E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bilim insanlarından uyarı: Sahillerin neredeyse yarısı yok olacak 

Uzmanlar, küresel iklim değişikliği ve kıyı bölgelerindeki yoğun insan faaliyetleri nedeniyle dünya genelindeki sahillerin hızla yok olduğunu ve yüzyılın sonuna kadar sahillerin yaklaşık yarısının kaybedilebileceğini açıkladı.

20.11.2025 - 10:27
Bilim insanlarından uyarı: Sahillerin neredeyse yarısı yok olacak

Bilim insanları, küresel iklim değişikliği ve kıyı bölgelerindeki yoğun insan faaliyetlerinin etkisiyle dünya genelindeki sahillerin hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Yapılan değerlendirmelere göre, bu gidişat devam ederse yüzyılın sonuna kadar sahillerin yaklaşık yarısı kaybedilebilir.

Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi’nden deniz bilimci Prof. Omar Defeo, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Yüzyılın sonuna kadar sahillerin neredeyse yarısı yok olacak. Uruguay, Brezilya ve Arjantin bu kaynakları paylaşıyor. Bu nedenle kıyı ekosistemlerini yönetmek ve korumak için ortak çalışmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

KIYI EKOSİSTEMLERİ ÇÖKÜŞTE: SAHİLLERDE "EZİLME" SÜRECİ BAŞLADI
Deniz bilimcilerine göre, deniz seviyesinin yükselmesi ve kıyı bölgelerindeki hızlı yapılaşma, sahillerde “ezilme” olarak adlandırılan kritik bir süreci tetikliyor. Bu süreç, kumullar, plaj yüzeyi ve dalga kırılma hattını kapsayan, birbirine bağlı üç bölgedeki doğal dengeyi temelden bozuyor.

Normal şartlarda, rüzgarın kumullardan kıyıya taşıdığı malzemenin dalgalarla geri gelmesi sayesinde iki yönlü bir döngü oluşur. Bu döngü kırıldığında, deniz fırtınaları daha yıkıcı hale geliyor. Prof. Defeo, bu dengeyi şöyle açıkladı: “Kumullar tampon görevi görür. Ancak kentleşme bu bölgeyi yok ettiğinde sonuç sahil evlerinin yıkılması olabiliyor” uyarısında bulundu.

Prof. Defeo ve Brezilyalı araştırmacılar tarafından São Paulo kıyısındaki 30 sahilde yürütülen bir çalışma, nüfus yoğunluğu ve ziyaretçi sayısındaki artışın bölgedeki tür çeşitliliğini ve biyokütleyi düşürdüğünü ortaya koydu. Kum üzerinde yapılan yapılaşma ve mekanik temizlik araçlarının kullanılması da ekosistem üzerinde ciddi tahribat yaratan faktörler olarak belirlendi.

ScitechDaily'nin haberine göre; araştırmanın dikkat çeken bir bulgusu da, kıyıya yakın bölgelerde organizma sayısının artış göstermesi oldu. Ancak bu artış, doğal türlerin çoğalmasından değil, insan faaliyetinden kaynaklanan organik atıklarla beslenen fırsatçı türlerin çoğalması nedeniyle gerçekleşiyor.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteoroloji açıkladı: İstanbul’a kar ne zaman yağacak?
Türkiye, haftalardır mevsim normalleri üzerinde seyreden ılıman havalara ...
Kışa hazırlık için 500 mezar kazıldı
Hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye düştüğü, toprağın donduğu ...
81 ilde operasyon! Gözaltına alındılar
81 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçe yönelik düzenlenen ...
 
Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında ...
Engelli kızını pompalı tüfekle vurup intihar etti
İzmir'de doğuştan engelli kızı Feride Sayılır'ı (30) pompalı tüfekle vurarak ...
Marmara Denizi'nde Panama bayraklı tankerde zehirlenme
İstanbul Valiliği, Demokrasi ve Özgürlükler Adası yakınlarında bulunan ...
 
Marmaray'da intihar girişimi
Marmaray Küçükçekmece durağında bir yolcu raylara atlayarak intihar girişiminde ...
İstanbul'da gıda güvenliğinde yeni dönem
Böcek ailesinin ölümüyle gündem olan gıda güvenliğine ilişkin İstanbul'da ...
Bir zehirlenme vakası daha: 3 kişi hastanelik oldu
Trabzon'da biri çocuk 3 kişi, kusma ve bulantı şikayetleri üzerine hastaneye başvurdu.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Avrupa Ligi
AB
İran
Joachim Löw
Volero
ROMA
James Harden
Kemal Özdeş