Turk Time
DOLAR
48,5249 %0
EURO
56,3246 %-0.3
ALTIN
6784,8780 %0.72
BIST-100
14467,25 %0.51
PETROL
101,7300 %-4.3
BONO
39,8900 %0.33
ISTANBUL
BUGÜN
21/24°
ISTANBUL
YARIN
19/24°

Bakan Fidan'dan Şam'da SDG ve İsrail mesajları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüşerek SDG'nin fesih kararının sahada uygulanması gerektiğini vurguladı, İsrail'in adımlarının terörle mücadeleye zarar verdiğini bildirdi.

  • Son Güncelleme:
Bakan Fidan'dan Şam'da SDG ve İsrail mesajları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüşerek SDG'nin fesih kararının sahada uygulanması gerektiğini vurguladı, İsrail'in adımlarının terörle mücadeleye zarar verdiğini bildirdi.

ŞAM HAVALİMANINDA KARŞILANAN FİDAN DİPLOMATİK TEMASLARI BAŞLATTI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye ziyareti kapsamında geldiği Şam'da Uluslararası Şam Havalimanı'nda Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani tarafından karşılandı.

Yapılan ikili görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında misafirperverlikleri için teşekkür eden Fidan, Türkiye-Suriye ilişkilerinin son 2 yılda büyük bir ivme kazandığını belirterek, Aralık 2024'ten sonra Suriye'nin yeni bir başlangıç yaptığını ve eski yönetimin aksine yeni dönemin bölgeye huzur ile ekonomik kalkınma getirdiğini söyledi. Uluslararası toplumun Suriye hükümetinin adımlarını takdir ettiğini kaydeden Fidan, Suriye'nin yaralarını sarmaya başladığını dile getirdi.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ İLE TİCARETTE 10 MİLYAR DOLAR HEDEFLENDİ

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yeniden aktif hale getirileceğini açıklayan Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, siyasi, diplomatik, ekonomik, güvenlik, enerji, eğitim, kültür ve Suriyelilerin dönüşü başlıklarında çalışacaklarını belirterek, "Alınan kararların takibini yapacak bir genel sekreterlik kurulacak, konsey bünyesinde çok sayıda teknik ve alt komite de faaliyet gösterecek." dedi.

Enerjide gaz, elektrik ve enerji ağlarının bağlanmasını kapsayan ortak bir strateji oluşturulacağını aktaran Şeybani, geçen yıl 4 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Şeybani ayrıca Suriye'deki milli üretimin desteklenmesi ve sınır bölgelerinde ortak sanayi bölgelerinin kurulması için çalışmaların sürdüğünü ekledi.

SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ VE ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ İÇİN KOLLARI SIVADILAR

Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerini kolaylaştırmak adına konaklama ve iş imkanlarını içeren kapsamlı bir imkanlar paketi hazırladıklarını belirten Şeybani, Ankara'daki Suriye Büyükelçiliğinin açılışında son aşamaya gelindiğini söyleyerek, "Büyükelçiliğin yeniden açılması iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olacak." dedi.

Suriye'nin bugün kendi hür iradesiyle milli çıkarlarını koruyan kararlar aldığını ve devlet kurumlarını güçlendirdiğini vurgulayan Şeybani, Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başladığını aktardı.

İSRAİL İHLALLERİNE TEPKİ GÖSTEREN ŞEYBANİ 1974 ANLAŞMASINI HATIRLATTI

İsrail'in 18 Ağustos'ta Ebu Zuhur Havalimanı'nı hedef almasını yeniden inşa sürecine vurulmuş bir darbe olarak niteleyen Şeybani, İsrail'in 8 Aralık 2024 öncesi sınırlarına dönmesi gerektiğini belirterek, "Suriye, 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na bağlı kalmayı sürdürecek ve ihlallere karşı diplomatik mücadele verecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İsrail ihlallerini kınayan tutumuna teşekkür eden Şeybani, "Türkiye Cumhuriyeti'nin asil duruşunu destekliyoruz ve kıymetli buluyoruz." diye konuştu.

ORTAK PLANLAMA GRUBU İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ HIZLANDIRACAK

Suriye heyetine misafirperverlikleri için teşekkür eden Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan, iki ülke ilişkilerinin son 2 yılda önemli bir ivme yakaladığını belirterek, Aralık 2024 sonrasında Suriye'nin dünya ile yeni bir sayfa açtığını ve eski yönetimin izolasyonunun ardından yeni dönemin bölgeye barış, istikrar ve ekonomik kalkınma getirdiğini söyledi.

Suriye hükümetinin terörle mücadele ile kalkınma adımlarının uluslararası toplum ve bölge ülkelerinden takdir topladığını dile getiren Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın Türkiye'deki NATO Zirvesi görüşmesi doğrultusunda dışişleri bakanlıkları arasında Ortak Planlama Grubu kurulduğunu açıkladı.

İki liderin ticari, lojistik, kültürel, siyasi ve ekonomik meselelerin profesyonelce çözülmesi için talimat verdiklerini belirten Fidan, "İki ülke arasındaki bütün konuların olabildiğince en hızlı ve en profesyonel şekilde çözülmesi, ilerletilmesi konusunda talimat verdiler." şeklinde konuştu.

Ülkedeki olumlu ekonomik gelişmelerle Suriye'nin yaralarını sarmaya başladığını vurgulayan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun zamandır arzu ettiği Suriye ziyaretinin şartlarını oluşturmak için çalıştıklarını ve Şam temaslarında bu ziyaret öncesi adımları değerlendirdiklerini ifade etti.

SDG DEKLARASYONU SAHADA ZAMAN KAYBETMEDEN UYGULANMALIDIR

Suriye'deki iç bütünleşme sürecine değinen Fidan, SDG'nin kendisini feshederek devlet kurumlarına entegre olma yönündeki deklarasyonunu yapıcı ve önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Bu kararın sahada vakit kaybedilmeden uygulanması gerektiğini belirten Fidan, iç savaş döneminden kalan tüm silahlı unsurların milli ordu çatısı altında birleşmesinin ülkenin istikrarı, egemenliği, yatırımlar ve vatandaşların güvenliği için zorunlu olduğunu kaydetti.

Entegrasyon sürecinin eşit vatandaşlık ilkesiyle tüm grupları kapsaması gerektiğine dikkat çeken Fidan, farklı etnik ve inanç gruplarının özgürce yaşaması gerektiğini vurgulayarak, Kürt vatandaşların da geçmişe kıyasla kendilerini daha özgür ve güvende hissedecekleri bir ortamın oluşturulması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz