Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da düzenlenen e-Ticaret'in Lojistiği Konferansı'nda lojistik, e-ticaret ve bölgesel gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"10 YILDIR SÜREN TRANSİT VİZE KONUSU ÇÖZÜLDÜ"
Bu gelişmeler vesilesiyle Suudi Arabistan ile ilişkilerin mükemmel düzeyde ilerlediğini anlatan Bolat, müjdeli bir haberi şu sözlerle paylaştı:
"10 yıldır bir transit vize konusu vardı. O da dün itibarıyla işlerlik kazanarak Türk tır şoförlerinin Körfez'de transit Suudi vizesi alarak seyahat etmeleri de mümkün hale geldi."
"HİZMETLER SEKTÖRÜMÜZ GÜZİDE BİR SEKTÖRÜMÜZ"
Hizmetler sektörünün Türkiye ekonomisindeki yerine dikkat çeken Bolat, "Hizmetler sektörümüz bizim övündüğümüz, güzide bir sektörümüz. Bunlardan lojistik sektör, o 122,5 milyar dolar ihracat gelirinin 42,5 milyar dolarını hizmetler sektörü yaptı." dedi.
Hizmetler sektörünün dış ticaretteki dengeleyici rolüne vurgu yapan Bolat, şunları kaydetti:
"Hizmetler sektörünü çok sevmemizin bir diğer nedeni de yaklaşık 63-64 milyar dolar fazla sağlıyoruz ve bu fazla sayesinde mal ticaretindeki, işte geçen sene 92 milyar dolar açığımız vardı, bunların kapatılarak cari işlemler açığının makul düzeyde olmasını sağladık. 2024'te 13 milyar dolar, 2025'te de 29,5 milyar dolardı bu anlamda. Lojistik sektörü 115 milyar dolar toplam milli geliriyle bizim 1,6 trilyon dolarlık milli gelirimiz içinde de çok önemli bir pay oluşturuyor ve istihdama çok büyük katkı yapıyor."
"E TİCARET HAYATIN HER ALANINA YANSIMIŞ DURUMDA"
E-ticaretin parlayan bir sektör olduğunu ve Türkiye'nin Batı ile Doğu'daki büyük grupların tam merkezinde yer aldığını ifade eden Bolat, "Türkiye'de hızla gelişen ve dünyadaki birçok büyük grupların, yatırımcıların dikkatini çeken başarılı e-ticaret firmalarımız var. E-ticaret, bilişim, dijitalleşme hayatın her alanına dahi yansımış durumda. Ona başvurmadan, ona bakmadan, oradan bir bilgi öğrenmeden harekete geçilmeyen bir yaşam tarzına dönüşmüş durumda." değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yıl e-ticaret hacminin 3 trilyon liraya ulaştığını ve toplam ticaretin yüzde 20'sini oluşturduğunu belirten Bolat, bu oranın yüzde 60'ının perakende ticaretten geldiğini bildirdi.
E-ticaretin en çok ihtiyaç duyduğu alanın lojistik olduğuna işaret eden Bolat, şu ifadeleri kullandı:
"O küçük motosikletlerle, sayısı 200 bini aşan motokuryelerle ürünler tüketicilere sipariş üzerine ulaştırılıyor. Bu da kargo, kurye ve posta sektörünün gelişmesini sağlıyor ve çok önemli, güçlü bir sektör olarak ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu çalışmalarda da ihtiyaç duyulan önemli bir araç da yapay zeka. Yapay zekanın sağladığı algoritmalar, düşünme ve analiz yetenekleriyle hep daha hızlı, daha konforlu, daha kolay ulaşım anlamında yoğun bir çaba var. Türk e-ticaret firmaları bölge ülkelerinde ciddi, başarılı ve güçlü firmalar olarak belirleniyorlar."
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |