İki-devletli çözüm kapsamında Filistin Devleti’ni tanıma kararı almaya hazır olduğunu söyleyen Stubb, kararı onaylama yetkisinin kendisinde olduğunu ancak bu teklifin hükümetten gelmesi gerektiğini söyledi.
Stubb, Gazze’de soykırım yürüten İsrail’in de Filistin’le birlikte tanınması gerektiğini savundu.
'ÇOCUKLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR'
Gazze’deki durumun insanlık dışı olduğunu söyleyen Stubb, Finlandiya hükümetine yaptığı Filistin’i tanıma çağrısında şu ifadeleri kullandı:
“Hem İsrailliler hem Filistinliler çok uzun süredir çok acı çekti. İsrail’de gerçek bir şiddet tehdidi var. Hamas, birçok diğer terör örgütleri ve bazı devletler halen İsrail’in varlığını kabul etmiyor. Aynı zamanda, Gazze’deki durum insanlık dışı. Gıda yardımlarının ulaşmadığı çocuklar açlıktan ölüyor. Yemek almaya giden siviller vuruluyor.
Uzun vadeli bir çözüme ihtiyaç var, barışa dayanan bir iki-devletli çözüm.
Fransa, İngiltere ve Kanada tarafından barış sürecini diriltmek amacıyla alınan karar Filistin’i tanıma trendini güçlendiriyor. Eğer Finlandiya Filistin’i bu uluslararası grubun bir parçası olarak kabul ederse, barışı kendi eylemlerimizle destekleriz.
'TEKLİF HÜKÜMETTEN GELMELİ'
Aynı zamanda, henüz İsrail’i tanımayan Arap ülkelerinin de bunu yapmaları önemli. Filistin Devleti halihazırda İsrail’i tanır durumda. Hamas Filistin’i temsil etmiyor.
Bir devleti tanıma kararı Cumhurbaşkanı tarafından verilir, ancak bu karar hükümetten gelecek bir teklife dayanmalı. Bana Filistin Devleti’ni tanımak için bir teklif gelirse, bunu onaylamaya hazırım. Bu teklifi yapıp yapmama kararı hükümete kalmış durumda.
Finlilerin Filistin’i tanıma konusunda farklı fikirleri olduğunu biliyorum, aynı zamanda endişeler de var. Açık, dürüst ve gerçeklere dayalı bir dış politika tartışması teşvik etmek istiyorum, Filistin konusunda da dahil olmak üzere.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...