E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

BOLU VALİSİ’NDEN EZBER BOZAN ÇIKIŞ: AYRI DEVLET İSTEYEN KÜRT'E RASTLAMADIM 

Abant Platformu'na katılan Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, 19 yıllık valilik görevinin önemli bölümünü yaptığı Doğu ve Güneydoğu'da “Ben ayrı bir devlet kurmak istiyorum” diyen bir Kürt'e rastlamadığını söyledi.

5.07.2008 - 04:24
BOLU VALİSİ’NDEN EZBER BOZAN ÇIKIŞ: AYRI DEVLET İSTEYEN KÜRT E RASTLAMADIM

Abant Platformu 17. toplantısında Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununu masaya yatırdı. Konuşmacılar sorunun askeri değil barışçıl yöntemlerle ve daha fazla demokrasiyle çözülebileceğine dikkat çektiler.

Üç gün sürecek olan oturumların ilk gününde 'Kürt Sorunu: Tarihi Arka Plan, Ortak Miras ve Geleceğin Keşfi' konusu ele alındı. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, 19 yıllık valilik görevinin çoğunu Doğu ve Güneydoğu'da yaptığına belirterek, “Ben bu görevim süresince 'ayrı bir Kürt devleti kurmak istiyorum' diyen bir Kürt'e rastlamadım. Hatta Ağrı'da yaşlı bir Kürt'le konuşurken, 'Ben İstanbul'u, Ankara'yı istemiyorum. Kürt devleti istiyorum diyen bir ahmak tanımıyorum' demişti” diye konuştu.

SORUMLU 12 EYLÜL

Türkiye'de ayrılıkçı Kürt hareketlerinin 12 Eylül'den sonra ortaya çıktığını ifade eden Akpınar, buna insan hakları ihlallerinin önemli katkı sağladığını söyledi: “Ayrılık fikri 12 Eylül'den sonra yaygınlaştı. Bu dönemde 50 dolayında kişi idam edildi. 500 bin kişi gözaltına alındı, işkence yapıldı. Anadolu'nun diğer yerlerinde işkenceye uğrayanlar, bana 'polis işkence yaptı, asker işkence yaptı' dedi. Güneydoğu'da ise 'Ben Kürt olduğum için işkenceye uğradım' dediler.”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Mete Tunçay ise Kürt sorununun askeri çözümlerle çözülmeyeceğine dikkat çekti. GAP'ın bölgedeki ahaliye daha fazla refah getirmesi gerektiğini belirten Tunçay, “Türkiye'de ciddi bir Kürt sorunu var ama Kürt çözümü yoktur” dedi.

ÇÖZÜM İÇERİDE

Çözümün daha fazla demokraside aranması gerektiğini anlatan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, “Biz AK Parti olarak iktidara geldiğimizden beri çözüm için çaba harcadık. Kimi zaman iki adım ileri, bir adım geri atmak zorunda kaldık” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Doğudaki ve Batıdakilerin birbirleriyle empati kurması gerektiğini söyledi. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ise Kürt sorunun Türkiye'nin bir iç sorunu olduğunu ve çözümün de dışarıda değil içeride aranması gerektiğini kaydetti.

ÜÇ KRİTİK DÖNEM

Yazar Ali Bulaç, Kürtler ile Türkler arasındaki üç kritik döneme dikkat çekti:

“Birincisi Malazgirt meydan savasında oldu. Alparslan Anadolu'ya geldiğinde Kürtler Müslüman idi. Alparslan'ın bazı komutanlarının Kürt olduğu biliniyor. İkincisi ise Kürtler Şah İsmail'e karşı Yavuz'a destek verdiler. İdrisi Bitlisi destek vermeseydi Osmanlının Afrika'ya ve Ortadoğu'ya hükmetmesi hiç kolay olmazdı. Üçüncü olarak Kürtlerin milli mücadele döneminde halifelik ve Mustafa Kemal yanında omuz omuza mücadele etmeleriydi.” Sadık Yalsızuçanlar Kürtlere yapılan yanlışlara dikkat çekti ve baskıların Kürt sorununu tetiklediği dile getirdi. Doç. Dr. Necdet Subaşı Kürt siyasi hareketinin son dönemlerde sekülerleştiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Şaban Çalış, “Anadolu'nun inşasında Kürtlerin olmazsa olmaz olduğunu gördüm. Anadolu'nun İslamlaşması'nda Kürtler'in büyük rolünün olduğunu biliyorum” dedi. Doç. Dr. Ergün Yıldırım, Türkler ile Kürtlerin tarih boyunca birlikte yaşadığını dile getirdi.

 

PKK, DTP'lilerin gelmesini engelledi

Kürt sorunun tartışıldığı platforma DTP'den hiç kimsenin katılmaması dikkat çekti. Duruma açıklık getiren yazar Altan Tan, DTP'lilerin davet edildiğini ama katılmamayı tercih ettiklerini söyledi. Tan şunları söyledi: “Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Cabbar Leygara... Bunların tamamı çağrıldı. Bu toplantı Diyarbakır'da yapılacaktı. Ne hikmetse Başkan katılmayın talimatı verdirtti. PKK da müdahale etti. Osman Baydemir bir ay boyunca bize randevu vermedi. Komitenin hiçbir sansürü yoktu. Canip Yıldırım açış konuşması yapacaktı, o da gelmedi.”

 

150 aydın Kürt sorununu tartıştı

Abant'taki toplantıya 150 kadar aydın katıldı. Katılanların bir bölümü şunlar: AK Parti milletvekileri Abdurrahman Kurt, Zeynep Dağı ve Burhan Kayatürk, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, eski Hak Par Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, Hak Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, Haşim Haşimi, Brookings Enstitüsü Öğretim Üyesi Henry Berkey, Ümit Fırat, Altan Tan, Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Yılmaz Ensaroğlu, Mehmet Metiner, Cengiz Çandar, Ali Bulaç, Hüseyin Gülerce, Şahin Alpay, Mete Tunçay, Naci Bostancı, Sedat Yurttaş, Enver Sezgin, Mümtazer Türköne.

 

 

 

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Musa Yılmaz 28 Haziran 2008 Cumartesi 

//Bir YORUMDAŞ;'Kentbank Davası bazı davalar için örnek olursa ne olacak? DEMİŞ.//Her zaman OLAN,OLACAK.//HAKSIZca alınan GİZLİ VERGİlerle;çoğu SAFTİRİK olan SEÇMENin SIRTINA SARILACAK.//

Yorumu oyla      18      10  
Abuzer Abbas 28 Haziran 2008 Cumartesi 

Kentbank davası diğer bazı davalar için örnek olursa ne olacak?

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
 
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
AK PARTİ ERGENEKON’A BÖYLE BAKIYOR: OPERASYON, ELİMİZDE PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA GİBİ!
Ergenekon operasyonunda dağın fare doğurması ihtimali endişeleri artırdı. ...
Polis Fiziki Takip Yapıp Görüntüledi
Ergenekon operasyonu kapsamında polisin bazı zanlılara yönelik fiziki ...
Utanmazlığın Bu Kadarı...
ABD'nin Irak işgali sonrası hem Iraklı hem Amerikalı binlerce kişinin ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TÜİK
big ben
DEAŞ
Tehdit
İsveç
A Milli Takım
yakmak
film
Danimarka