Turk Time
DOLAR
48,2408 %0.19
EURO
56,2637 %0.12
ALTIN
7111,4670 %-0.16
BIST-100
14575,51 %-0.24
PETROL
87,8700 %-0.53
BONO
40,1400 %0.58
ISTANBUL
BUGÜN
22/26°
ISTANBUL
YARIN
21/26°

Bakanlık duyurdu: Vergi düşürüldü

Ticaret Bakanlığı, arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması için kuru soğan ve yağlık ayçiçeği tohumunda vergi indirime gitti.

  • Son Güncelleme:
Bakanlık duyurdu: Vergi düşürüldü

Ticaret Bakanlığı, piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülke ihtiyacının yerli üretim ile karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahı birlikte değerlendiriyor.

Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak ticaret politikalarının tüm araçları kullanılmak suretiyle gerekli tedbirler zamanında almaya devam ediyor. 

AMAÇ YERLİ ÜRETİCİYİ KORUMAK

Bu çerçevede, temel gıda ürünlerinden rafine ayçiçeği yağında arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanmasını teminen, anılan ürünün hammaddesi olan yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında, ayçiçeği yağı üreticisi sanayicilerin tohumu uygun fiyatla temin edebilmeleri amacıyla, yerli üreticiyi koruyacak şekilde hasat döneminde yüzde 20 oranında, bunun dışında kalan 30 Kasım-15 Haziran tarihleri arasındaki dönemde ise yüzde 12 oranında gümrük vergisi uygulanıyor.

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMUNDAKİ GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Diğer taraftan, Karadeniz bölgesinde yaşanan gelişmeler ile Avrupa’da etkili olan kuraklık nedeniyle yağlık ayçiçeği tohumunda meydana gelmesi olası arz güvenliği ve fiyat artışı riski dikkate alınarak, ayçiçeği yağı üreticisi sanayicilerin uygun fiyatlı ve yeterli hammaddeyi zamanında temin edebilmeleri ve rafine ayçiçeği yağında tüketici fiyatlarının olumsuz etkilenmemesi amacıyla yağlık ayçiçeği tohumundaki yüzde 20 gümrük vergisinin, bu sene 30 Kasım yerine 1 Ekim 2026 tarihi itibarıyla yüzde 12 olarak uygulanması hususunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile mutabakata varıldı.

KURU SOĞAN İTHALATINDA YÜZDE 5 GÜMRÜK VERGİSİ İNDİRİMİ

Kuru soğan ithalatında yüzde 5 gümrük vergisi uygulamasının süresi 31 Ocak 2027'ye uzatıldı.

Buna göre, kuru soğan ithalatında 31 Ağustos'ta sona erecek yüzde 5 gümrük vergisi uygulaması 31 Ocak 2027'ye kadar devam edecek.

Bu düzenlemeden önce soğan ithalatında yüzde 49,5 gümrük vergisi uygulanıyordu.

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz