka... Fiyatını duyan herkes şok oldu!
Sunucu Asena Atalay, Nişantaşı’nda objektiflere takıldı. Ama asıl olay terliklerin fiyatındaydı.
Yeşilçam efsanesi kalp ameliyatı geçirdi!
Yeşilçam'ın önemli isimlerinden Necati Bilgiç, açık kalp ameliyatı geçirdi.
Müzik dünyasının usta isminden kötü haber!
Müzik dünyasının usta ismi Fatih Erkoç, Lenfoma kanserine yakalandığını açıkladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
yangın
İran
Ukrayna
Ahmet Kaya
tekne
ROMA
Milwaukee Bucks
iflas